Анализе

ВЛАД(ИМИР) ТЕПЕШ – “ДРАКУЛА“

  • У последњих неколико месеци у више наших  новина сам читао разне  написе о Дракули који су писани у циљу пропаганде румунског туризма. У тим написима има сијасет глупости написаних или из незнања или зато што су ти који су новинарима о томе причали – лагали!
  • Стално сам се питао како су то Румуни романског порекла. Е па ево како – никако.
  • Ако Вам случајно до руку дође српско – румунски речник, верујте ми, тешко ћете се отргнути утиску да пред собом имате прави српско – српски речник! На пример: колац = stâlp – стуб – штап; = bâţ – (бц) – бат. На = pe. Дакле: на колац = pe stâlp, или pe bâţ!

АУТОР: Драгољуб Димитријевић

Идемо редом:

Влад Тепеш је очигледно човек српског или ако више волите словенског – уствари славенског – славног порекла! Његово име Влад – Влада – Владимир – Властелин – Владар (је очигледно име које је проистекло из титуле коју је имао – Властелин, као код нас Стефан) а и презиме Тепеш – тепати – тући (Тепавац – Тепић, као рецимо Боро са надимком Јуриш из књиге “Свињски Ујед“ од Данка Поповића, надимак – презиме). Све ово јасно говори о његовом српском пореклу.

Титула или знамење Змај (која се често помиње уз Влада) су исто тако везани за Србе (Вук Огњени – Змај, Змај од Ноћаја  и многи други, а и Јован Јовановић је свој лист назвао “Змај“ по традицији).

Влад Тепеш је био властелин у том делу Балкана, који је успешно одолевао нападима Турака. Имао је доста млађу изузетно лепу жену коју је много волео. Турци су хтели да је отму и на тај начин му нанесу ударац. Зато су  успели на превару да га измаме из замка, и по његовом одласку провале унутра. Несрећна жена је страдала, скочила са куле, а за њену смрт Влад је окривио Турке. Због тога их је још жешће и немилосрдније тепао – таманио – тукао па и набијао на колац. Да ли је набијање на колац Владов “патент“ који су касније преузели Турци и светили се другим Србима или је било обрнуто, није ми познато.

Да је властела у то доба свугде била окрутна свима је познато и то није никаква тајна нити је нешто ново (зар је паљење на ломачи за мученика било мање зло од набијања на колац или драња коже живом човеку ?). Најлакше ће нам бити да се сетимо нашег Цара Душана Силног, који је, додуше, једини стигао и да напише закон по коме је то радио (за разлику од многобројних шпанских, француских, немачких или енглеских  и других влестелина широм Европе који су се иживљавали над кметовима и робовима по слободном нахођењу  и  тренутној инспирацији – немојте нам причати да су остали били “цвећке“ !). Дакле, окрутност међу племством нигде није била непозната, поготову што је у то доба (као и данас) било доста превараната (али је демократска толеранција била, на срећу, потпуно непозната – некоме данас не одговара да се криминал искорени, у хаосу се лакше мешетари) и бруталност је била једини начин да се искорени.

Израз: дра кол Дракула нема никакве везе са Змајевима.  То једноставно и на старославенском (који је тада тамо био у употреби као писмо међу племством) као и на српском језику значи : на колац!

Влад је умро и сахрањен (без главе јер су се Турци, вероветно, побринули да његова глава стигне у Стамбол као доказ да је главна брана за њихов даљи напредак уклоњена) у манастиру на острву, на сред језера Снагов – Снага (сасвим српски). Наводно су, каснија ископавања потврдила да га нема у гробу  (што је “подкрепило чињеницу“ да је вампир!?). Вампири су, ваљда, бестелесни, тако да неразумем какве везе има нестанак тела са тим да је вампир? Зашто је неко, и ко откопавао његов гроб остаје крајње нејасно! Не знам шта је ту чудно? (То може да буде нејасно и чудно само странцу који нема појма шта се дешавало на овим просторима у то доба и шта је све радила једна војна велесила – Турска – која је ето ту била присутна неколико векова, што би рекла нова, модерна историјографија.) Неко од Владових пријатеља је очигледно његово тело ископао и пребацио на сигурније место, да га не би Турци скрнавили или спалили као нашег Светог Саву.

Значи Влад Тепеш је несумњиво наше име, титула Змаја такође, а  дра кол  значи  на колац!

Стално сам се питао како су то Румуни романског порекла. Е па ево како – никако. Наиме Румунија = Рим +  унија је једно кратко, могло би се рећи најкраће могуће, време била под великим римским царством унија са Римом; 101./107. ~ 271. дакле 164 ~170 година. И када су освајачи отишли, ове што су ту и раније били и који су ту опет остали прогласише, ето тако, за Романе. По том резону су рецимо и Египћани а и ми много већи романи од самих Румуна. Добри познаваоци румунског језика кажу да у Румунији има преко 200 наречја и да се они са делте Дунава и ови из Баната уопште не размеју – не говоре истим језиком.

Ако Вам случајно до руку дође српско – румунски речник, верујте ми, тешко ћете се отргнути утиску да пред собом имате прави српско – српски речник! На пример: колац = stâlp – стуб – штап; = bâţ – (бц) – бат. На = pe. Дакле: на колац = pe stâlp, или pe bâţ!

Истине ради треба рећи да је велики део румунске плодне низије (Темишвар, Арад па до Букурешта) било својевремено власништво Обреновића, као и да су скоро сви Срби из тог дела Румуније после Другог Светског Рата протерани (депортовани) одатле и насељени у делти Дунава и настањени у земунице!

Не желим ништа да својатам нити призивам Велику Србију (на то има право само Велика Британија!! Или ако хоћете Велика Братунија) али истине ради треба изнети чињенице и о њима слободно говорити а не стидети их се. Чему лагати народ и читаоце говорећи им како: Тепеш значи онај који набија на колац и да Дракула значи син Змаја?!?; и повлађивати западним књижевним измишљотинама, треба отворено рећи истину!

Треба, такође, рећи да се румунско Ţepeş чита Цепеш јер се знак Ţ чита као Ц. Односно: Ţ = TS = Ц као рецимо наше: LJ, NJ, DJ, DŽ. Боже како људи који су смишљали знакове за latinicu нису уопште имали машту  да за сваки глас смисле један знак, већ им је лакше било да праве сабијенице и на силу од два гласа праве један сабијањем!

Тепеш – тепаш  или Цепеш – цепаш сасвим неважно за предходни текст.

У Београду, 24.5.2003.г.

– – – – – –

Dragon није Дракула! И ево лепог примера за изврнутост првобитног значења: Драгон = драг + он, или Драган.

15.8.2004.

– – – – – – –

1000 година пре Христа Египћани су лопове – (крадљивце старих пирамида, који су уствари били грађевинари нових пирамида)  набијали на колац.

14.1.2005.

– – – – – – –

У  румунском речнику у издању: Editura – Helikon – Timisoara, од: Mirko Jovcovici, 1994. нађох опет српско – српски речник:

VÎRSTA = (врста – раста) = узраст, доба

VÎRTEJ = (виртељ) = вртлог, вихор, ковитлац

VÎSLĂ = весло

*

VLAGĂ = снага, јачина.

VLASTAR = (ластар) = изданак, младица, потомак

*

VODĂ = (вођа) = војвода, кнез, владалац

VOIE = воља

VOIEVOD = (војвода) = VODĂ

VOINIC = (војник – бојник – води бој или војну) = храбар, снажан, јак, горостас, делија, обрнуто од: SLAB

*

SLAB = слаб, нејак, мршав, танак, сув, постан

SLĂBĂNOG = (слабоног) = слаб, слабуњав, кржљав, мршав, нејак, немоћан (слаб на ногама)

SLĂNINĂ = сланина

SLĂVI = (слава) = про-славити, узвисити, узносити, (по)хвалити, величати, ковати у звезде

SLINOS = (слинав) = замазан, прљав

SLUGĂ = слуга, лакеј

SLUJBA = служба, намештење, запослење

SLUJI = (служи) = служити, дворити

*

SÎMBĂTĂ = субота

SÎNGE = крв, род, порекло

SÎNGERA = цурити, тећи, крварити

Узгред племе Синга је основало Белград – Белов град; значи ли то да су они били (Србима или ?) род, истог порекла, крвно сродство. У сваком случају син (ге или је) је са оцем у крвном сродству!                  3.5.2005.

– – – – – – –

Треће око број: 443, 5.12.2006. о књизи: „У потрази за Дракулом“

Књигу под горњим насловом су написали двоица професора историје на бостонском колеџу: Рејмонд Мекнели и Раду Флореску. Раду или Раде све једно српско порекло имена се не може скрити.

20.12.2006.

– – – – – – –

„Хабзбург Доминик, адвокат из Њујорка продаје један од румунских замкова у коме је, можда, неко време боравио гроф Влад Цепеш било као пролазни становник или као заточеник. Замак је 1948. конфискован његовој мајци Илеане (Илијани, Божани) Хабзбург и недавно враћен њеном наследнику.“ Иначе тај замак је у поседу Хабзбугових од 15. века када су освојили Трансилванију. Писац текста „паметно“ каже да га Влад није поседовао „али се верује да је“ у њему само становао „за време упада у Трансилванију“?! Па зар он није био господар – владар Трансилваније и шта је онда, забога, имао да упада у своју земљу, па он ју је бранио од Турака!  (Блиц,12.1.2007.)     15.1.2007.

Илеана – Илијана – Илија = Бог – Божана.

– – – – – – –

Треће око број: 446, 16.10.2007. у тексту: „ Освета безвремене војске“

Текст говори о догађајима после битке и пророчанству о смрти деспота Вука Гргуровића – Змаја Огњеног. Па каже: „лежао је у постељи, у свом двору у Купнику, окружен својим војводама, браћом Јованом и Митром Јакшић, Адошем из Тамнаве и трансилваниским грофом Владом Цепешом званим Дракул (вук), док му . . .“ Дакле Влад Цепеш се помиње као војвода Вука Гргуровића – Змаја Огњеног, који је назив и сам носио.29.1.7

– – – – – – –

Политикин Забавник број: 2894, 27.7.2007. Дракула између мита и стварности – „Онај који набија на колац“

Поново по ко зна који пут, а вероватно не и последњи, у нашој штампи прича о Дракули. И опет основа приче из туристичких проспеката. И ако је наслов целе приче „Онај који набија на колац“, опет нам текстописац надимак „Дракол“ пореди са западним Драгонима, који уствари немају никакве везе са Змајевима.

У тексту се каже: владов деда се звао Мирче. Основа имена је српска реч мир – Мирче или Мирко.

Влад је рођен 1431. у тврђави Сигишоару. Сиги шоару – Сиги варош > Сиги – Синги > Синги вар – Синги град > град Синга > град Сирба > Град Срба > српски град

Владовог оца римско-немачки цар Сигисмунд у Нирнбергу именује витезом Змајевог реда Светог римског царства. Сигисмунд – Сингис мунд – сингов отвор, ждрело; Сигисмонд – Сингис монд – сингов месец. Нирнберг – Нин брег – Нинов брег – Ниново брдо.

„… надимак Дракул, што је изведеница из латинске речи draco у преводу значи змај, а на румунском – ђаво“. Речници кажу: draco (Lat)=1. змај, 2. сазвежђе змај;  drac (RО)=ђаво, враг; drago (I)=змај, аждаја. Баш ме занима ко је те 1431. године у тадашњој Влашкој кнежевини говорио и разумео латински језик? Па Римљани су после непуна два века присуства у тим крајевима већ једанаест (11) векова били одсутни! Овде треба рећи да на румунском drag (RО)=мио, драг, омиљен, пријатан. Касније ћу опет навести нешто више румунских речи и њихову сличност са српским.

Владов рођени брат се звао Раду од српског рад, Раду или Раде; а рођени ујак Богдан.

На власти га је после уклањања наследио човек из династије Басараба – Да Сарба.

Можда западњацима, у њиховим  изменама и извртањима наших речи, Змај и Аждаја изгледају и значе исто. Код нас то није случај. Змај код Срба има заштитнички, покровитељски значај и није то ни Ала а ни Аждаја! Заштитник Љубљане је Змај, он им се налази и у грбу, зар би неко паметан Аждају или Алу могао да сматра својим покровитељем или заштитником. Змај је у давна времена имао сличну улогу као данас православни свеци код нас. Временом су, доласком хришћанства, разни српски богови преименовани у свеце како би остали уз нас и заузели су место поред тих змајева заштитника!

Свети Ђорђе убија Аждају – неман, а не Змаја!

Змај је заштитник дома, имања па и носиоца његовог имена, касније, код западњака постало нека врста титуле; Аждаја или Ала је неман – непан – не човек – нечовек (ђаво), такво створење не може бити човеку ни заштитник ни спасилац!                                                                      2.8.2007.

Можда сам досадан али ево опет мали прилог из румунског речника:

DRAC = ђаво, враг (драц – врац – враг)

DRĂCIE = враголија, ђаволство

DRĂCUI = послати дођавола, грдити, псовати

DRAG = мио, драг, омиљен, пријатан

DRAGOSTE = (драгоште) љубав

DRAGUT = DRĂGALAŞ = умиљат, љубавник, мио, симпатичан, леп

DRĂGĂLĂŞENIE = умиљатост, пријатнист, драж, нежност, љубазност

DRĂGĂSTOS = уредан, љубазан, нежан

*

DUCE = (од) носити, однети, (пре) возити, водити

DUCA (I) = војвода

DUD = дуд (дрво)

DUH = дух, душа

DUHOVNIC = (духовник) исповедник, свештеник

DUŞMAN = непријатељ, душманин

DUZINA = туце, дванаестак

*

GLAS = глас, звук

GLASUI = (гласови) гласити, изустити, рећи, казати

GLEZNA = (глежањ) чланак ноге

GLOSAR = (гласар) речник, попис речи

GLOSSARIUM (Lat) = речник

GOL = го, голишав, наг, празан, пуст

GOLAN = гоља, вуцибатина

GOLI = испражњавати, празнити

GONI = гонити, јурити (за нечим)

GOSPODAR = штедљив, чуваран, господински, господарски – домаћински

GOSPODĂRI = водити домаћинство, господарити, газдовати, окућити се

GOSPODINA = домаћица, газдарица

GRAD = степен, ступањ, стадиј, степеница

GRADUS (Lat) = 1.корак, 2.степен, 3.степеник, 4.чин, положај

*

MUST = маст; шира, (воћни) сок

MUT = (мутав) нем

29.7.2007.

– – – – – –

Подаци за румунски језик узимани из:

Dikţionar, Mirco Jovcovici, Româno-Sirbo (Croata), Helicon – Timişoara 1994.

29.7.2007.

– – – – – –

Румунија – тадашња Дакија је била под великим римским царством, унија са Римом, од 101./107. до 271.год.н.е. дакле укупно највише 164 ~170 година.

Румунија – 1861. године су кнежевине: Влашка и Молдавска уједињене у > Румунија (енциклопедија Ла Русе) и тада је први пут настала Румунија! Дакле пре 146 година је настала држава Румунија.            

22.2.2007.

Поређења ради треба рећи и да су Немачка и Италија настале 1871. дакле 10 година касније.     

2.8.2007.

Дача (RUS) – Даача > летњиковац, викендица, уствари: дрвена кућа у шуми, на државном а не приватном имању, неограђена, слободна. Даача – Дача > Дакија – Dacia, означава станиште у дивљини. То значи да је прастаро име Румуније > Дачија – Дача славенског, српског порекла!

15.10.2007.

– – – – – –

Роман „Дракула“ написао је ирски писац: Браман Стокер, 1897. године. С обзиром на географско порекло свакако је припадао хришћанској вери. Зато ћемо се мало позабавити познатим хришћанским свецем.

Браман Стокер – Бра ман, Бра пан, Бран човек, Бранко; Стокер – Сточар. Бранко Сточар.

У житијима светих (9.10.) пише овако:

Св. Јован Богоислов, апостол и јеванђелист

Син рибара Зевдија и Саломије, кћери Јосифа, обручника св. Богородице.  . . . И од тада се више није одвајао од Господа свога до краја. Са Петром и Јаковом присуствовао је васкрсењу кћери Јаирове и Преображењу Господа.  . . . Када су сви други били оставили распетог Господа, Јован је са св. Богородицом остао под крстом. По наређењу Господа он је после био као син св. Деви Марији и брижно је служио и чувао до успења њеног . . . (Прошао је свакојаке муке и искушења незнабожаца и римског цара који га протера на острво Патмос – Патња.)  Ту написа Јеванђеље (јован дјелје) и Откровење.  . . .

„Беше му преко 100 година када се представи Господу. Када му ученици после отворише гроб, не нађоше тела његовог, али сваке године 8. маја исходио је из његовог гроба неки ситан прах, миристан и лековит.“

(Дакле овде је реч о Св. Јовану јевађелисти, оном из чијег се јеванђеља скоро на свакој литургији читају делови)

Ето, и његово тело је нестало из гроба! Значи ли то да је и он постао вампир? И како је једном хришћанину уопште пало напамет да је Дракула постао вампир? Господин Стокер у то доба није могао да не зна ове „ситнице“ које сам преписао из житија светих.

За мене сада постоји дилема:

Да ли је св. Јован Богослов постао вампир,

Или је Дракула постао светац?

И како то да је једном хришћанину, који није могао да не зна ове појединости пало напамет да је Дракула постао вампир а не светац? Очигледно да је ОН био опседнут вампиризмом!

10.10.2011.

– – – – –

Курир, субота, 3.12.2011. аутор: С. Живковић:

Београд, Најпознатији вампир био је наше горе лист!

„Велика срамота задесила је мој народ на Косову 1389. године, када су заставе Влаха и Мађара поклекле пред младим месецом. Од тада је само један војвода моје крви успео да пређе Дунав и победи Турке на њиховој земљи“ – говори Влад Тепеш у чувеном роману „Дракула“, ирског писца Брама Стокера, из 1887. године.

Зашто румунски гроф Дракула каже да су Турци покорили његов народ када се зна да су се са османлијама на Косову борили Срби? Да ли то значи да је  . . .  гроф Дракула био Србин?

Историчар Јован Деретић за Курир каже  . . .   да нема сумње да је он био Србин:

Дракула је био сто посто Србин! Али не само он. Већина данашњих Румуна су пореклом Срби. Многи не знају да су све до 19. века они говорили нашим језиком и користили наше писмо.  . . . На Дракулином гробу стоји натпис „Овде почива раб Божији Влад Тепеш“, исписан на чистом српском језику. Има ли већег доказа од тога? – објашњава Деретић  . . .                                                               15.1.2012.

– – – – – – –

Курир, уторак, 6. децембар 2011. аутор: С.Живковић

Три дана иза горњег текста Румуни кажу: Срби, не дамо вам Дракулу!

Па у одбрану Дракуле устаје Дину Г. Ђуреску (Дане Ђурић), историчар и члан румунске академије наука и уметности. Чак им се и установа зове исто као и код нас! Каже:

Влад Тепеш и његов отац Влад Дракул припадају румунској историји.  . . .   Такође је нетачно да смо говорили српским језиком, већ црквено-словенским, који је тада био званичан језик.

