Uncategorized

Шабац и Дракула – не верујете?

Гроф Дракула. Фото: Сузана Јанковић

  • Да уобличим малко причу туристичког савеза Шабца, и мог кометра на име града. Свашта људима пада на памет када измишљају порекло имена неког места
  • Чуј, град је зидао неки Шабан, па по томе град добио име!!??? И тако размишљају неки историчари!

Прича о Шапцу туристичке организације Шабац:

https://www.portalmladi.com/dve-velike-sile-jedna-tvrdava/

Каже овако:

Кроз историју тврђава је добијала различите називе, тако да су је називали: Заслон – заклон, Куле и Сава, Бугур тлен и Бугур делен, што на туском значи “пробијач бочно”.

Име Шабац први пут помиње Антонио Бонфини, угарски дворски историчар који је веровао да је то турска реч која означава нешто што је чудесне лепоте. Турски историчари, пак, сматрају да је за име овог чудесно лепог града заслужан наш народ. Градитеља тврђаве народ је звао Шабан, па одатле и име.

Док је трећа и највероватнија теорија да је име настало од имена реке на којој град лежи Сава – Савац – Шабац.

.  .  .    доласком Турака настаје прво утврђење. Иса-бег Исаковић подиже утврђење 1471. године. Утврда је била изграђена од земљане палисадне фортификације.  .  .  .

.  .  .  У том трену добија назив који разоткрива начин борбе Турака: са бока – Бугур делен.

У горњем тексту туристичке организације Шабац каже овако:

Бугур тлен и Бугур делен, што на туском значи   “пробијач бочно”,   а нешто касније:  са бока – Бугур делен.

Прво што ми привлачи пажњу је реч тлен или делен; односно делен – делан – урађен – направљен.

Ако им ово Бугур значи са бока онда све заједно „Бугур делен“ значи „радити са бока“, што у потпуности значи оно “пробијач бочно!“, а и нама је јасно!

Е сада смо дошли на оно због чега обраћам пажњу на све то а поготову на Бугур – Бугур – Бугар.

Староседеоци Кнежевца (Раковица, Београд) се већином презивају Бугарчићи, и ако нису Бугари, пореклом из Бугарске. Кажу да су их тако називали јер су дошли из Босне! Они нису из Србије, дошли су „са стране“ (сада испада бочно) и да су их зато тако звали!!!  И ако међусобно нису у крвном сродству.

(Као што су староседеоци Борче сви Молдовани, јер их је Марија Терезија преселила из Молдовина на обали Дунава у Румунији.)

Ако су и они источно од Србије Бугари, а и ови западо од Србије Бугарчићи, јер нису из Србије; а и једни и други су некако БОЧНО од Србије, онда су они и једни и други добили назив у односу на СРБИЈУ!! Бочно од Србије, – са стране!!

————————————–

У причи о Шабцу се помиње и гроф Влад Тепеш:

.  .  .   причу о Грофу Дракули који у ситне сате опседа град, те се са тврђаве на Сави могу чути некакви чудни крици у глуво доба ноћи. Наиме, према легенди пре неколико стотина година десила се велика битка у којој је учествовао Гроф Дракула, крвопролиће је, по легенди, било толико да је река Сава примила црвену боју крви. .  .  .

.  .  .   Гроф Дракула .  .  завршио је у тамници угарског краља Матије Корвина. Корвин је знао за Грофове способности, али и за огорченост на Турке те га је повео у освајање Заслона (Шабца). У Корвиновој војсци поред Цепеша, био је и Вук Грегуровић, у народу познат као Змај Огњени Вук. У овој борби Влад Цепеш се посебно истакао, а ту је и легенда да је преосталих 1000 Турака у граду набио на колац и пустио низ Саву.  .  .  .

(за 1000 турака је требало имати 1000 колаца да их у току ноћи све пустиш низ Саву!! Не знам под чијим утицајем је направљена оваква прича?)

.  .  .   Након борбе вратио се у своју земљу како би се вратио на престо. Убијен је исте године, обезглављено тело је сахрањено испод олтара у манастиру на острву Снагов, док је глава завршила код султана Мехмеда Другог.

Несмирени дух славног Грофа, како кажу, лута између светова и походи сва она места  на којима је ратовао међу којима је и Шабац.

——————————————————

И тако нешто о овима који су СА СТРАНЕ у односу на СРБИЈУ (Бугурима или Бугарима), и нешто о Владу Тепешу и Змај Огњеном Вуку.

А и да је Савац постао Шабац.

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.