Анализе

Савац – Шабац – Шамац

Нешто бих да разјасним, ако ми успе!
Логично је да се град на реци Сави зове СаВац. Па тако имамо два града који носе њено име. Један у Србији који данас називамо ШаБац, а други у Републици Српској и Хрватској који зовемо ШаМац. Сва три су настала на обали реке Саве и потпуно је јасно да им име потиче од њеног имена: Сава >> па је град СаВац, или како данас називамо те градове ШаБац или ШаМац. Удаљени један од другога, ваздушно растојање око 105km, а путем ~125 (кроз Босну) или ~140km (кроз Славонију).
И нису Турци само око ова два (три) града копали шанчеве! И око градова у близини других река, а и тамо где их није било (као фортификационе препреке); па се тамо градови не „зову по тим шанчевима“ (Шамац, Шабац, .  . . ), већ се само градови не обали реке Саве тако зову. Дакле нису они добили име по шанцу, већ по реци САВА!
Као, рецимо, и Београд! Сви градови зидани од камена, у оно доба, су били бели! А само је Београд добио име такво какво има! ТО значи да ОН није добио име по белини камена, већ по нечем другом!
Београд је био светилиште, па касније утврда, па град „Белог Бога“, оног који је отишао и освојио Индију, па када су Индијци видели „Белог човека“ прогласили су га за Бога! То је онај Бог у кога се кунемо када кажемо: „Не видео Белог Бога ако те лажем“. Изрека која се некада у народу често користила! Примера ради и Бјеловар има исто значење као Београд. Вар има исто значење као и град, или дунум, = утврда, обезбеђено место, тврђава. И Абасан – Бели стан.

Шабац и Шамац

За оба насеља можемо прочитати да су имена добила по турском називу за опкоп – Шанац!? Шанац је реч немачког порекла (schanze). Тако да је нејасно зашто би Турци граду давали име по туђој речи ШанацШабац или Шамац? Турски се шанац каже hendek, или како ми искварено кажемо Јендек. Да су Турци Шабцу дали име, по опкопу, било би логично да се Шабац зове Хендекац. И око Смедерева је био шанац пун воде, па није добио име Шабац! А и Турци га никада нису тако звали! И Танаско Раић је погинуо у шанцу (али сув шанац), па се ни Чегар а ни Ниш не зову Шанац! Из списка Коњичког пука под командом генерала Хорвата има 20 шанчева. Међу њима су и шанчеви: Панчево, Кањижа, Сента, Вуковар, Суботица, Мошорин, Сомбор и Вршац! И ниједан од ових градова никада Турци нису називали Шанцем!
Да закључим: и Шабац и Шамац су уствари Савац! Град на реци Сави!
Поздрав свима.

*ПЕНЗИОНЕР*

П О З Д Р А В !!

Драагооољуб

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.