Анализе

Безобразлук румунских националиста претворен у „празник“ Придњестровске независности

  • Крајем прошле недеље одржан је још један скуп румунских националиста: унионисти (присталице присаједињења Молдавије Румунији – прим. прев.), на челу са бившим градоначелником Кишињева Дорином Чиртокаом, облепили су картама „Велике Румуније“ ограду око амбасаде и споменика постављеним 1997. године у част почетка изградње руске амбасаде у Кишињеву

ПИШЕ: А. Медведев

Припреме за догађај, темпиране на годишњицу уласка територије савремене Молдавије (тада Бесарабије – прим. прев.) у састав Совјетског Савеза, традиционално су почеле пре времена и спроведене су уз активну подршку румунских институција и војске.

Међутим, на разочарање организатора овог догађаја из Букурешта, Дорин Киртоаке је успео да доведе на догађај само неколико десетина људи, од којих су већина активисти политичке групације коју он предводи. Такав мали број учесника антируског догађаја је разумљив: последњих година број присталица „Велике Румуније“ на територији Дњестровске регије смањио се на рекордно низак ниво – толико да је чак и довожење професионалних демонстраната из Букурешта, као што је то било више пута, 2018. године, тешко да би поправио ситуацију.

Овде је вредно нагласити прилично забаван момент: појединачне присталице актуелног председника републике Игора Додона, природно у шали, сугерисали су да су скуп организирали социјалисти како би у потпуности дискредитовали своје политичке противнике.

Заиста, иза позадине таквих „масовних“ догађаја, агресиван говор унионистичког бившег министра животне средине Валерија Мунтеануа, који је позвао парламентарце да траже оставку председника Молдавије, претећи посланицима народним устанком, изгледа крајње комично! Број потенцијалних прорумунских револуционара које смо могли видети после свега …

„Да сам на њиховом месту не бих одржао ниједну манифестацију, па би можда Киртоака и његов ујак (бивши председник М. Гимпу) успели да упадну у очи потенцијалним спонзорима користећи видео снимке о поворкама из 90-их. После„ масовних“ шетњи на којима нема ни 50 људи, у Букурешту и амбасадама познатих земаља, могу закључити да треба потпуно укинути „грантове“, нашалио се члан молдавских социјалиста у приватном разговору.

Међутим, и даље смо приморани да покваримо добро расположење чланова Придњестровке социјалистичке републике Молдавије: ти протести, антируски, а понекад са искрено русофобичним слоганима, пажљиво су праћени са на леве обале Дњестра у Придњестровљу.

Више од тога, локални становници активно учествују у дискусијама о молдавским информативним платформама, где се у коментарима не само ругају прилично чудним акцијама, већ се активно радују својој независности, дајући јасно до знања да је њихова потпуна неактивност и неспремност да се потпуно пресече криминална делатност румунских националиста, њима на корист, јер власти у Кишињеву тако у потпуности неутралишу све Додонове иницијативе за нормализацију односа са Тираспољем.

О негативним последицама сличних манифестација напоменуо је бившим једнопартијцима руководилац друштвене организације «Зарја», Михаил Ахремцев, који је рекао да је „неспојиво тражити од Русије кредите за подршку буџету и истовремено организовати непријатељске акције пред руском амбасадом у Кишињеву“. Поред тога, Ахремцев је обратио пажњу јавности на чињеницу да би реакција карабињера да су такве акције спроведене пред амбасадама САД, ЕУ или Румуније могла бити куд и камо жешћа, што, успут речено, није у супротности са законом …

Додајмо и да су дипломате западних земаља могле много оштрије реаговати на говоре појединих опозиционих лидера који су одлучили да изнесу своје мишљење о оградама амбасадама, а посебно о споменицима. Успут, званичници америчког министарства спољних послова нису се стидели да штите исте те румунске националисте, када су, на пример, више пута нападали старије чланове «Молдавског покрета за народно ослобођење» (НОД) који су дошли на унапред одобрене митинге.

На тај начин, упркос очигледној безобразлуку, а у неким случајевима чак и комичности догађаја модерних румунских националиста, молдавско руководство би требало да се поново врати идеји о законској забрани деловања свих појединаца и правних субјеката који се боре против молдавске државе,  а за присаједињење државе дњестровске регије Румунији, Украјини, Русији, Мађарској или било којој другој држави.

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: https://ehomd.info/2020/06/30/bespredel-rumynskih-natsionalistov-prevratilsya-v-prazdnik-pridnestrovskoj-nezavisimosti/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.