Анализе

Завладали неки нови богови и идеали…

ПИШЕ: Драгиша Шоћ, хаџија

Велика мука и велика пропаст је у изгледу за све хришћанске народе.

Велики је замах у идеолошки најљућим противницима хришћана! Завладали неки нови богови и идеали! Мистер новац је постао врховни бог! Корупција, манипулација, политика, веза и везица су постали стандард у свакодневном општењу и комнуникацији. Људи се дијеле и вреднују по материјалном богатству и добрим везама, које стварају опет, захваљујући богатству!

Нажалост, све ово је јасно видљиво у спољном свијету који воде богате и пребогате земље. Ради стицања новог богатства не презају ни од чега. Уништавају све и свакога, и то се односи како на појединце, тако и на државе.

Све што раде је у дубокој супротности са међународним правом, али је подржано великом војном, економском и политичком моћи, а ти потези нажалост, постају стандард и матрица за понашање силника.

Наравно, ни ми нисмо остали изузети. И нама га је шорак донио! И наши локални и државни велемоћници су се уживели у тај и такав образац и постали нам моћни господари живота и рада.

Нико више не може ни претпоставити када ће хришћанске вриједности поново бити актуелне, важне, свакодневне…. А, када о њима говорим мислим на Спасење, Покајање, Веру и Наду!

Мислим на ону другу половину човјекове личности, која нас стварно и суштински одваја од животиња. Да не будемо незасити и незајажљиви отимачи свега материјалног и као животиње кидишемо на сваку прилику да отмемо неко добро, па да је и туђе, или да је то нечија друга шанса и жеља.

Зна ли више ико од људи када ће нам бити важно знање, понашање, образовање, начин опхођења… Када ће култура или умјетност наћи адекватан простор у душама људи, које никако нису ово што о њима мислимо данас. Напротив, душа је срж човјекова и једино што нас разликује од других живих организама.  Када ће се карактер и лична компетенција људи вредновати више од њихових одијела и сатова?

Инсистирам на тој половини људи, јер само од њих таквих може постати боља и озбиљнија држава!

Овако, када су ти и такви критеријуми изгубљени и у народу превладали животињски инстикти, онда народ и бира најбоље из тог миљеа да их представља и локално и у свијету!

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће „Јерусалим“ из Бара)


ИЗВОР: http://www.barskiportal.com/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.