Анализе

Отворено писмо грчких научника са предлозима за борбу против пандемије

  • Научници истичу важност отворености основних школа по сваку цену

ПИШЕ  Павел Онојко

Искуство земаља са катастрофалним искуством током првог таласа епидемије јасно је показало да се борба против пандемије не добија само у болницама и одељењима интензивне неге.

Напротив, у очекивању ефикасне вакцине, императив је спречити стрес у болницама кроз организовану примарну здравствену заштиту и јавни здравствени план. Ово наглашава пет грчких научника у отвореном писму, чији је циљ побољшање борбе земље против пандемије Ковид-19.

Писмо су потписали Апостолос Вантаракис (професор лабораторијске хигијене Медицинског факултета Универзитета у Патрасу), Михалис Леонцинис (такође професор лабораторијске хигијене Медицинског факултета Универзитета у Патрасу), Димитрис Куретос (професор Одељења за лабораторијску молекуларну биологију и имунологију Фармацеутског факултета Универзитета у Патрасу и Константинос Фарсалинос, (истраживач, Лабораторија биологије и имунологије, Фармацеутски факултет Универзитета у Патрасу).

Они примећују да су „велика очекивања, оптимизам и еуфорична атмосфера након завршетка првог таласа потпуно срушени“ и да „постоји глобална научна несигурност око стратегије коју треба следити“. Наглашавају да „сада није време за бесплодне критике и позивање на одговорност“ и верују да „деловање не може бити ограничено општом изолацијом“.

Између осталог, они предлажу ефикасније мере:

 Непосредна активација и подршка примарне здравствене заштите, како на државном нивоу (медицински центри, PEDY, регионалне клинике), тако и на приватном (приватни лекари који имају уговоре са EOPYY), како се не би допустило да се коронавирусом заразе осетљиве групе.

  1. Брзо искључење болница из поступака узимања узорака, дијагностичког тестирања и лечења људи заражених ководом 19 којима није потребно болничко лечење.
  2. Директна сарадња између EODY -а и медицинских удружења ради стварања протокола лечења и праћења пацијената са ководим-19, којима није потребна хоспитализација и које надлежни органи примарне здравствене заштите и приватни лекари треба да лече, како би умањио притисак на болнице.
  3. Непосредно усвајање закона о бесплатном тестирању и пуној надокнади EOPYY дијагностичког теста (молекуларни тест и брзи тест антигена / антитела) за све, као и накнада приватним лекарима за посматрање и лечење пацијената са ковид-19 у циљу смањења неподношљивог терета на секундарну и терцијарну здравствену заштиту, које постају центри за узорковање и дијагностику.
  4. Брза декриминализација преноса вируса тако да приватни лекари не раде под Дамокловим мачем могуће кривичне одговорности, ако се вирус преноси у њиховој пракси или приликом пружања услуга грађанима.
  5. Брза децентрализација дијагностичког испитивања и праћења стварањем мреже лабораторија и тимова за праћење на регионалном и регионалном нивоу.
  6. Брзо планирање рандомизираног или репрезентативног узорка са одређеним епидемиолошким плановима користећи брзе тестове антигена у редовним интервалима и у свакој регији земље.
  7. Тренутно стварања јасног и потпуног план за престанак широко распрострањене праксе свеопште изолације, за које сматрају да има потенцијално погубне последице по становништво – економске, социјалне, менталне и физичке.
  8. Научници истичу важност отворености основних школа по сваку цену.

С руског превео Зоран Милошевић


 ИЗВОР: https://rua.gr/news/koronavirus/38473-otkrytoe-pismo-grecheskikh-uchenykh-s-predlozheniyami-po-borbe-s-pandemiej.html

Подели: