Анализе

Тестамент Александра Македонског Србима

 • А сада нешто о тестаменту Александра (Лесандра) Македонског Србима (и Мезагетима)…

ПИШЕ: Драгиша Шоћ – хаџија

Оригинални тестамент се налази уклесан на каменој плочи у цркви Светог Јеронима у Прагу и није доступан јавности.

Примијетили сте да сам додао и име Лесандро, јер је тако написано и у тестаменту, али и у многим историјским изворима!

Сада, логично је питање како писати о нечему што је забрањено за јавност… Друго питање је зашто је забрањено за научну и ширу јавност. И одмах одговарам на друго питање: могу само да нагађам и шпекулишем, јер рационалног објашњења нема. Дакле, не знам! Али на прво питање постоји добар и рационалан и научни одговор.

Наш истраживач Миленко Николић уложио је огроман вишегодишњи труд да сазна о чему се говори у тестаменту овог прослављеног ратника. Селектујући информације и сужавајући круг добијених резултата, коначно је дошао до четири древне књиге у којима се добро и прецизно објашњава шта је написано у тестаменту.

Овај свој рад који је прворазредни куриозитет, сабрао је и објавио у дјелу „Тестамент Александра Великог“. Једна од тих књига је Црквена историја Горњолужичких Срба, у којој је садржан један невелик текст који је потпуни препис тестамента. Наравно да не могу овдје написати све, али почетак иде овако: „Ми, Александар, Краљ Филипа у Македонији, кнежевинама првенствено, оснивач царства у Грчкој, син великог Јована, опуновлаштен кроз Ректанаб, Брамане и дрвећа, такођер сунца и мјесеца поштовалац, уништитељ персијског и медијског царства, срца највећег свјетског од почетка до пропасти, од подна до поноћи. Поштованој српској историји језика……“

У даљем тексту преовладавају похвале Србима и намјењују им се они који ће им служити. Неканонски списи Светог Писма започињу делима Лесандра великог, чак их и Куран признаје, јер говоре о универзалним дјелима хуманости, слободе, братства и једнакости међу људима.

За разлику од свих великих владара прије и послије њега, Лесандар је први планетарни владар који је силу подредио човјековом праву на егзистенцију!

Најбољи свједок за ову тврдњу је толеранција вјера и култура, као и обичај многих војнички поражених народа којима ове вриједности нико није наметао у складу са побједником, како је иначе обичај сваког окупатора.

За њега је људска величина била у врлини, која је опет по његовом схватању била људска дужност. Говорио је да врлина уздиже човјека изнад телесности.

Ове његове тврдње и његов образац понашања и живота налазимо у једном писму свом врлом учитељу Аристотелу, гдје дословце каже :„Волио бих више да сазнам духовни закон Васељене, него да васцијели свијет војнички покорим“!

Био је сигурно најобразованији војсковођа и освајач у историји. Изузетно толерантан према свим народним вјеровањима и обичајима које је све уважавао полазећи од општих људских вриједности! Дао је да се на једној плочи близу Ниниве уклеше  „Закона Људских“, у историји препознато као „Смарагдна плоча“.

Посебно је стотине пута читао Илијаду, а одлично је свирао лиру као и Ахил прије њега или Скендербег послије њега, на пример. У опхођењу је био вазда ведра духа и лаконске мисли.

Омиљен од свих, чак и од побијеђених! На њега нико никад није покушао никакав атентат. То је истински куриозитет! Једном му је Аристотел приговорио да ће се изгубити без мапе у далекој Азији, а овај му је одговорио: „Морнари су се одувијек орјентисали по птицама“.

Једном му је чувени Парменид рекао да узме понуђено огромно злато персијског цара Дарија, јер би и он то исто урадио да је цар, Велики му је одговорио „не, али и ја бих то урадио да сам Парменид.“

Прије одласка на исток, све своје небројено богатсво је раздијелио другима, а са собом је понио једино „Наду“. Мало је познато да је извршио и реформу дотадашњег календара који су касније Птоломеји Лагићи пренијели у Египат, а Клеопатра наложила Созигену да изради за Цезара, нама данас познати Јулијански.

Први је формирао унивезални културни центар у Александрији и први отворио упоредно поље проучавања људских култура.

Ово је био осврт на мање познате детаље из живота овог ненадмашног освајача, који је био непоновљив ратник али и освајач људских душа…

(Аутор је учитељ историје у пензији и директор Издавачке куће „Јерусалим“ из Бара)

Подели:

4 Comments on “Тестамент Александра Македонског Србима

 1. Zivim par sto metara od crkve sv. Marije i sv. Jeronima u Pragu. Pokusacu nekako doc do te ploce. Odmah par sto metara dalje3 je crkva Presvete bogorodice koja je u jednom trenutku bila cuvar pravoslavlja. Hvala na textu i zelim vam puno zdravlja i srece.

 2. Милош Милојевић је писао све најгоре о Александру Македонском и Нину Беловом а сад неки и њих проглашавају за Србе.Срби немају везе са освајањем света и стварањем робовласничких држава.

  1. Пеко,
   Пошто немаш појма о чему се ради, немој ни да се мешаш пре но што питаш оне који знају.
   Због таквих као што си и ти, који знају да сачине и фудбалску репрезентацију, и Владу, и да буду председници Републике, и да лече боље од лекара, и да стигну до Марса пре осталих , и да поново открију Америку, и да буду чланови академије наука која се лажно представља као србска – Срби и пропадају.

   1. Милош Милојевић је писао да су Македонци били Срби али да су македонски краљеви били грчког порекла.За Нина Белова је писао да је оставио жену да зида Вавилон а он је отишао на Крит да малтретира Србе.
    Срби воде порекло из Лепенског Вира и Винче први су измислили земљорадњу рударство календар и ко зна шта све још а вама то није довољно него разне окупаторе проглашавате за Србе.

Поставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *