Анализе

Долари за украјинску псеудоцркву

Ради «изградње Украјине сопствене будућности, ослобођене од руског утицаја»

  • Као што је недавно потврдио грчки сајт Oukraniko, Сједињене Државе су платиле (ВИДИ: https://rua.gr/news/naukaobrrel/33988-ioann-k-diotis-ssha-zaplatili-varfolomeyu-10-mln-za-sozdanie-ptsu.html) екуменском патријарху Вартоломеју 10 милиона долара за стварање у Украјини расколничке структуре – такозване ПЦУ („Православна црква Украјине“)

Протопрезвитер Јован К. Диотис каже да је ПЦУ „псеудо-црквена малигна формација … која нема никакве везе са стварном аутокефалношћу православних патријархата и осталих аутокефалних православних цркава“. Вартоломеј „шири неприкривену обману, подстичући збрку и повлачећи читаво православље у понор, због заиста монструозног црквеног злочина: оснивања Кијевске псеудо-цркве, чији су чланови расчињени, анатемизовани, нерукоположени, саморукоположени и расколници“.

Свештеник наглашава да канонска украјинска црква (Московског патријархата – МП) није тражила аутокефалност. „Захтев за добијање аутокефалност предале су световне власти Украјине, тачније бивши председник земље Петар Порошенко, а на захтев Америке.“

Отац Јован тврди да је патријарх Вартоломеј „бесрамно лагао, рекавши да је Украјинска црква увек била подређена црквеној надлежности екуменске патријаршије. У „Синтагмацијама“ Константинопољске цркве, у којима су забележени сви митрополити, без изузетака, архиепископије и епископије, подређене васељенском престолу, од 17. века до данас, нема ни речи о кијевској митрополији.“

Вартоломеј, према протопрезвитеру Јовану Диотису, „подмукло нас води у заблуду и потчињава нас гнусним лажима, тврдећи да 1686. године, под патријархом Дионисијем IV, васељенска патријаршија није предао Кијевску митрополију под власт Московске патријаршије, већ је само дозволила Москви да рукополаже митрополита. „У Патријаршиској грамати, о којој је реч, подсетио је свештеник, пише сасвим јасно: „Кијевска митрополија да буде потчињена престолу Светом патријаршијском Московском престолу.“

Према оцу Јовану, „ниједна аутокефалија није дата са тако ужасним кршењем, фалсификовањем и одбацивањем светих канона, као што се догодило сада, уз издајничко саучешће патријарха Вартоломеја, чији су тајни поступци постали актуелним искушењем и саблазни за Цркву“.

„ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА УКРАЈИНЕ“ – ПРОЈЕКАТ САД

Истовремено, други грчки портал, Orthodoxtimes cаопштава (ВИДИ: https://orthodoxtimes.com/category/politics/europe/) да је 19. децембра, поглавара Румунске православне цркве, патријарха Данијела, посетио амбасадор САД у Румунији Адријан Цукерман, који је изразио жељу за „развијањем блиских веза“ са румунском патријаршијом. Раније, тачније 11. новембра 2019, амерички амбасадор за међународну верску слободу Сем Браунбек и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри посетили су српског патријарха Иринеја. Садржај њиховог разговора није доступан јавности. Константно одржава састанке и са грчким јерарсима „отац украјинског Мајдана“, амбасадор САД у Атини, Џефри Пајет.

О томе да је украјинска ПЦУ пројекат државног Министарства Сједињених Држава, сада није очигледна само онима који то не желе да виде. Стејт департмент се, заправо, меша у послове православних цркава. Као што је то напоменуо руски министар спољних послова Сергеј Лавров, о „мировном писму“ глави РПЦУ, Епифанију, а које је упутио поглавар Грчке православне цркве, архиепископ Атине и целе Грчке Јероним, а коме је претходила посета Атини америчког државног секретара Мајкла Помпеа који је са домаћинима разговарао и о црквеном питању. „У исту сврху“, каже Лавров, „амерички дипломати отпутовали су и на Атос. Шеф шизматичке, такозване, ПЦУ Епифаније, јавно је рекао да стварање ове структуре не би било могуће без директне подршке Сједињених Држава …. Сједињене Државе … покушавају да промовишу раскол у православном свету у целини.“

Последња саопштења из Атине указују на то да Сједињене Државе не само да врше притисак на православне јерархе у Источној Европи, већ покушавају и да их подмите. Вартоломеј је већ стар, а у Вашингтону су му већ нашли „наследника“, који ће наставити политику раскола православља. Такав је, према речима стручњака, 51-годишњи митрополит Елпидофор Ламбриниадис (ВИДИ: https://www.fondsk.ru/news/2018/09/28/rafinirovannyj-crushnik-ili-ubezhdennyj-pantjurkist-46862.html).

Митрополит Елпидофор Ламбриниадис

НАСЛЕДНИК ВАРТОЛОМЕЈА – МИТРОПОЛИТ ЕЛПИДОФОР ЛАМБРИНИАДИС?

Елпидофор, који је добио титулу „егзарха Атлантског и Тихог океана“, један је од идеолога украјинске аутокефалности и најактивнији проповедник неограничене („папске“) моћи екуменског патријарха, пише грчки сајт «Руска Атина». Преко Елпидофора, Стејт департмент планира да настави вршење притисака на представнике локалних православних цркава у признавању ПЦУ.

Прошлог лета „представник за јавност“ ПЦУ Евстратиј Зорја и „јерарх“ ове структуре Климент Кушић, активно су суделовали у кампањи Елпидопхора на конференцији у америчком Стејт департменту „Заштита верске слободе“. Истог дана Елпидопхор се састао са америчким председником Доналдом Трампом, а сутрадан је амерички Сенат усвојио резолуцију у којој је поздравио стварање „Православне цркве Украјине“, назвавши то „важном прекретницом у изградњи будуће Украјине слободне од руског утицаја“. А на састанку између Елпидопхороса и америчког трговинског секретара Вилбура Роса, био је свештеник Алекандар Карлутос, чији фонд финансира Атинску архиепископију и све Грчке и пребацује новац у касу екуменске патријаршије.

Сада се питање признавања расколничких ПЦУ налази у сфери интереса Фанара, Стејт департмента и Ватикана. Долари за њено „признања“ од стране помесних православних цркава се не жале.

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2019/12/30/dollary-dlja-ukrainskoj-psevdocerkvi-49804.html

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.