Анализе

Усташе настављају: ХДЗ 1990 говори, оно што ХДЗ БиХ мисли?

  • У расцјепљењу филијале странке Фрање Туђмана источно од Уне и јужно од Саве, „Деведесетка“ у јавности заузима тврди проусташки став, те шаље саопштење у којем се обраћа Милораду Додику, а заправо вријеђа читав српски народ. Толико је то нескривено, да је – не скандалозно – већ управо одвратно да такви људи и данас постоје

Прво пада у очи да су гусле саме по себи нешто негативно и одвратно, ако не и лажљиво, што већ у старту дисквалификује ово саопштење као толерантно према Србима, о чему свједочи да је у Мостару донедавно постојала улица усташког кољача др Миле Будака.

Већ су „мрачне деведесете“ слале једно саопштење у којем позивају на мису у Сарајеву, а да у самом вјерском обреду није учествовало више од петнаестак људи. Зашто не направе поправни у Мостару у својој организацији?

При том, што се техничког дијела тиче, фотографије које шаљу су тако јадне резолуције, да се објавити не дају. Наравно, као и сви ублехаши, они поново понављају књижевну имагинацију Добрице Ћосића, која је одавно раскринкана.

Они траже правду и Женевску конвенцију за оне који су друге законски прогласили „нижом расом“, тјерали Србе да носе ознаке са латиничним натписом „Pravoslavac“ на рукама, отимали им имовину, пљачкали, силовали, протјеривали и убијали индустријским обимом и техником.

Поново вађење цитата из књижевних дјела и гурање у неоусташки политички концепт…

При том Добрицу Ћосића називају „оцем нације“, док је у стварности он комунистички руководилац, те је од посткомунистичких функција један кратак рок био предсједник Савезне Републике Југославије. У комунизму је, скоро као Бранко Ћопић, страдао због скоро бесмислених огрешења о Титову прохрватску Југославију у којој Србија и од ње узета Македонија, једине нису имале излаз на море.

Посебно је опасно, што њихов неоусташки жар промовише и зазива оне српске историчаре који би смањивали још послије рата, од хрватске комисије утврђен број убијених у Јасеновцу, називајући 700.000 жртава „напухивањем. У том напухивању, неко се унио лично и написао „Подсјећам (не подсјећамо) Вас…“, али је на крају потписао странку.

Наравно да ово неће наићи на осуду усташких плаћеника у Српској познатих као Невладинићи, али ни Драгана Човића и остатка хрватске политичке сцене која је добила мост на Пељешцу за пругу Дуго село – Крижевци, коју репарира Интеграл инжењеринг.

Разумљиво, ове сплачине које слиједе у цјелости са све насловом који су они изумили, морају се изговорити сакривањем иза колектива. Нико није луд да стави своје име под ово:

Господине Додик оставите жртве које су убијене без икаквог суђења, међу којима је огроман број жена и дјеце да бар почивају у миру. Ми ћемо се молити за њих, сјећати их се и нећемо их заборавити.

Један озбиљан политичар не може себи допустити „гусларски“ говор без зрнца аргумената, вођен искључиво мржњом, и то тежом од оне коју видјесмо ових дана по улицама Сарајева. Само човјек који устраје у мржњи може бруталним „кафанским“ рјечником још једном убијати убијене без суда и суђења војне заробљенике, жене и дјецу.

Повијест се једино може градити на истини каква год она била.

Подсјећам и Вас и све који живе од лажи и на лажи граде будућност народа, на ријечи Вашега „оца нације“, Добрице Ћосића: „Ми лажемо да бисмо обманули себе, да утешимо другога; лажемо из самилости, лажемо из стида, да охрабримо, да сакријемо своју беду, лажемо због поштења. Лажемо због слободе. Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно“. Укратко је сажео вашу повијест, садашњост, а како се чини и нажалост будућност српске политике.

ЧИНИЛО се да сте бар Ви толико писмени да добро знате како Вам не вјерују ни суграђани ни Ваши бирачи док напухујете бројку убијених у Јасеновцу, јер постоји велики број српских хисторичара који су свјесни да изрека „лажите, лажите, нешто ће остати“ не пролази више ни код најзалуђенијих квази-знанственика, па ни код обичних Срба који, након свега, желе живјети у миру с другима.

ХДЗ 1990


ИЗВОР: https://www.frontal.rs/ustase-nastavljaju-hdz-1990-govori-ono-sto-hdz-bih-misli/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.