Анализе

ИРАН СЕ ОСВЕТИО? У Израелу ликвидиран официр Мосада одговоран за смрт иранског физичара

  • Увече 3. децембра 2020. у центру Тел Авива убијен је високи руководилац израелског Мосада Фахми Хинави. Његов аутомобил је био изрешетан мецима

Верује се да је Хинави умешан у атентат на иранског нуклеарног научника Фахризадеа. Анонимни извори кажу да ово није једина смрт међу сарадницима израелских тајних служби, који су радили по предмету иранског физичара.

Остатак учесника иранске трагедије убијено је унутар Израела. Западни медији ову чињеницу игноришу и сви подаци о њој се цензуришу.

Ликвидација Израелца је слична убиству иранског нуклеарног инжењера. Фахми Хинави, 45-годишњи оперативац Мосада, убијен је док се возио у свом аутомобилу југоисточно од Тел Авива. Нападачи су испалили 15 метака. Затим су нестали не остављајући трага.

Током 48 сати ниједан израелски медиј није се усудио да обради ову тему.

изрешетани ауто официра  МОСАДА Фахми Хинавија

До викенда је ситуација почела да измиче контроли. Видео снимци након инцидента почели су да круже друштвеним мрежама. Из снимака се види да је аутомобил официра Хинавија стајао на семафору током трајања црвеног светла, те да ја на њега пуцано готово из непосредне близине.

После убиства иранског научника крајем новембра између израелске војне и обавештане елите догодио се скандал. Војни и обавештајни официри оптужили су Нетанјахуа и Коена (шефа Мосада) да су деловали против Ирана не узимајући у обзир њихова мишљења.

Дошло је до тачке да је војни министар Ганц одбио да одговора за „војне“ последице које могу настати након Нетанјахуових поступака. И то упркос чињеници да је Ганц увек јавно говорио да је Израел спреман да одбије било какве иранске нападе.

У Израелу страхују да се Иран неће зауставити на убиству мосадовца. У четвртак је најављено општа опасност у нуклеарном реактору Димона у Негеве. Тел Авив је упозорио званичнике на иранску опасност која их може вребати уза сваког угла.

Одговор Ирана поклапа се са одговором Хезболаха за убиство «Камела Мохсена». Либанци држе Израелце на ногама. Насрала (Хаса́н Насрала́ — трећи генерални секретар либанске шиитске политичке партије и војнизироване организације «Хезбола», Хизбала или Хезболах – прим. прев) је израелским војницима већ обећао метак својих снајпериста. Иран је заузврат обећао да ће његов „одговор“ бити „болан и тачан“.

Према свему судећи, Иран је наплатио један од израелских рачуна …

Превод «Балканска геополитика»


ИЗВОР: https://www.veteranstoday.com/2020/12/06/breaking-exclusive-iran-assassinates-mossad-chief-in-downtown-tel-aviv/

Подели: