Анализе

СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА: Како доручак са родитељима утиче на децу?

  • Родитељи који желе да подигну позитивну децу имају све потребне алате за то у кухињи, а могу их користити свако јутро

У новом истраживању спроведеном на Универзитету у Мисуриују каже се да доручак са породицом може помоћи у обликовању позитивне самоперцепције код деце и адолесцената.

Вирџинија Ремсајер Винтер, доцент Школи за социјални рад и директор Центра за истраживање и формирање перцепције тела на Универзитету Мисури-Колумбија, каже да су научници свесни предности породичног доручка за развој здравог понашања код адолесцената, а то има и позитиван ефекат на њихов будући живот.

Имајући у виду чињеницу да друштвене мреже и поп култура имају велики (негативни) утицај на децу и адолесценату, навика здраве исхране и доручак са породицом може бити важан коректор и значајно утицати на формирање здравог начина живота.

Истраживачи су анализирали податке више од 12.000 ученика у 300 школа у свим државама САД и у Вашингтону. Прегледани су подаци везани за исхрану, укључујући учесталост доручка и оброка са родитељима. Научници су открили да породични доручак (уз присуство оца и мајке) током недеље утиче на позитивну самоперцепцију деце, како у духовном, тако и телесном смислу.

Око половине испитаника је изјавило да доручкује пет пута недељно. Око 17 одсто је рекло да никада нису доручковали, а више од 30 одсто је рекло да су доручковали мање од 5 пута недељно. Такође се показало да дечаци чешће доручкују него девојчице.

Поред тога, истраживачи су закључили да деца која доручкују са својим родитељима имају већу шансу да развију позитиван став према здравом начину живота и да правилније реагују на животне изазове.

Вирџинија Ремсајер Винтер каже да понашање родитеља може имати дуготрајан утицај на децу, а резултати истраживања показују однос између самоперцепције и правилне исхране.


ИЗВОР: http://www.dal.by/news/149/25-03-19-5/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.