Анализе

Драгољуб Збиљић: СПОЈИМО СВЕТОГ ОЦА СИМЕОНА И СВЕТОГА СИНА САВУ НА ВРАЧАРУ

ФОТО: rs.n1info.com

  • Отац и син треба да буду и у Србији и у Београду заједно као што су били у Хиландару, Споменик Немањи и Храм Светоме Сави приличи да заједно доминирају висином

 За мене не може бити спорно постављање Спомeника Стефану Немањи. Једино га не бих у Београду поставио на тој надморској висини (низини). Место му је нераздвојно са сином и Храмом Светом Сави и „родбински“ и „очински“ и светосавски у близини Храма Светог Саве. Сувише је велика сваковрсна веза оца (Стефана) и сина (Растка) и оца свеца (Симеона) и сина му Светог (Саве) и у световном и у духовном, и у верском  православском – светосавском смислу да бисмо их раздвајали и оца постављали на таквој „низини“. Некако не приличи да споменик оцу свеца Светога Саве буде на толико „нижем“ месту и тако удаљен од сина с којим је провео заједничке „световне и свете године“ живота у Хиландару на Светој Гори, да би сада у Београду били у својој „кући“ раздвојени. Треба их и у Београду спојити. Велики владар и творац велике и славне српске владарске лозе Немањића и зачетник земље Србије не треба да буду раздвојени. Нека буду заједно као што су провели заједничке године у Хиландару.

Храм Светога Саве некако је српски „породични Храм“, па треба да породица (отац и син) буде и на Врачару породица. Тој грандиозној величини споменика великом светородном владару приличи висинска доминација, а не тако низинско место које може бити плављено водом реке па да Споменик великом владару и свецу „вири из воде“.

Уздигнимо, дакле, Споменик световном Стефану и Светоме Симеону у близини сина му Растка – Светога Саве поред Храма Светога Саве.

Пошто ће ту поред садашњег постоља за Споменик Немањи бити Музеј Николе Тесле, утолико пре ту није место владару поред светског „владара у науци“. Садашње постоље Споменика владару треба (пре)уредити и ту поставити нови споменик Николи Тесли, јер је природно и разумно да уз Музеј Тесли буде Споменик Тесли у одговарајућој димензији. Поред реке (које служе за Теслине електричне централе) приличније је место за Споменик Николи Тесли, а споменику Немањи место је поред сина му и његовог Храма на београдској узвишици. Не смета ништа што је ту у близини Харма и споменик великоме Карађорђу. Тај велики „тројац“ некако и иде заједно у сваком погледу и смислу.

Верујем да би то могло у извесном смислу да „помири“ и неистомишљенике у вези са спомеником Стефану Немањи који су се јављали ових дана.

Подели: