Анализе

ЈУЖНА БЕСАРАБИЈА СЕ НЕ ОСЛАЊА НА УКРАЈИНСКЕ ВЛАСТИ: У селима одеске области формирају се снаге самоодбране

фото: bessarabiaua.media

  • Украјински медији брзином муње раширили су фотографију групе мушкараца са пушкама који су стајали код путоказа са натписом „Десантное“. То су становници села Килијског округа Одеске области (Јужна Бесарабија), који су разочарали у украјинске власти, јер их нису заштитили од пљачки разбојника и створили су одред самоодбране под називом „На стражи „

ПИШЕ: Свјатослав Књазев

Земља између Дњестра и Дунава, позната као Јужна Бесарабија, или Буџак, била је под влашћу Скита, Дакије, Рима, Хуна, Бугарског краљевства, Златне Хорде и Молдавије. У XV-XVI веку су те земље окупирали Османлије и Кримски каганат. Почетком XIX века цела Бесарабија постала је део Русије. Постоји невероватан етнички мозаик. С једне стране, руски, немачки и молдавски досељеници дошли су у земље на ушћу Дунава, с друге стране Гагаузи, Албанци, Јермени, Бугари који су бежали од османског угњетавања.

Године 1918. Бесарабију, укључујући Буџак, окупирала је Румунија, а 1940. ослободиле су је совјетске трупе. На територији јужне Бесарабије створенa је Исмаилска област Украјинске ССР-а, која је касније припојена Одеси. Након распада Совјетског Савеза, Буџак је остао у независној Украјини.

Украјинци су у јужној Бесарабији етничка мањина. У незваничној престоници региона, Исмаилу, највећа етничка група су Руси. У селима претежно живе Гагаузи (православни Турци – прим- прев.), Бугари, Молдавци и Албанци. Већ трећи век језик међуетничке комуникације овде је за све њих руски, јер је постао њихов матерњи језик на овим просторима.

Карта: «Народный корреспондент»

Од Украјине, јужна Бесарабија одсечена је територијом Молдавије (Гагауска аутономија) и Придњестровљем. До Кијева иде један једини воз, а вожња траје готово дан. Вожња аутомобилом до Одесе траје три сата.

Чак и у совјетско време, етничка традиција и племенске везе у Јужној Бесарабији биле су јаке. Након 1991. године, када су становници ових места морали да науче да решавају сопствене проблеме, улога кланова и старешина је порасла. С обзиром на луке, границе и погодне природне услове за узгој конопље, развио се организовани криминал; овде се баве шверцом, трговином дрогом, изнудама.

Током 2000-их, Партија региона је стекла велики утицај у овом региону. Популарност Виктора Јануковича на изборима 2010. године достигао је исте бројке у Буџаку као у његовом родном Доњецком региону – преко 90% у више предела. Украјински национализам у јужној Бесарабији био је омражен.

Државни пуч 2014. године изазвао је снажно противљење међу локалним становницима. У насељима су биле подигнуте руске заставе. Становници Јужне Бесарабије су 9. маја ставили врпце Светог Ђорђа и претукли припаднике украјинских паравојних јединица. Међутим, Кијев је у Јужној Бесарабији поступао пажљивије него у Донбасу. С једне стране, власти нису желеле „други фронт“; с друге стране, осећали су се самоувереније на југозападу него на Истоку због недостатка границе с Русијом; треће, насиље против Бугара и Румуна изазвало би одговор западних суседа.

Исмаил 9. маја 2016 године. Фото: «Бессарабия Информ»

У исто време, Кијев локалном становништву није веровао. Године 2016. у Болграду је створена 45. посебна ваздушнодесантна бригада, а у Исмаилу формиране су нове јединице Националне гарде, које су пребачене овамо из Черкаске и Житомирске области. Након тога, Кијев је започео декомунизацију у Буџаку, изражену у рушењу споменика Лењину. Споменик Генералисимису Суворову и споменике херојима Великог отаџбинског рата у Буџаку још не смеју да дирају.

Након што је Врховна Рада (украјински парламент – прим. прев.) увела дискриминаторске законе са жељом да у области изврши насилну украјинизацију становништва, Болградски градски савет демонстративно је одбио да ради на украјинском језику. Такође, Бугарска и Румунија успротивиле су се да њихова мањине у школама пређу на украјинску Мову. Сада постоје нови проблеми. Организовани криминал диже главу. Земљораднике који нису хтели да дају земљу под закуп наркотрговцима за узгој биљака од којих се добија дрога почели су да убијају на улици, као и да бацају бомбе на њихове куће.

„Од 2014. године ситуација је овде веома конфликтна. Како наступају? Врло једноставно – долазак екипе, обично у неколико аутомобила и у почетку прете. Затим, ако се људи не повинују, туку, пуцају на њих из ватреног оружја, бацају бомбе у дворишта. На пример, недавно су пуцали на две особе, које су том приликом тешко повређене. Кажу то је увек био наш рејон, морате платити. Ако не можете да платите, они нам дајте комаде земље за узгој конопље “, цитирао је портал «Страна. UA», шефа једног од исмаилских пољопривредних комбината.

«Пуцњава» између пољопривредника и бандита. Фото: Страна.UA

Иако су се на Интернету појавиле информације о наоружаним људима из села Десантни, локални становници тврде да одреди за самоодбрану већ постоје у сваком селу.

„У том подручју власт нема снагу, полиција је немоћна. И мали и велики бандити покушавају да све ставе под своју контролу. Пљачкају нас, одузимају усеве, ђубрива. А ово је још и «цвеће». Следеће године се отвора продаја земље. И тада ће, заправо, почети да овде бива дивљи Запад, баш као што је приказано у филмовима. Ко има више пиштоља, тај има и земљу. Стога се више не ослањамо на власти и државне законе. Схватамо да се морамо наоружати и бранити. И ми ћемо се бранити“, цитирао је портал «Страна. UA», једног од пољопривредника.

Напетост је све већа. Због суше, ове године очекује се слаб род. Пољопривредници неће имати могућност да плаћају закупнину. А власти су неактивне.

Влада у Кијеву и даље прави грешке. Исмаил је постао једини до сада велики град Украјине изван региона Доњецка и Луганска, гдје је „Опозициона платформа – за живот“ победила на изборима 2019. године. Када су људи присиљени да спавају са пиштољем поред себе, од државне власти мало шта остаје.

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2020/05/25/uzhnaja-bessarabia-ne-nadeetsja-na-ukrainskyu-vlast-50962.html

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.