Анализе

ТРАЖИМО ОДГОВОР: Зашто је римокатоличка Црква Светог Анте у Сарајеву окренута у правцу исток-запад?

  • Многи су згрожени Ердогановом одлуком да православну цркву претвори у џамију, па се намеће логично размишљање зашто се онда овај процес негдје друго не би обавио у супротном смјеру, да рецимо џамије претвара у цркве

ЗАПИТКУЈЕ: Душко Бошковић

За сада се нико не бави феноменом претварања цркве у цркву, што је такође интересантна појава испод нашег поднебља. У Сарајеву постоји Црква Светог Анте, кажу да је саграђена 1882. године, и у то вријеме је била једина римокатоличка богомоља. У њој је столовао сарајевски надбискуп Јосип Штадлер, очигледног германског поријекла. Значи све цркве у Сарајеву, па и много шире, су до тада биле српске. У Сарајево је, дакле,  римокатоличанство дошло крајем 19. вијека.

Ако погледамо слиједеће три слике римокатоличких богомоља у Сарајеву, споменуту цркву, катедралу и цркву на Малти, те обратимо пажњу на њихову орјентацију у смисли страна свијета, видимо да је Црква Св. Анте окренута у правцу исток-запад, а остале двије сјевер-југ.

Да можда прва црква није била првобитно српска црква, коју је неки ердогановски тип из 19. вијека преправио на римокатоличку?


ИЗВОР: https://katera.news/dusko-boskovic-crkva-svetog-ante-u-sarajevu

Подели: