Анализе

Како су Срби помогли Русима да направе ново оружје? (ВИДЕО)

  • Године 1988. Пентагон је свијету представио свој тајни невидљиви авион Ф-117 „Ноћни јастреб“

 

У Сједињеним Државама фотографи су прошле недеље поново забиљежили како авион Ф-117 лети, иако га је Пентагон још 2008. године сахранио. У овом издању говоримо зашто су Американци поново ископали авион који је показао да није оспособљен за рат и како су Срби, након обарања “невидљивог”, дали суштински допринос руским војним пројектима.

Очевици су прошле недеље поново успјели да фотографишу невидљиви авион Ф-117 који је надлијетао такозвану Долину Смрти у држави Калифорнија. То није први такав случај па се намеће питање, зашто Американци поново почињу да лете авионом који је због лоше репутације још 2008. године изузет из наоружања. Изнијећемо своје мишљење, али после краће ретроспективе.

Године 1988. Пентагон је свијету представио свој тајни невидљиви авион Ф-117 „Ноћни јастреб“. Оригинална конструкција авиона обезбјеђивала је смањену видљивост за непријатељске радаре, Американци су у његову израду уложили око 6,5 милијарди долара по курсу из 1990. године и назали га супер оружјем које Америци гарантује потпуну супериорност.

Ускоро је операција „Пустињска олуја“у Ираку омогућила да се ова тврдња провјери у пракси. Генерално, „Ноћни јастреби“ се нису лоше показали. Обзиром да су били ван домашаја непријатељске против-ваздушне одбране, авиони су успјели да нанесу мноштво удара по војним и цивилним циљевима. У Пентагону су славили, а потом су почели да користе као пендрек и током дипломатских преговора. Истина, недуго.

Булатовић: Ф-117  сам видио два пута – у Охају и у кукурузима села Буђановци

 

Ево, како се бивши премијер Савезне Републике Југославије Момир Булатовић сјећа ових догађаја:

Ја сам бивши премијер, бивше државе. Авион невидљиви фантом Ф-117 сам два пута видио на земљи. Једном у бази Рајт-Патерсон у Охају 1995. године, а други пут у кукурузима рејона села Буђановци када је био оборен током НАТО агресије на СРЈ. У бази Рајт-Патерсон су нам представили као најубојитију фабрику смрти коју је човјечанство икада измислило. О томе нам је говорио на свечаној вечери поводом Дејтонских мировних споразума командант базе Хенри Вићилио Џуниор, рекавши да та вечера испод крила најубојитијег авиона, представља и штап и шаргарепу. Ако будемо добри, ако се будемо споразумјели, ако буде мир резултат наших преговора та машина неће полетјети“.

Ако се пак не споразумијем, наставио је причу Булатовић, цитирајући команданта базе, она ће да полети.

И свака по његовим ријечима, може да побиједи сваку од наших армија зараћених страна у бившој СФРЈ. Ручак је био наглашено свечан, као да није у питању војна база него најлуксузнији хотел. Међутим, свима нама који смо били тамо није то посебно пријало. Једно је кад једете јастога овдје, а друго је кад гледате ту ружну машину и не знате да ли има муниције или не“, казао је Булатовић.

Четири године након ових разговора Американци су током бомбардовања Југославије, ипак, ангажовали свој Ф-117.

Већ трећег дана након почетка ратних дејстава Ракетни систем Оружаних Снага Савезне Републике Југославије, „С-125, Нева“, прекинуо је лет ноћног ловца, као и читаву његову каријеру. Мета је била погођена 17 секунди после лансирања двије ракете. Пилот је успио да се катапултира, а успјели су и да га евакуишу. Иако ова епизода није утицала на исход рата, репутација Пентагона и програм Ф-117 претрпјели су страшан ударац.

Испоставило се да стари совјетски радари одлично виде невидљиве авионе на великим раздаљинама. Америчка команда пола године није хтјела да призна чињеницу да је авион оборен, али је касније била принуђена да то потврди.

Године 2008. Американци искључују Ф-117 из свог наоружања, али се испоставља да прича о њему још увек није завршена.

У последње вријеме Ф-117 све више је примјетан на небу изнад Сједињених Америчких Држава. Зашто овај авион лети ако су савременије машине одавно спремне? Одговор на ово питање дају ови снимци на којима је Ф-117 фиксиран у боји која невјероватно подсјећа на боју руског авиона Су-57. Вјероватно да су Американци васкрсли свој зомби авион да би увјежбавали проналажење и уништавање мета са смањеном видљивошћу, јер руски Су-57 такође садржи елементе такозване стелт технологије, тј. амерички пилоти уче да откривају руске авионе на примјеру остарјелог Ф-117.

Може се иронично рећи да је Ф-117 помогао да се направи Су-57. Незванични подаци говоре да су Срби, након што је Јастреб оборен на небу изнад Југославије, предали Русији изузетно вриједне делове обореног авиона, а Русија је добијену информацију искористила не само да смањи примјетност своје авијације, већ и да изради нове радарске системе, као и системе против-ваздушне одбране.

Извор: Russia Clarified SRB

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.