Анализе

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Праве се шопска и торлачка нација

  • Резултати последњег пописа показују да је први пут регистрована тзв. „шопска“ и „торлачка нација“. Да ли је у питању шала или озбиљан пројекат?

ПИШЕ: Горан Игић

Многе ствари су ме чудиле некад.

Типа, да ли је нормално да постоји бошњачки језик или шта би то било црногорски језик? Ево видимо уведоше у сред Србије некакав босански језик. Какве везе има говор у Рашкој са реком Босном не разумем. Али добро, демократија је то.

Шалу на страну, осим процеса расрбљивања Војводине, Косова и Метохије, Рашке области, кренуло се и на исток.

Нећу, овог пута ни о румунизацији Влаха, ни о бугаризацији. То је мање више познато. У тренутку када је Харадинај ослобођен, тј. на дан југоносталгичара југосфере тј. 29. новембра oбјављени су резултати националног изјашњавања. Војвођана видим нема.

Али чега има на 12. страни пописних података?

Имамо неке нове нације – Бањаше (то су иначе Роми који говоре влашки), али и Шопе и Торлаке. 1 И то 12 (словима дванаест) Торлака. И нешто преко 100 Шопа.

Данас шопска салата, сутра ће бити и моравска салата. Данас босански језик, сутра шумадијски.

Интересантно да тај босански језик, је баш као и Шопе прво признао Републички завод за статистику Србије. Босански језик је 2002. споменут још.

Е сад, шта су Шопи, а шта су Торлаци?

Шопи су људи који живе у области званој Шоплук, има и Срба и Бугара у Шоплуку.

Шоплук, баш као и Барања или Банат је област која је подељена на неколико делова.

Тако имамо српски Банат, румунски Банат, мађарски Банат. Исто тако имамо српски Шоплук, бугарски Шоплук, македонски Шоплук. Нема Банаћана, као националне посебности, то је регионално изјашњавање.

Шопи су нација по овом попису.

По ком то критеријуму су Шопи нација? Или Торлаци? Торлаци су сви у Књажевцу. Да ли Књажевчани нису Срби? Само зато што има 12 људи који су се изјаснили као Торлаци.

У Србији има више Ескима сигуран сам.

Мислим да је нешто друго у питању, торлачење се не завршава данас.

Сутра ће неко из Крагујевца рећи где су Шумадинци? Све док једног дана не буде Срба, а имаћемо и Тимочане, и Шопе, и Моравце и све ће бити добро, знаћемо бар једно 15 језика, засад знамо 4.

Знамо српски, босански, хрватски, црногорски.

Ово не значи да не волим шопску салату. Најбоља салата у Србији је шопска.

Треба само знати направити.

ИЗВОР: https://srbin.info/2012/12/28/verovali-ili-ne-prave-se-sopska-i-torla/

Подели:

2 Comments on “ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Праве се шопска и торлачка нација

  1. Пре двадесет пет или шест година, једнога свог пријатеља избеглог из Задра, намерног да за Крајишнике оформи „хелсиншки одбор“, повео сам у такав одбор некакве Соње Бисерке и тамо затекао две делегације: једну влашку и једну шопску. Мислећи да сам и ја дошао сличним послом, и једни и други похвалили су ми се да су ту дошли не би ли их Бисерка подучила како да себи створе нацију.
    Видим да су успели.

Поставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *