Анализе

Трамп наредио да САД обуставе финансирање Светске здравствене организације

НАГЛАСИО ДА ЋЕ ПРЕКИД ТРАЈАТИ ДО ЗАВРШЕКА ИСТРАГЕ СЕНАТА САД О ГРЕШКАМА СЗО ПОВОДОМ КОРОНЕ

* Изјавио да је СЗО  у почетку тврдила да се корона не преноси са човека на човека и да је због тога у свету 20 пута више заражених него што је морало да буде

Нагласио да ће САД, које су годишње давале СЗО 400-500 милиона долара (а Кина „само 40 милиона долара“), ипак наставити контакте са СЗО – да би „виделе да ли може да направи значајне унутрашње реформе“

_____________________________________________________________________

ДОНАЛД Трумп је објавио да Вашингтон престаје да финансира Светску здравствену организацију (СЗО). Зато што је – због њених грешака – у свету корона вирусом инфицирано 20 пута више људи него што је морало.

Прецизирао је да ће ова `казна` бити на снази све до у Сенату САД не буду истражене грешке у функционисању СЗО и њена улога у прикривању почетне (кинеске) фазе епидемије корона вируса.

Према Трампу, СЗО није на време алармирала шта се догађа у Кини:

„СЗО није испунила своју основну дужност и мора за то сносити одговорност. Дошао је тренутак за то. Уверавала је цео свет у почетку да се корона вирус не преноси са човека на човека“.

Шеф Беле куће и директно је оптужио СЗО да и даље не истражује шта се догађало у кинеском граду Вухану:

„Било је веродостојних информација о могућности преношења  вируса са човека на човека још у децембру 2019-те. То је био довољан разлог да СЗО одмах поведе истрагу“.

Додао је да је свет због неактивности СЗО изгубио премного времена потребног за припреме за сузбијање епидемије:

„Да су стручњаци СЗО били правовремено послати у Кину да процене ситуацију, могли су се избећи епидемије вируса, велики број жртава и економске последице које имамо. Америка и свет веровали су да ће им СЗО давати тачне и благовремене информације,  није било тако. Зато, ако не можемо да верујемо СЗО – наша држава ће бити приморана да пронађе друге опције како да сарађује с другим земљама на постизању наших здравствених циљева. Немамо другог избора“.

Ипак је нагласио:„Наставићемо контакте са СЗО јер желимо да видимо да ли може да направи значајне унутрашње реформе“.

Трамп је нагласио да је његова земља годишње давала СЗО 400-500 милиона долара, а Кина „само 40 милиона долара“.

 

ИЗВОР: http://fakti.org/alter-america/tramp-naredio-da-sad-obustave-finansiranje-svetske-zdravstvene-organizacije

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.