Анализе

СПЦ не сме да да легитимитет Фанарском мешању у унутрашње ствари наше цркве!

  • У фебруару 2019.г. патријарх истанбулски Вартоломеј дао је интервју Политици. Неки кажу да је тај интервју био наручен и помињу једно име, али то је друга тема. У интервјуу патријарх Вартоломеј, на питање о аутокефалији Македонске цркве, рекао је: “То значи да Васељенска патријаршија не намерава да измени Устав СПЦ, нити њене границе, уколико то не прати споразум и сарадња. Никада Васељенска патријаршија није прекорачила границе других цркава, сем једино уколико постоји односни захтев и већа црквена потреба.”

АУТОР: Ведран Гагић

У више наврата сам говорио да се ова два наведена разлога за мешање у унутрашње ствари СПЦ односе на следеће. (1) “односни захтев” – захтев Фанару од јерахије у расколу и државног врха (као у случају у Украјини); (2) “већа црквена потреба” – то је нешто што Фанар сам прогласи.

Недавно смо сазнали о званичном обраћању државног врха Северне Македоније Фанару. У њему се тражи аутокефалија за македонску Цркву. Тиме је први услов испуњен. А данас имамо и изјаву Фанара да су они као “Мајка Црква” дужни да исцељују расколе, и посебно наводе Балкан. Тиме је испуњен и други услов за њихово мешање, прогласили су “већу црквену потребу”. Јер како кажу само је ђаво против исцељења раскола.

Међутим, на занимљив начин су истовремено рекли да не намеравају да дају аутокефалију македонској цркви (у овом тренутку!). Ово не треба схватити као неки њихов принципјелан став. Сами они сведоче да су грчки епископи из Атинске архиепископије уложили протест на могућност доделе аутокефалије Македонцима. Дакле, они питање доделе аутокефалије доживљавају више као своје унутрашње (грчко) питање. Притом не пропуштају прилику да пошаљу поруку свима како они на то имају право као “Мајка свих Цркава”.

Где смо ми? Будући да СПЦ није одговорила на њихов позив на Фанар на преговоре о Цркви у Северној Македонији, на суптилан начин нам пребацују да је само ђаво против исцељења раскола. Иако тај позив Фанара још није био саборно разматран од стране СПЦ. Међутим, у околностима у којима се Фанар понаша као надцрква кроз своје поступке од пропалог Критског сабора на овамо, а нарочито у Украјини, ми просто не смемо себи да дозволимо да кроз одазив на њихов позив за разговор о нашем унутрашњем проблему дамо легитимитет њиховом неканонском поступању и еклисиолошким претензијама.

Кључни моменат у њиховој последњој изјави није дакле питање Цркве у Северној Македонији, него питање прерогатива Цариградског Патријархата. Та питања ће од Украјине па на овамо, све до њиховог решења, бити препрека сваком будућем дијалогу, јер је сасвим јасно да се еклисологија Фанара све више и више разликује од остатка Цркве. Због тога наш одазив да се с Фанаром преговара о питању наше канонске територије (у Северној Македонији) би био легитимизација целокупне фанарке неоеклисиологије. Ми то не смемо да дозволимо ни сами себи, а ни због одговорности за Цркву у целини.

У међувремену, нама се даје ретка прилика да направимо искорак према јерархији која се налази у расколу у Северној Македонији и да покушамо да, унутар канонских оквира СПЦ, као аутокефалне Цркве која има пуноћу, пронађемо решење за ову деценијску кризу.


ИЗВОР: https://vidovdan.org/info/vedran-gagic-o-vaseljenskoj-patrijarsiji-i-makedoncima-spc-ne-sme-da-da-legitimitet-fanarskom-mesanju-u-unutrasnje-stvari-nase-crkve/

Подели: