Анализе

Закључавање убија: Објављена застрашујућа статистика

Када је Енглеска пре нешто више од недељу дана увела поновну забрану кретања, избиле су нове застрашујуће статистике – усијале су се линије за превенцију насиља у породици, а у првој блокади забележено је скоро 50 сумњи на случај убиство у породици.

Добротворна организација „Рефјуџи“ подигла је узбуну због све чешћих извештаја о породичном насиљу, рекавши да је „веома забринута“ због све јаче потребе за националном телефонском линијом за жртве насиља у породици.

„Рефјуџи“ наводи да су починиоци насиља у породици вешти у коришћењу забране кретања за злоупотребу и застрашивање. Насилници чешће користе паметне браве на вратима, веб-камере и друштвене медије и деле порнографски материјал да би се осветили својим жртвама.

Најновији пројекта „Бројање мртвих жена“ (Counting Dead Women) идентификовао је 35 убистава и 12 случајева за које се сумња да су повезани са насиљем у породици у Великој Британији током првог таласа закључавања.

Утврђено је да је број убистава био приметно велик у почетном периоду првог закључавања, пре него што се постепено смањивао на ниво сличан ономе из претходних година.

Телефонска линија за помоћ жртвама забележила је нагли пораст броја позива од пооштравања мера у Енглеској прошле недеље. Упркос порасту, бројеви још увек нису достигли рекорде из периода првог закључавања, када је за само три три месеца упућено више од 40.000 позива.

„Искуства са којима су се суочавале жене током првог таласа забране кретања требало је да послуже као аларм за следећу фазу закључавања и одговора на ковид 19“, рекла је портпаролка „Рехфјуџија“ Лиса Кинг за „Обзервер“.

„Оно што знамо је да је потражња за нашим услугама порасла и раније ове године – а рани знаци показују да би се то могло поновити.“

ИЗВОР: https://rs.sputniknews.com/svet/202011151123866426-zakljucavanje-ubija-zastrasujuca-statistika-porasta-nasilja/

Подели: