Анализе

Шта уједињује молдавску Хору са српским Колом и руским Хороводом

  • Позната молдавска игра „Хоро“ повезана је са играма и обредима из древне прошлости, али и сведочи о заједничком пореклу са становницима српских земаља и руских земаља

Свима који су били у Молдавији или су се тамо родили, одлично је познато коло у коме се учесници држе за руке – „Хора“. Но, ово коло је присутно и код Срба, Белоруса, Украјинаца и Руса и још неких народа.

Према тумачењу молдавских етнолога све ове игре означавају „Ход за Сунцем“, само што се другачије називају. Код Срба је то „коло“ или „оро“, код Бугара и Гагауза „хоро“, Молдовљана „хору“, код Руса „хоровод“ итд. „Коло“ и „Хору“ се преводи као Сунце или круг Сунца, од којих опет потиче реч „точак“ и „кружна игра“.

У V веку пре наше ере, Херодот, казујући о давној прошлости, помиње име владара северног дела црноморске обале, цара Колоксаеуа, чије име преводи као «Цар Сунца».

Божанству Сунца – Хорсу, била су посвећана два велика паганска празника – дан летње и зимске равнодневнице, у јуну када су планине рекама предавале тешки круг – соларни знак Сунца, симболизијући залазак Сунца и зиму и поново у децембру, када су празновали Кољаду, Јарили и слична божанства.

Другим речима, «Кољада» потиче од «кола» – умањено младо Сунце. У дан зимске равнодневнице (најкраћи дан у години) поетички се представља као рађање младог Сунца, тј. Нове године. На тај начин, ми откривамо мистичне везе Молдовљана, Срба, Руса и других, које сведоче о заједничком пореклу, али и о постојању, још увек, заједничких игара и обреда.


ИЗВОР: Центар академске речи

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.