Анализе

Аркадиј Вертјазин: Симболика белоруске обојене револуције

Садашњи догађаји доносе суморне мисли.

Очигледно је да се у многим манифестацијама протестних осећања јасно могу видети пропусти о којима до сада није било уобичајено говорити.

Сваки од њих заслужује засебно спомињање и анализу, али у овом чланку желим проговорити о симболима белоруског Мајдана (обојене револуције, за шта се на Истоку користи појам «Мајдан» због украјинске обојене револуције из 2014. која се одржала на простору под називом «Мајдан» – прим. прев.).

Још је донедавно у метроу висио оглас компаније Symbal.by, који је привлачио пажњу путника необичним русофобичним слоганима. Након што је директор компаније подржао протест против актуелне власти, организација је одмах затворена, а реклама је уклоњена, проналазећи погодан разлог за то.

У исто време, током година свог постојања, Symbal.by је успео да пусти у промет много врста националистичких производа, коју је куповала одређена публика. У исто време, нико од белоруских званичника није бринуо о идеолошкој компоненти рада организације која се отворено бавила националистичком пропагандом. Тренутно готово свака мајица са грбом Великог литванског књажевства (непријатељске државе према православљу и Руској империји – прим. прев.) или бело-црвено-бела застава долази из озлоглашене продавнице. Стога није изненађујуће да су дизајнери са Symbal.by заправо постали лице белоруске обојене револуције који активно сарађује са савременом омладином.

Било би наивно веровати да белоруске специјалне службе нису разумеле последице постојања одређених организација отворено оријентисаних на извођење државног удара. Међутим, истовремено, нисам приметио никакву реакцију на акције Symbal.by. Изгледа да су се наши државни симболи променили после 1995. године, али се из неког разлога стари, националистички популаришу. Поставља се питање, зашто је уопште било потребно било шта мењати, ако државне симболе не бране, чак ни они који су то по службеној дужности обавезни?

Дуго времена се у држави развијала апсолутно ненормална ситуација, када се на речима борило за једно, а у пракси се добијало нешто потпуно друго. Можете колико хоћете штампати мајица са државним симболима, и истовремено занемарити идеолошку компоненту. Колика је ефикасност ова политике? Мислим да одговор врло добро знате.

И тако је  у свему. Државна идеологија иде својим путем, а стварни живот својим. Зато данас виђамо школарце и студенте на националистичким скуповима.

Присталице Савезне државе (Русије и Белорусије – прим. прев.) већ дуго скрећу пажњу на активности Symbal.by и других русофобичних организација, али реакција државе на то није било. Стицао се утисак да код нас више воле да гасе ватру тек када се пламен прошири на кров.

Јасно је да у овом тренутку тачка неповратка одавно пређена, даље може бити само још горе. За националисте раде талентовани дизајнери, а приликом креирања производа узимају у обзир и идеолошку компоненту. Шта се тренутно овоме супротставља? Одговор је очигледан – ништа. Млади ће и даље носити одећу с националистичким симболима, популаришући белоруски Мајдан …

Да ли је продавница Symbal.by престала да ради после затварања? Не, само сада продаје своје производе преко интернета.

Једном речју, следећи пут када видите још једног младића у мајици са грбом Великог литванског књажевства или бело-црвено-белом заставом, не заборавите да се захвалите нашим храбрим специјалним службама за то. Учинили су све што је било могуће како би се белоруски Мајдан могао позиционирати јасно и пркосно …

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: http://teleskop-by.org/2020/08/01/arkadij-vertyazin-simvolika-belorusskogo-majdana/

Подели: