Анализе

“Пишемо латиницом због региона“ или једино због Хрвата?

 • Најчешћи одговор српских медија и агенција/организација које пишу латиницом, јесте да то чине због читаоца у региону. Колико то заиста има смисла?

РЕГИОН:

Босна и Херцеговина – ћирилица службено писмо
Црна Гора – ћирилица службено писмо
Македонија – ћирилица службено писмо
Бугарска – ћирилица службено писмо
Румунија – не разумеју српски без обзира којим писмом пишемо
Мађарска – не разумеју српски без обзира којим писмом пишемо
Албанија – не разумеју српски без обзира којим писмом пишемо
Хрватска – „ми не знамо ћирилицу”

Испада да само због Хрвата пишемо латиницом.

25. април 1941. – у тзв. Независној Држави Хрватској донесен Закон о забрани ћирилице.

Добро, то је за нас „назадне“ који живимо у прошлим временима.

За напредне ћемо подсетити на Вуковар и разбијање ћириличких натписа. То је 21. век. Ваљда је довољно напредно.

Одричемо ли се ћирилице, (нашег највећег културног блага), због људи чији су преци убијали наше претке само зато што нису хтели да се одрекну ћирилице?

Како време лети…

ФБ група „Ћирилизација“

Подели:

5 Comments on ““Пишемо латиницом због региона“ или једино због Хрвата?

 1. Латинизација није проект „Латина“, него еврејства иза завесе. Латинизација се спроводи и у Узбекистану, Туркменистану, Азербејџану, Казахстану. Жидови су после јудобољшевичке револуције такође припремили и латинизацију руског народа. Зато, немојте говорити о усташкој латиници, но дејству еврејства путем латинизације. Уосталом, на застави и грбу хрватске (као и злогласне НДХ) постоје жуте жудовске звезде: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Coat_of_arms_of_Croatia.svg
  Значи, поред сакривеног еврејског лобија који седи у БГД (левичари, задрти коммунисти, сионисти, масонерија, ротаријанци, Алумни клуб, јудејске верске секте, сорошевци) врло мали утицај имају чисти хрвати.

 2. Ришоно, Роде,
  Зар то еврејство делује у име и у корист Ватикана или, можда, Ватикан нема за то времена па је задужио евреје да брину његове, ватиканске интересе.
  И зашто би евреји гурали латиницу, што не се не потруде да свету, и ћириличким Србима, наметну своје писмо.
  Што се тиче „чистих хрвата“ – њих и нема, то су, барем за сада, једини који се уопште не љуте што су препознати као „нечисти Срби“.

 3. @Ilija U strogo etničkom smislu postoje čisti Hrvati koji su zadržali svoje poreklo – Gradiščanski Hrvati u Austriji. Zadržali su i originalni kajkavski hrvatski jezik. Nešto malo Hrvata ima u Zagorju, ali su većinom pomešani sa Slovencima koje su vremenom kroatizirali. O tome govore istorijske činjenice i dokumenti.

  1. Владо, Друже,
   Кајкавско је словеначко, а не хрватско; хрватско је исто колико и штокавско србско. Оно мало Хрвата из Загорја, како и сам рече, толико је измешано са Словенцима да и нису интересантни за расправе о хрватским злочинима према Србима.
   А шта је „оригинални хрватски језик“, могли смо видети на једном примеру из 1831. године, објављеном у књизи „Хрвати у светлости историске истине“:
   “Вре и свој језик забит Хорвати / Хоте тер други народ постати; / вноги вре народ сам свој замеће / Срам га јак страњски: “Хорват” рече. / Сам проти јел не штује / и свак слепец сам себе трује”. И тако даље.
   Псуњски, аутор поменуте књиге, признаје да ништа од овога није разумео, а уверен је да то неће разумети не само неки штокавац него ни било који “стручњак” за решавање хрватског питања, укључујући и хрватске језикослов­це који се баве такозваним хрватским језиком.
   Но, није лоше знати да Франц Миклошич (1813-1891), пореклом Словенац, један од највећих сло­венских филолога, као Србе сматра све штокавце, све ијекавце, све православне, све муслимане србског језика, али и многе икав­це и многе католике. Према његовом схватању, што­ка­в­ци су Ср­би (православни) и србски Хрвати (покатоличени Ср­би), чакав­ци су Хрвати (мада неки лингвисти ово доводе у сумњу), док кајкавци важе за Словенце.

Поставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *