Анализе

Војвођански клуб (X део): ЛСВ преузима Војвођански клуб

ФОТО: Анкица Опрешник, Склониште за бубе (1976)

  • Подвођењем Војвођанског клуба под руководство оних који брукају социјалдемократију у Воjводини, ова надпартијска  аутономашка организација je уклопљена у политички режим који се налази под јединственом контролом Александра Вучића

ПИШЕ: Душан Ковачев

Припадници Војвођанског клуба су били потпуно неосетљиви пред чињеницом да је њихов почасни председник Живан Берисављевић „понудио своје услуге“ СНС-у Војводине. Он се, наиме, понудио на сарадњу актуелном председнику Владе Војводине Игору Мировићу (СНС)[1]. Садржина Берисављевићевих разговора са Мировићем и њихови договори остали су непознати јавности.

Акција ЛСВ на прeузимању Војвођанског клуба изведена је брзо након смрти  угледног  припадника ове организације, Ђорђа Суботића[2]. Суботић је одавно одвео НВО Републиканци Војводине у Војвођански клуб чији је председник био једно време, а потом је допустио да након њега председница Војвођанског клуба постане Берисављевићева блиска сарадница Бранислава Костић. Одмах након комеморације Суботићу[3], лигашко преузимање Војвођанског клуба одвијало се муњевитом брзином. На проширеној седници Савета Војвођанског клуба 15. новембра 2019. г, руководство је закључило да су руководећи људи ове организације престарели и да руковођење треба препустити младима[4]. Чанковим лигашима је преузимање Војвођанског клуба припремила Бранислава Костић уз статирање Александра Оџића.

Бранислава Костић се потом повукла са чела Војвођанског клуба, а на изборној скупштини за председника Војвођанског клуба изабран је члан председништва, политичког савета и ГО ЛСВ, рокфелеровски лобиста[5] и некадашњи стипендиста Руске федерације и Републике Србије[6] Миливој Бешлин[7]. Изабрано је и ново председништво: адвокат Драгомир Јанков (бивши секратар за финансије САПВ), Даница Стефановић (председница Грађанског фонда Панонија и чланица политичког савета ЛДП), глумица Лидија Стевановић, Kристина Менеши (покрајинска посланица ЛСВ), проф. др Лазар Лазић (председник стручног савета за науку и културу ЛСВ и син Веселина Лазића), професор факултета Унион Марко Божић, адвокат Вељко Милић[8] (члан адвокатске канцеларије Бељански из Новог Сада) и Динко Грухоњић.

У име ПО ДС је на изборној скупштини чланове Војвођанског клуба поздравио Мирослав Васин, као и Александар Оџић који је уз Бешлина био и кандидат за председника ВК. На овом значајном догађају, ипак, није било представника две аутономашке НВО којих упорно нема у раду Војвођанског клуба: Центра за регионализам (Александра Попова) и Игманских иницијатива (тим за Србију води Јово Комшић који је 1992. г. био један од оснивача Војвођанског клуба). Јавност је тек из писања београдског Данаса сазнала да су се 2019. г. за председника Војвођанског клуба кандидовала још двојица кандидата који су касније разоткрили битне повреде поступка избора новог руководства.

Овим је, у условима изумирања и старачке изнемоглости чланова ранијег руководства које је деценијама држало на одстојању Живана Берисављевића, Ненада Чанка и његове партијаше, ЛСВ постигла оно што јој изумрли чланови тог клуба никако нису дозвољавали. ЛСВ је крајем 2019. године практично преузела Војвођански клуб. Упркос наглашеној реторици непомирљивости према Вучићевом режиму, старо руководство је Војвођански клуб препустило „младим кадровима“ странке која је у коалицији са Вучићевим режимом. Наиме, ЛСВ је у коалицији са СНС Александра Вучића у свакој општини Војводине где има политичког значаја, учествује у расподели управе у јавним предузећима. Шеф ЛСВ Ненад Чанак је председник Одбора за европске интеграције Скупштине Р. Србије. Миливој Бешлин је управо у доба Вучићевог режима постао научни сарадник Института за филозофију и друштвену теорију Београдског универзитета, ангажован од 2016. г. у новооснованом Регионалном научном центру тог института у Новом Саду.

Врло брзо је јавност сазнала да постоје чланови који се не слажу са претварањем Војвођанског клуба у „партијску испоставу“ ЛСВ, као и да је било незадовољства руковођењем ове организације у целе претходне две године[9]. О незадовољству чланова Војвођанског клуба јавност није могла сазнати ништа из медија са територије Војводине, па чак ни са аутономашких гласила. Једини медиј који је ово пренео био је београдски Данас.

Др Радивоје Јововић (политиколог, продекан за међународну и стручну наставу факултета „Лазар Вркатић“ Универзитета ФЛВ и члан Савеза антифашиста Војводине) je изнео  веома тешке речи: „Војвођански клуб отет је из руку оних који су га деценијама чинили и градили, и биће предат као политички плен доказаним противницима демократије, издајницима права, слобода и интереса грађанки и грађана Војводине и Србије, вољним савезницима аутократског и шовинистичког режима који нас сваким даном на свим пољима друштвеног све више девастира“. Одговарајући Јововићу, без помињања његовог имена, Бранислава Костић је навела да је „Војвођански клуб одбио да постане члан Војвођанског фронта“, али је ипак признала да се за председника организације нису кандидовали само Бешлин и Оџић, већ и Јововић[10]. Костићева је „заборавила“ да је управо она са места председнице Војвођанског клуба међу првима активно кортешовала у прилог окупљања Војвођанског фронта. И ново руководство је морало да призна да су неки чланови иступили из организације незадовољни изборним процесом[11]. Душко Радосављевић који је Јововићев колега са факултета „Лазар Вркатић“ и из Савеза антифашиста Војводине, поводом свега се уопште није огласио. Радосављевић је изабрао да ћути о подвођењу Војвођанског клуба партији која је коалициони савезник Вучићеве СНС.

Дугогодишњи члан Војвођанског клуба Мирослав Илић, био је 2019. г. такође кандидат за председника ове организације. Илић је ветеран Војвођанског клуба, инсајдер који је сведок његове историје. Његова оцена о лигашком преузимању Војвођанског клуба[12] била је још отворенија и детаљнија од Јововићеве, а има значајнију тежину: „Војвођански клуб је пре неки дан, политичким насиљем и извргавањем процедуре руглу, отет од својих најистакнутијих чланова и предат Лиги социјалдемократа Војводине. Изабран је председник Kлуба, који је у својој биографији прећутао да је члан Председништва ЛСВ, као што су и многи чланови Председништва исто то урадили. Лагали су. Гласове су дали `новоучлањени` преко друштвених мрежа и у задња два месеца – омладинци ЛСВ. На тај начин погажени су сви принципи на којима је Војвођански клуб опстао свих ових година. Отимачи Војвођанског клуба неће бити задовољни, јер им осим печата и ПИБ-а ништа друго неће остати. Дух и мисија Kлуба и људи који су га чинили – не дају се украсти. Због тога у Војводини остају само две стране: слободни грађани и слуге режима који своје синекуре морају да одраде.“ Представници Војвођанског културног клуба „Васа Стајић“, који се не слажу са партијском политизацијом аутономашких НВО, фебруара 2020. г. први пут су положили цвеће на новосадски споменик Васи Стајићу одвојено од Војвођанског клуба[13]. Био је то јавно видљиви акт диференцијације Војвођанског културног клуба Васа Стајић од Војвођанског клуба. Одмах по избору новог руководства на челу са Мирославом Илићем почели су рад на окупљању аутономашких НВО које нису расположене да буду политички трабант ЛСВ[14].

Број чланова Војвођанског клуба који су се активно супротставили подвођењу ове НВО руководству ЛСВ био је занемарљив, а тек неколицина се томе јавно супротставила када се овај дуготрајни процес завршио. Уколико нису престарели или умрли, остало им је само да се повуку. Основан пре скоро три деценије, Војвођански клуб се дуго држао на дистанци од Живана Берисављевића и Ненада Чанка. До краја 2019. године је Војвођански клуб сведен на њихов амблем којег ће они који брукају социјалдемократију у Војводини користити као монету за своје политичко поткусуривање са режимом у Београду.

[1] Penzionisani vojvođanski političar ponudio savez Miroviću? Telegraf, 3. 12. 2019. g.

[2] Preminuo Đorđe Subotić, dugogodišnji predsednik Vojvođanskog kluba, VK, 6. 12. 2019. g.

[3][3] Komemoracija povodom smrti Đorđa Subotića, VK, 8. 12. 2019. g.

[4] TV kanal 9, Sednica saveta Vojvođanskog kluba, 15. 11. 2019. g.

[5] Ковачев, Душан – Лига социјалдемократа као рокфелеровски политички лоби, ФСК, 1. 3. 2016. г. (Доступно на ЦЕОПОМ Истина)

[6] http://www.instifdt.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2017/01/MBeslin-CV.pdf

[7] Milivoj Bešlin novi predsednik Vojvođanskog kluba, Autonomija.info, 13. 12. 2019. g.

[8] Ovo je advokat vojvođanskih separatista, Istraga, 17. 7. 2019. g.

[9] Jovović, Radivoje – Vojvođanski klub je postao partijska ispostava, Danas, 17. 12. 2019. g.

[10] Kostić, Branislava – Nije lepo lagati, Danas, 19. 12. 2019. g.

[11] Konstitutivna sednica i saopštenje za javnost novog Predsedništva Vojvođanskog kluba, VK, 24. 12. 2019. g.

[12] https://www.autonomija.info/miroslav-ilic-vojvodjanski-klub-otet-od-svojih-clanova-politickim-nasiljem.html

[13] https://www.autonomija.info/polozeno-cvece-na-spomenik-borcu-za-vojvodinu-vasi-stajicu.html

[14] https://www.danas.rs/drustvo/dr-miroslav-ilic-novi-predsednik-vojvodjanskog-kulturnog-kluba-vasa-stajic/

КРАЈ

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.