Анализе

„Буђење“ фашизма у Пољској: Сличности и разлике са Секулином Црном Гором

Бригада Св. Крста; фото: d.wpimg.pl

  • Попут црногорског државног врха, који колаборанте правда „борбом против великосрпске немани и потребом исправљања историјске неправде нанијете Црној Гори 1918.“, пољски државни врх покушава да оправда колаборацију ове јединице пријетњом од стране СССР-а, посебно истичући да су они 5. маја 1945. ослободили женски концентрациони логор у Холишову

ПИШЕ: Андрија Томановић

Под покровитељством предсједника Анджеја Дуде, у Пољској ће се свечано обиљежити 75. годишњица од оснивања бригаде Св. Крста (Brygada Świętokrzyska) – пољске антикомунистичке војне формације из Другог свјетског рата, која је уско сарађивала са Гестапом и озлоглашеним СС-јединицама.

Ова бригада се „прославила“ прогоном јеврејског становништва окупиране Пољске, убиствима комуниста и пљачком пољских села. ФОНДСК истиче да је 1943. бригада успоставила блиске контакте са Гестапом од кога је добијала оружје, муницију дозволу за регрутовања присталица у њемачким концентрационим логорима и право на обуку на њемачким полигонима. Официр за везу између бригаде и СС-јединица био је Паул Фухс. Пољски милитанти, по налогу Њемаца, борили су се и против Црвене армије.

На сличан начин и црногорска клика на власти, напајајући се фашистичким „мислима“ Павелићевог савјетника Секуле Дрљевића, и дјелима колаборационисте Крста Зрновог Поповића, покушава исте рехабилитовати и прогласити за јунаке и крупне историјске личности које су задужиле Црну Гору. На срећу, остварење тог наума засад је далеко. У приче државног врха, „дворских“ историчара и медија вјерују само – они који су плаћени да повјерују.

Крсто Зрнов Поповић(у средини), на транспаренту пише „Црногорски фашисти“, фото: Историјски институт Луче

Попут црногорског државног врха, који колаборанте правда „борбом против великосрпске немани и потребом исправљања историјске неправде нанијете Црној Гори 1918.“,  пољски државни врх покушава да оправда колаборацију ове јединице пријетњом од стране СССР-а, посебно истичући да су припадници поменуте бригаде 5. маја 1945. ослободили женски концентрациони логор у Холишову.

„Ослобођење“ се, како наводи ФОНДСК, одиграло овако: три дана прије капитулације Њемачке стражари концентрационог логора су побјегли без борбе, а у округу није било других њемачких јединица – разбиле су их јединице Црвене армије.

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки прошле године је положио вијенац на споменик фашистичким колаборантима; фото: bi.im-g.pl

Да би избјегли суђење за бројне злочине, припадници ове пољске бригаде марширали су преко Чехословачке заједно са Њемцима, да би се предали Американцима и избјегли освету Руса.

За разлику од сродних организација у Црној Гори, чији апанажама мотивисани лидери и чланови славе и колаборационисту Крста Зрновог и његове убице-партизане, упуштајући се и у „октроисање“ вјерских ауторитета, потомци ветерана Домовинске армије (Armia Krajowa) су преко средстава јавног информисања изразили огорчење покушајима рехабилитације нацистичких сарадника и поступцима предсједника Дуде, тим прије што слиједи обиљежавање годишњице Варшавског устанка, који је Пољску коштао 200 хиљада живота.


ИЗВОР: https://www.in4s.net/budjenje-fasizma-u-poljskoj-slicnosti-i-razlike-sa-sekulinom-crnom-gorom/

Подели:

One Commnet on “„Буђење“ фашизма у Пољској: Сличности и разлике са Секулином Црном Гором

Поставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *