Анализе

ТЕМЗА – ТЕМНА – ТАМНА – ЧЕРНА – ЦРНА Најпознатија река Велике Братуније

За почетак ево споменика оцу Темзе; јасно пише оцу THAMESTAME

Википедија помиње реку ЧЕРН као логично извориште реке ТЕМЗА. ЧЕРН или Црн, ТЕМЗА или Тамна; сасвим јасна одредница!

Географија,  путања:

„Темза је дуга 346km. Обично се сматра да јој је извориште у Глави Темзе, око километар и по северно од села Кембл у близини града Сиренчестер, у Котсволдсу. Међутим, седам притока у близини Челтенама, где почиње река Черн, неки такође сматрају извориштем Темзе, јер је ова локација удаљенија од ушћа, и по дужини и по воденом току. Седам потока теку читаве година, док је ток из Главе Темзе повремен у зависности од годишњег доба.     .  .  .“

(Челтенаме – чертемана – черн тамна; или Челтенаме – чело име – главно име >> Черна а не Темна.  Сиренчестер – СирБен честер)

„ .  .  .  Подручје западно од Лондона се уобичајено зове Долина Темзе, док се источни део зове Врата Темзе (енг. Thames Gateway)“

Овако је означена та Глава Темзе:

 Глава Темзе

А ево и тока реке Темзе, њеног извора „Т“ и тока Черне раке и њеног извора „Ч“:

Ако то из горњег текста није довољно јасно, Черна – Црна река је са удаљенијим извориштем и са сталним дотоком воде, што није случај са наводним извором Темзе на Глави Темзе која у појединим годишњим раздобљима нема воде! Дакле и логично је да из Црне реке даље тече Тамна река, иста ствар другачије речено. А црна или тамна је због одраза дрвећа у води. Дунав је плав јер се у њему огледа плаво небо. А у рекама као што су Гарона, Черна, Темза огледа се зелено, тамно лишће дрвећа изнад њих, из њихове околине, и тамно, тмурно Небо.

И тако док Темза протиче кроз многобројна језера до ушћа у Черну реку, ова друга има далеко дужи ток и чини се нема толико језерских система. Уствари ОНА „храни“ тај језерски систем кроз који протиче Темза. Јер ако Темза нама сталан извор онда и не може да одржава та језера!

[ Слична прича је и са Дунавом. Наводни извор је један мали извор – направљен зденац на имању неког велможа, из кога се танак поточић воде улива у већ формирану речицу Бригах у коју се мало ниже улива Брег и одатле даље теку као Дунав. (под или са) Бегах и (под или са)  Брега – оба имена су свакако Српска – Славенска; и обе извиру испод Шварцвалда – Црне шуме или горе. Занимљиво да Дунав на пар места понире и ствара реку Ааах, која се улива у Боденско језеро, а касније чини реку Рајну, која је део Северноморског слива.

И гле чуда, решим да видим где се то Рајна тачно улива у Северно море – И?? Схватим да се Рајна НИГДЕ не улива и Северно море!! Како? Па лепо, Рајна се у Северно море највећим делом улије као река ВАЛ (Талас, сасвим српски) и као мала река Ниска Рајна, али Рајна се нигде не улива! Она се на око 165km од ушћа подели на Val и на Nederrijn, и ту се њене воде измешају са мноштвом разноимених речних токова и Рајна нестане!]

река ВАЛ

У близини тока Темзе је и место: SWINDOM или Свим дом. А нешто касније протиче кроз област Сариј. И Сариј и Сарај и Сарајево имају за основу реч САР, као Сарб. Ту је и Сиренчестер – СирБен честер. Cotswold, Бугари за мачку и данас кажу Котка, Енглези Cat, Немци Katze, Италијани gatto. Котсволд би била нека мачија шума, гора; и рис, и лав је мачка.

Надам се да је свима познато да Темза или тамна река протиче кроз главни град Велике Британије – односно Велике БратУније и да се зове Лондон – уствари Лан дом (дом лана).

Многа места у Британији имају наставак SHESTER – Честер (Winchester), што мене неодољиво подсећа на наш Честар >> што од прилике значи: густа тешко проходна млада шума, густиш, гај, шумарак, гора, жбун, дубрава, лес, шипраг.

И тако трагајући за значењем Честар наиђем и на ово:

Човек, Алемко Глухак, из Хрватског завода за Лингвистику каже: „Hrvatska reč čestar, Potvrđuje se etimologija riječi čestar ‘izrađivač mačeva, oružar, čistilac oružja  . . .  riječ je povezana s glagolom psl. *čestiti ‘čistiti’.“

И сад даје некакав пример. И наводи некакве речнике и набраја неку господу. Па ако му тај Честар не значи ништа од оних „шумарака“; и ако он сам наводи реч „честити“; како му не паде на памет та једноставна реч: честит човек – честар, неко ко је частан, почаствован, коме се указује част или чест ?? Него некакав чистач мачева од крви побијених људи !!??? Не знам, ја сам остао потпуно збуњен оваквом „етимологијом“!! А ТИ??

И ето пођох од Темза – темна – тамна – Черна – Црна, и дођох до правог имена – Црна.

И дођох до етимолога Србина католика.

Надам се да ти није било досадно?!

П.С. (од администратора)

Одајемо тајну све ово за Вас је написао Драгољуб Димитријевић!

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.