Анализе

Русија ће законски гонити изједначавање Црвене армије са Хитлеровим Вермахтом

НА УДАРУ ЋЕ БИТИ И ИЗЈЕДНАЧАВАЊЕ РАТНОГ ДЕЛОВАЊА ВРХА СССР И НАЦИСТА

  • Владимир ПУТИН: „Ако је у неким земљама предвиђена кривична казна за негирање геноцида над  Јерменима, сам Бог нам је, вероватно, наложио да створимо механизме за заштиту своје најновије прошлости“

_________________________________________________________________________

ВЛАДИМИР Путин је подржао иницијативу да се пооштре законске мере против свих који изједначавају циљеве и деловање руководства СССР у Другом светском рату са намерама и чињењем руководства нацистичке Немачке.

Реч је о иницијативи председника Комитета Државне думе за културу Јелене Јампољске.

Министарство финансија РФ обезбедиће новац за борбу против извртања истине о Другом светском рату.

Она је упозорила да су проблем и књиге у којима се изједначавају поступци совјетских војника и нациста, а неке су објавиле издавачке куће окренуте младима.

Импољска је, иначе, поводом своје иницијативе рекла:

„Ако уредници наших издавачких кућа немају довољно интелигенције, савести и гађења да зауставе такве књиге, или њихове делове, онда у томе треба да им помогне закон. Имамо морално право да пооштримо закон када је у питању скрнављење нашег историјског сећања“.

И овим се служе

Путин је једино затражио да се све законом „пажљиво регулише“. И додао:

„Ако је у неким земљама предвиђена кривична казна за негирање геноцида над  Јерменима, сам Бог нам је, вероватно, наложио да створимо механизме за заштиту своје најновије прошлости“.

Руски лидер се нашалио у вези са широко распрострањеним веровањем да су слепи мишеви `криви` за појаву коронавирусне пандемије.

Његова фраза чула се током расправе о финансирању циркуса са животињама на састанку Савета за културу у уторак, 27. октобра.

„Животиње, наравно, нису ни за шта криве. Али, да ли су и слепи мишеви невини? Наравно, само се шалим “, рекао је Путин.

У Русији је досад регистровано 1.547.774 случајева коронавируса у 85 њених региона. Током читавог периода епидемије, имала је 26.589 „умрлих са короном“.


ИЗВОР: Факти

Подели: