Анализе

Буђење грађанских немира и Зора ауторитаризма

Пише : Мартин Армстронг   

Постоје извјештаји о нередима који почињу у Кини. На Тајланду, једној од најмирољубивијих заједница, извршена је оружана пљачка 7/11. Не може се   искључити свјетска економија. Људи ће након 10 дана започети нереде и примијетићемо нагли пораст имовинских кривичних дјела. Људи су лишени запослења и ни један ниво помоћи владе њих неће задовољити.

Енглески филозоф Тхомас Хобс (1588-1679) најпознатији је по својој политичкој мисли, тврдио је да друштво има нагон ка хаосу и деструкцији. Визија свијета у његовом Левијатану (1651) била је израизто оригинална и можда је чак врло релевантна за савремену политику.Хобсов главни предмет интересовања био је проблем друштвеног и политичког уређења. То је било вријеме енглеског грађанског рата који је завршен обезглављењем краља. Краљев противник је био Оливер Кромвел, који је краљев портрет на кованицама одмах замијенио властитим. Себе је називао Лорд Заштитник, правећи се да није краљ.

Хобс је тврдио да људска бића могу живјети заједно у миру и избјегавати опасност и страх од грађанског сукоба. Тврдио је да своју послушност треба дати неодговорном суверену (особи или групи овлашћеној да одлучује о сваком друштвеном и политичком питању). У супротно, оно што нас очекује је „стање природе“, које подсјећа на грађански рат – ситуацију универзалне несигурности, гдје сви имају разлога да се плаше насилне смрти и гдје је корисна сарадња међу људима скоро немогућа.

Они који су на власти не могу да размишљају о свијету у којем су изгубили сву моћ. Они одбијају промјене и поштовање друштвеног уговора, што је Хобс сматрао њиховим дијелом споразума. Услов под којим се људи одрекну неке појединачне слободе у замјену за заједничку сигурност је Друштвени уговор. Хобс дефинише уговор као „међусобни пренос права“. У „природном стању“ свако има право на све – нема ограничења у правима природне слободе.

Лажна обећања марксистичке социјалистичке ере у којима су они само подмићивали људе за гласове, али никада нису створили систем који би испунио та обећања, сада се поништавају. Усвојили су Модерну монетарну теорију иза завјесе и настоје да само штампају новац како би покрили своја обећања, али истовремено покушавају да контролишу друштво да би спријечили грађанске немире. Бојим се за будућност јер  ово сe развија по нашем Ратном Моделу, и јер ће се грађански немири повећавати до краја ове године прилично интензивно на глобалној скали.

Превео: Огњен Војводић
ИЗВОР: http://www.ognjenvojvodic.info/uspon-gradjanskih-nemira-i-zora-autoritarizma.html?fbclid=IwAR02zaoj-Ybmj4nZZBcY2RyN3VTWWHhRzH8oZPjhXb6K28BVUFLwPo-I478

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.