Анализе

ВЕЛИКА РУМУНИЈА У ПРАКСИ: Румунија је званично објавила, да су сви романски народи изван граница Румуније – „Румуни“

  • Букурешт – Румунски парламент је 8. маја 2013. године, великом већином усвојио „законодавни амандман“, проглашавајући „Румунима“ све романскe народe и етничкe групe које живе у земљама Балкана. Како преноси румунско издањe Romanian Global News, одлука је подржанa од стране свих парламентарних фракција, без обзира на негативне коментаре о нацрту закона Министарства иностраних послова Румуније

У складу са усвојеним амандманом, сви представници балканскo-романских народа, који живе у државама балканског полуострва: Арумуни, (Армани, Куцовласи, Власи, Цинцари), Истрорумуни (istr. Влаcи, Румани, Румари, Ћирибирци, Ћићи), Mегленорумyни, Молдавци, Власи и други. Букурешт дакле и „званично“, објављује „Румунима посвуда“ („români de pretutindeni“), без обзира на име које тренутно носе или назвање, односно, њихово – самоназвање. У „Румунe посвуда“ и „званично“ су рангирани такође, „Бесарабијци“, „Буковинци“, „Марамурешани“, који заправо егзистирају у: Молдавији, Одеси, Чернивци и Транскарпатским регионима Украјине.

Наш коментар на овај амандман:

Настањени готово у свим земљама Балкана (Бугарска, Србија, Словенија, Хрватска, Македонија, Албанија, Грчка, Турска, итд.) балкано-романски народи, а такође и Молдавци у Републици Молдавији и Украјини, као што су Власи у Србији, имају заједничко румунско порекло, али у састав румунске државе не потпадају, нити се желе изјашњавати да су румунског порекла, односно, као нација не желе бити – Румуни. Говоре својим језиком и великa већина њих, себе не сматра „Румунима“.

Концепт „Румуни“, „румунски народ“ и „румунски језик“, створен је Трансилванијском лингвистиком са латиницом и измишљен је крајем XVIII векаФормирање Румуна као народа, догодило се у деловима данашње Румуније – Влашка и Молдавија (без Бесарабије, чија је данашња територијa подељенa између Републике Молдавије и Украјине) – у другој половини XIX века, док су остали региони у којима су живели балкано-романски народи, улазили у састав других држава и њиховa популација није учествовала у формирању румунске нације, нити Румуније, па према томе, са Румунијом и немају никакве везе.

Упркос томе, званични Букурешт, једнострано проглашава становништво тих територија, „Румунима“, њихов језик – „румунским“ и на основу тога, претендује у одређеном степену, да има свој утицај и присуство у земљама региона, где живи популација „румунског порекла“.

___________________________________________

http://www.dprp.gov.ro/

http://www.rgnpress.ro/rgn_13/

http://telegraf.com.ua/mir/europa/533964-rumyiniya-ofitsialno-obyavila-vse-romanskie-narodyi-rumyinami.html

http://www.regnum.ru/news/1657072.html


ИЗВОР: Васељенска тв

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.