Анализе

Неталентована операција пољских специјалних служби. Зашто је обојена револуција у Белорусији пропала

  • Активност пољских лидера највишег нивоа ни на који начин није проузрокована жељом за срећном будућношћу белоруског народа. Ово је покушај да се изведу испод ударца сопствене специјалне службе, које су се успешно заглавиле у блату
  • Радило се о „Централној групи за психолошке акције“ из града Бидгошћа. Управо је та војна јединица, тачније, једно њено одељење (четврто одељење за државе са конфликтном ситуацијом) било директно укључено у организацију белоруске обојене револуције

ПИШЕ: Александар Ставер

Белоруска криза је прешла у фазу дуготрајног сукоба. Већ је јасно да опозиција тоне све дубље и дубље у исти глиб у који су недавно пали демонстранти у Хабаровску. Немогуће је прећи на активне акције, а мирни протести врло брзо отрежњују оне који су се из неког разлога придружили „активистима“. Жене које стоје са букетима цвећа и плакатима више нису никоме занимљиве. Они којима су ови букети намењени тамо се не појављују.

Сећате се колико су жестоко деловали и снаге безбедности и демонстранти првих дана? Украјински сценариј овде је примењен попут копије. Барикаде, молотовљеви коктели, групе добро обучених екстремиста на челу са координаторима. Чак и у видео снимцима које су демонстранти дистрибуирали, ти екстремистици и њихови команданти могу се препознати, прилично брзо. Са друге стране, безбедносне снаге имале су јасан налог да суштински, али без крвопролића, сузбију кршење закона.

Колико је «суза» проливено, укључујући и код нас, поводом великог броја притвореника првих дана! «Народ ће устати», «Лукашенко ће бити срушен.» Шта је суштина? Већ данас са поуздањем можемо рећи да међу затворенима, мора се признати, има и недужних, али већина су управо они екстремисти који су се припремали за насилне акције. Данас су, након одговарајућег образовног рада, сви пуштени. Осим вођа, наравно. И што је важно више немају жеље да граде барикаде.

Пољске специјалне службе направиле су готово све грешке које су могле да се направе

Пољаци нису скривали да очекују да заузму место Русије у Белорусији. Пољски председник Анджеј Дуда је 12. августа упутио писмо Савету Уједињених нација за људска права у коме позива да се критикује Лукашенко.

«Одговор би требало да садржи позив белоруским властима да се суздрже од употребе силе против мирних демонстраната и ослободе све притворене који су користили само своје основне демократске слободе.»

Дан пре овог догађаја, пољски премијер Матеуш Моравецки такође је пројавио активност. Лично је телефонирао лидерима Европске уније и позвао их да предузму заједничке акције против Лукашенка. При томе, позив је био прилично нетактичан. Позивам «да обавезно делујемо солидарно са Белорусима». Испада да они који протестују су Белоруси, а други који су за председника више то нису. Таква активност пољских лидера највишег нивоа ни на који начин није проузрокована жељом за срећном будућношћу белоруског народа. Ово је покушај да се изведу испод ударца сопствене специјалне службе, које су се успешно заглавиле у блату. Радило се о „Централној групи за психолошке акције“ из града Бидгошћа. Управо је та војна јединица, тачније, једно њено одељење (четврто одељење за државе са конфликтном ситуацијом) било директно укључено у организацију белоруске обојене револуције. Према непотврђеним извештајима, велики део онога што је уживо преносио познати интернет канал «Нехта» и његова ћерка «Нехта live» добијено је управо из извора повезаних са овом војном јединицом. Није тајна да у 4. одељењу постоји одељење за телевизијске и радио емисије, дистрибуцију материјала психолошког утицаја (гласине, итд.). Мислимо да белоруски КГБ има тек да поради са онима који су радили као дописници «Нехта».

Координација из иностранства – изнуђена мера

Цитираћемо главног уредника белоруске веб странице «IMHOclub.by» Алексеја Дзерманта: «Главни организатор и агитатор протеста био је пољски Telegram канал NEXTA. То надгледају пољске специјалне службе, што је очигледно. Било је позива на насиље и агресивну самоорганизацију, ради супротстављања белоруској држави.»

Дозволите да се не сложимо са Алексејем. Агитатор и координатор – да, али сигурно није организатор. Канал је почео активно да ради пре догађаја у Белорусији. Управо као комуникациони канал за лидере и извођаче белоруске обојене револуције. Припрему револуције обављали су потпуно други људи и организације, којих у Белорусији има доста.

Против Лукашенка наступа седам званично регистрованих странака. Од «Праведног света» (бивших комуниста) до БНФ (Конзервативна хришћанска странка). Али постоје и илегалне странке које нису регистроване у Белорусији. «Народна Громада», «Странка слободе и напретка» и друге. Уопштено говорећи, о белоруским друштвеним покретима можете написати поему. Невероватан спектар политичких погледа и смерова. Од ЗУБР-а (бизона – прим. прев.) и „За слободу“ до Либертаријанског покрета Белорусије и Белоруског народног покрета…

Као што видите, више је него довољно могућности за продор у белоруску политичку средину. Да, а окружење, посебно друштвени покрети, савршено су спремни да делују против постојеће владе. Белоруска омладина слична је руској. Главни разлог против Лукашенка потпуно је исти као и против Путина. Предуго у власти! И на ову једноставну идеју можете да „залепите“ све што желите …

Зашто се данас посвећује таква пажња баш «Нехтеу»? Изгледа да су двојица младића, Роман Протасевич и Степан Путило, који живе у Пољској организовали канал Телеграм. «Некто» (анонимна социјална мрежа) из телеграм- канала … Много таквих канала настаје и умире сваки дан. Побуна у Белорусији управо је помогла момцима да промовишу канал и то је то.

Да ли су нам ови људи занимљиви? Вероватно. Главни уредник – Роман Протасевич је белоруски новинар, који је радио за пољско-литвански «Еврорадио», а потом и за «Радио Слободу». Жесток противник Лукашенка, који је специјалним службама први пут скренуо пажњу на себе 2012. године, када се као припадник десног центра „Млади фронт“ појавио међу организаторима уличних протеста. Жестоки антисовјета, декомунизатор и заговорник легализације меких дрога.

Оснивач канала је Степан Путило. Новинар, син познатог опозиционог новинара, запосленог на каналу Белсат Александра Путила. Канал је регистрован 2015, али није био баш популаран. Жесток противник белоруских власти. Тврди да се канал издржава зарадом на интернету и да не прима никакве донације.

Даље су господа Путило и Протасевич потпуно конфузни. Изјава главног уредника о само четворо запослених изгледа смешно на основу количине материјала коју канал свакодневно емитује. Неодржива је и изјава да материјале достављају корисници. Да подсетим: интернет у Белорусији је био блокиран за све, осим за стране амбасаде. А видео снимци су емитовани готово уживо. Сат или три после догађаја.

Пољске специјалне службе биле су постављене у ситуацију у којој је било апсолутно немогуће координирати догађаје без одавања властитих агената. Појава материјала на вебу је управо постала њихова изложба. Пољаци су заправо сами открили чињеницу да је овај телеграм-канал припадао њиховим специјалцима.

Уместо закључка

Белоруска обојена револуција није успела. Кривицу за то у великој мери сносе пољске специјалне службе. Не занемарујем квалитетан рад белоруског КГБ-а на локализацији основа протеста и правовременој изолацији екстремиста и њихових лидера.

Било је тешко наћи неприкладније време за организовање револуције. Пољска је готово сама одлучила да сруши белоруског председника, при чему се прерачунала. Нада да ће у помоћ притећи Американаци и Европљани није се остварила. САД и Европа су данас заокупљене собом. Белоруски или украјински послови их сасвим мало интересују.
Познати су нам снови Пољака. Јачање сопственог суверенитета виде у слабљењу утицаја Русије у региону и, сходно томе, јачању њихових позиција у Бриселу. Позиционирање себе као озбиљне државе која помаже Американцима да реше своје проблеме у Европи је сан Варшаве. Ма колико то глупо изгледало.

Неуспех операције уклањања Лукашенка не значи да ће се од таквих операција у будућности одустати. Навикли смо да идентификујемо белоруски народ са људима са којима смо живели у истој држави. Међутим, омладина Белорусије је другачији народ. То су људи будуће Белорусије. Данас су власти успеле да смирују протесте. Али с временом ће ово постати веома сложен задатак.

Потребне су политичке реформе у Белорусији. Промене у економској политици такође. А систем контроле, како су протести показали, почива на ауторитету и карактеру једне особе. А шта се дешава када «гвозденог председника» замени «неодлучни председник», можемо добро видети на примеру Украјине.

Потребан је референдум о питањима даљег развоја земље. Да ли ће ово бити развој савезне државе или уопште улазак Белорусије у састав Русије, са правом на аутономију, да ли ће то бити заоокрет према Европској унији и НАТО-у, народ мора да одлучи. Већ смо видели да су људи у Белорусији паметни и да схватају о чему се ради. Чекамо, дакле, изјаве председника Лукашенка о овим питањима.

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: https://topwar.ru/174398-mjatezh-v-belorussii-provalilsja-blagodarja-bezdarnoj-operacii-specsluzhb-polshi.html

Подели: