Анализе

Исељавање Срба из Румуније у Србију

  • Ето да  разрадимо ту тему о Молдови и Молдованима

Познаница Дивна рече да су из Молдове, оног дела који је данас у Румунији, а у доба Марије Терезије (владала Аустријом 1740 – 1780) сво србско становништво иселили у данашњу Борчу! [Да ли је презиме Терезија, од неке Терезе, или од Теразија – места са вагом? Ја не знам, тек, ето размишљам о томе!] И наравно, Молдову, населили неким другим становништвом!
Недавни излет Дивне и Неше до Великог Градишта ме је некако опет подстакао да размишљам о томе.

Е па, ево једне сличице из јако добре ауто-карте из седамдесетих година прошлог века.
На карти се лако уочавају три места са називом „Молдова“.

Молдова – Стара, Молдова – Нова и Молдовица (~15-ак km од Старе Молдове) рекло би се „мала Молдова – Молдовица“.

На Гуглу то данас изгледа овако:

Преко пута Старе Молдове је викенд насеље, тако кажу, Винци.

И ту има једна занимљивост, ~11km од Винци узводно се налази село – место Пожежено, а са румунске стране је место истог назива Пожежена!

Мој друг Неша ми је испричао причу коју је тамо чуо (у Румунији), да су мештани из нашег Пожежена пред Турцима побегли у Аустрију (данас Румунију) и тамо основали место истог имена! А да су касније србско Пожежено населили неки други становници!? И то је занимљива прича. АЛИ! Мени није јасно!

Неки Срби пред Турцима побегну из Србије у тада Аустрију. И остану тамо!
А само ~ 13-ак km низводно Марија Терезија протера све Србе из Молдове, а Србе из Пожежена не дира?
Да ли је баш она прича о бекству Срба из Србије у Аустрију (данас Румунију) „питка“.

Да не буде да су Срби из Пожежена (R), када су видели да Марија Терезија расељава, протерује Србе из Молдове, побегли са леве обале Дунава на десну у Србију и тамо основали Пожежено?

Ако је све речено о Пожежену истина како су Неши испричали, онда само могу да закључим да су мештани Молдове „просули неко сирће“ – нешто гадно скривили тадашњој Аустрији, па су само они за одмазду из Молдове депортовани у рит Борче око 130-140km даље.
Дивна прича да је, при високом водостају, њен деда пецао рибу са прага куће! Значи да је Борча почетком прошлог века, била мочварно подручје! А тек каква је била у доба Марије Терезије!
Сви становници Молдове су били Срби и презивали су се на -вић. Аустријске власти (М.Т.) им није дозволила да задрже српска презимена, па су се Срби из Молдове досетили и сви узели презиме Молдован, и ако нису сви били у крвном сродству!!

Ако се сетимо да су „Румунију“ чиниле Влашка и Молдавска, а у Влашкој као што смо видели живели Срби, намеће ми се мисао да су и житељи Молдавске свакако били Славени – Срби, који су такође утопљени у некакву Румунију и временом трпели порумуњивање! Срећом данас су посебна држава – Молдавија, али су Молдавци, мени некако јако слично по називу Молдовани.

Ето толико о Молдови, Молдованима, Молдавији, и Пожежену са ове и оне стране Дунава.

П О З Д Р А В !!
Драагооољуб

Подели: