Анализе

САД уз помоћ десничара припремиле напад на православну цркву у Молдавији

ФОТО press.try.md: Дерек Хоган и Маја Санду

  • План је да медији који су под контролом Санду, уз подршку таквог медијског гиганта као што је радио станица ‘Слободна Европа’, обзнане истину о кршењу права верника у Молдавији, које наводно спречава да се моле„ ‘крвава рука Москве’, коју заступа Руска православна црква , у чијем саставу је, а у рангу аутономне цркве, митрополија у Молдавији“»,
  • Овај план је примена идеје америчког амбасадора у Молдавији Хогана, да у јулу ове године, Странка акције и солидарности, у име свих хришћана региона позове Међународну алијансу за верске слободе (IRFA) да интервенише у унутрашње послове у региону и као најмање осуди позицију Москве, због кршења права Молдављана на свој европски избор, укључујући и питања вере.»

Вест да је несуђена председница Владе Молдавије Маја Санду (држављанка Румуније и Молдавије и харвардски дипломац – прим. прев.) неколико сати преговарала с америчким амбасадором Дереком Хоганом, одјекнула је попут бомбе, те о томе данас нашироко расправља молдавска штампа. Изненађење је била тема о којој су амерички дипломата и америчка бранитељица неких права народа разговарали.

Према ауторском чланку објављеном у листу «Молдавске ведомости», високи званичници разговарали су о томе како да организују напад на православну митрополију у Молдавији, како би Санду довели на власт.

Идеја америчког амбасадора је логична – за нову, обојену револуцију, САД очигледно немају додатног новца, а стварање хаоса организовањем црквеног раскола је јефтино и изазива велики бес (завади па владај). Ова опција је дала резултат и у Украјини, а напредује у Србији и Црној Гори.

Према информисаним изворима из странке ПДС (Партија «акције и солидарност»), суштина предлога Дерека Хогана је да Маја Санду и њени присталице постану највернији парохијани, а по другој верзији – заштитници румунског патријархата, која делује преко такозване (неканонске) Бесарабијске митрополије.

„Вероватно ће током операције сви регионални медији који су под контролом Санду, уз подршку таквог медијског гиганта као што је радио станица ‘Слободна Европа’, морати да свету обзнане кршење права верника у Молдавији, које наводно спречава да се моле ‘крвава рука Москве’, коју заступа Руска православна црква , у чијем саставу је, а у рангу аутономне цркве, митрополија у Молдавији“, пише аутор и наставља, „Ова претпоставка је последица идеје Хогана, коју је изнео у разговору са Санду: у јулу ове године, Странка акције и солидарности, а „у име свих хришћана у региону треба да се обрати Међународној алијанси за верске слободе (IRFA), како би је позвали  да интервенише у унутрашње послове у региону и најмање осуди позицију Москве, због кршења права Молдављана на свој европски избор, укључујући и питања вере.“

С руског превео Зоран Милошевић

ВИШЕ О ТЕМИ МОЖЕТЕ ЧИТАТИ У КЊИЗИ „ПРАВОСЛАВЉЕ И РАСКОЛИ – Како се снаћи?“

                                           ЦЕНА: 500,00 динара. Тел. 064 224 334 9

ИЗВОР: https://ehomd.info/2020/05/10/ssha-rukami-pravoj-oppozitsii-gotovit-ataku-na-moldavskuyu-pravoslavnuyu-tserkov/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.