Рече човек и остаде жив! Па како је могуће да народ романског порекла до 19. века говори црквено-словенски а не рецимо: италијански, латински, француски? И у Србији је у православној цркви био црквено-словенски али је народ говорио српски. Да ли то значи да су и они имали некаквог Вука који је реформисао тај службени у „румунски“? Ако је и тако јасно је ког су порекла ако им је званичан језик био „црквено-словенски“.

Историјска је чињеница да када су Срби пробили солунски фронт и кренули у ослобађање српских земаља да су велике силе, пре свега Француска, једва зауставила продор српских трупа у Румунију. Румунија је тада постојала тек 57 година. Велике силе не дају да српско племе буде велико колико јесте.

15.1.2012.

Уосталом, зар мислите да су се српски краљеви баш случајно женили невестама из Румуније?

26.11.2012.

Ревија: Историја, број 37, фебруар 2013.

Текст под насловом: (Вилијем Волас, стр. 30-37.) Херој, витез и заштитник Шкотске.

Писац описује ликвидацију шкотског витеза од стране енглеског краља 1305. године:

„Вилијам Волас је осуђен за велеиздају енглеске круне. Казна за то била је „смрт вешањем, „вучењем и черечењем“. Дана 23. августа 1305. после суђења, Волас је одведен у Тауер. Везали су га за коња и вукли улицама Лондона до Смитфилда, традицијоналног места за егзекуције. Тамо је дуго висио обешен наглавачке. Такав поступак је потпуно умртвљивао осуђенике  и доводио их у стање на ивици смрти. Потом је скинут са вешела и више пута дављен док не би престао да дише, а потом оживљаван. Џелат га је кастрирао, потом распорио утробу и пажљиво да осуђеник остане жив извадио део органа, који су потом пред њим спаљени на ломачи.  .  .  .  Тек после таквих паклених мука одсечена му је глава, а тело расечено на четири дела. Глава је затим потопљена у катран и набијена на колац изложена на лондонском бриџу. Делови његовог тела изложени су у Њукаслу, Бервику, Стерлингу и Перту.“

И ко је сада овде бруталан, ко злоставља заробљенике, ко заслужује да добије епитет вампира?

Како господину Браману Стикеру није пало напамет, да рецимо енглеског краља Едварда I Дугоногог прогласи вампиром, који му је био много ближи а који је владао Енглеском само 150 година пре Влада Тепеша? Када човек данас прочита како је за време његове владавине неко ликвидиран, не може да се не запита да ли је такав човек био нормалан и ментално здрав??? (12.5.2013.)

И ево још једном да свратим до најпознатијег „Румуна“, да погледамо шта о њему и његовом оцу каже Википедија? Видећемо да је цела прича пуна превара и лажи! „Истина“ о Владу Тепешу је испреплетана разним лажним причама, као да причамо некакву бајку.

Туристи обилазе Владов замак, и изложбу у њој, његове намештене собе, а притом не постоји ни један ваљан историјски доказ да је Влад било када у њему боравио!!

Туристи обилазе манастир Снагов на истоименом острву у истоименом језеру, иако већина њихових историчара тврди да се земни остаци Влада Тепеша налазе у близини манастира Коман (округ Ђурђу)!!

Да погледамо како кажу о очевом презимену: Интересантно како неко може да апсолутно јасну ствар потпуно изврне.

Лепо каже да је „очево име“ (мисли се презиме) патроним Dragwliya односно Драгвлија, где је сасвим јасно да је корен – основа очевог презимена ДРАГ! Ми знамо шта значи ако је неко мио или драг! Код нас је одомаћено име: Драган, Драгослав, Драгомир, Драгољуб или само кратко Драго. И већ у следећем реду у Википедији пишу: Dragolea > Драголеа, уствари Драгојлеа, Драгојла или једноставно ДРАГОЈЛО.

Да се овде сетимо румунско – српског речника:

DRAG = мио, драг, омиљен, пријатан

DRAGOSTE = (драгоште) љубав

DRAGUT = DRĂGALAŞ = умиљат, љубавник, мио, симпатичан, леп

И какве то везе има са:

DRAC = ђаво, враг (драц – врац – враг). DRACUL

DRAG     није     DRAC 

И јасно је да је његов отац такво (през)име носио и пре него је постао (1431.г.) члан реда змаја, који, међу нама буди речено, је српски ред Змајева!

И сад’ нам неко објашњава како се то разуме у „модерном румунском језику“, а притоме не каже да такав језик у доба Влада Тепеша – Влада Драгојла, није ни постојао!! Јер су они, по исказу Дину Г. Ђуреску (Дане Ђурић) историчара Румунске академије наука и уметности, говорили  „црквено-словенским језиком, који је тада био званичан језик у тој области све док нису постали „Румуни“ тј. Романи (1861.). Значи добрих 400 година касније је настао овај језик којим они тумаче Драгојла као Драгона!!!

Много посећено место у разноразним турама око Влада је манастир на острву у језеру Снагов (баш неко румунско име) на сликама се јасно види мост од копна до острва. А у једном тексту кажу: „На плочи која се налази на поду цркве манастира Снагов је обележено место где се верује да леже остаци грофа Влада Тепеша. (Занимљиво је да је гробно место постављено попреко, паралелно са олтаром!!) Манастир Снагов се налази на острву, смештеном на удаљеној страни језера Снагов. До манастира Снагов се може стићи само чамцем.“

Википедија даље каже: „Претпоставља се да је сахрањен у близини манастира Комнена (округ Ђурђу) који је основао управо Влад III 1461. Већина румунских историчара сматрају да се ту налази његова вечна кућа.“

Уопште је прича о Владу Драгојлу препуна лажи у циљу што веће бројности туриста.

Туристи, дакле, обилазе дворац у коме Влад никада није боравио, а ту је намештена „његова“ спаваћа соба, и посећују манастир Снагов, а историчари тврде да је сахрањен у околини манастира Комнен!!!

Да ли Вам је сада јасно о каквим се лажима овде ради. Тако да реално не може се веровати у њихову причу о румунском националном пореклу Влада Драгојла!

Ако је тако, односно ако је сахрањен у околини манастира Комнен, онда је јасно да није могао да буде нађен у манастиру Снагов! То би могло да објасни зашто „није у свом гробу“  а зашто је  проглашен „вампиром“!

То подкрепљује ону моју причу да су га пријатељи ексхумирали и из Снагова преместили на сигурније место да га Турци не би ископали и спалили као, рецимо, Светог Саву. Јер они, Турци, су тада свакако знали којег је Влад рода и порекла!

Зар није смешно, уствари јако жалосно, да је најпознатији „Румун“ уствари Србин!!

31.12.2016.

У емисији „Србија глобал“ кажу да је Српски „Ердељ“ прекрштен у „Трансилванија“. Па и то је српско име: Трансилванија – Трн Силванија – трн Сирбанија – врх Сирбије – Врх Србије!                                 28.7.2019.

Један текст (у info-ks.net) каже: Дракула је сахрањен у Santa maria la nova у Напољу. Гроб је окићен двема сфингама симболима града Tebe који се још пише и Tebes (Тепеш). И украшен је Змајем (каже историчар Rafaelo Glini, са универзитета у Tilinu). Могуће да га је тамо склонила ћерка Марија (удата за Напуљског племића) од Турака. Теба је у Egiptu, али има је и у Русији (код Новосибирска), Грчкој (област Беотија или Виотија, скоро па Белија, ~ 80km од Атине), и Tebar у Шпанији (Мадрид – Валенција).                                                                                           28.7.2019.

Tолико о грофу Владу Тепешу или ЦепешуЗмају из Трансилваније или ако хоћете Трн Сербаније. И доста више о румунском ЕПП-у, њима је то потребно, они живе од тога, од прихода од туризма, њима треба вампир. Нама не. Престанимо, најзад, да пљујемо по нама самима. Онда ће нас и други више поштовати и ценити!

 

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.