Анализе

Први становници Балкана…

ПИШЕ:  Драгиша Шоћ, хаџија

На Хелму (Балкану) најчешће се помињу Пелазге, Илири, Трачани, Далмати, Рашани, Дардани, Трибали, Мези, Македонци, Венети, Панони, Дачани, Пеони, Тројанци. Све су ово Срби.

Историчар из 19. вијека Џон Кебл истиче да су западно од Македоније живјели Дардани и Илири, те да су говорили истим старосрбским језиком!

У вријеме Римских освајања на Хелму су живјели Илири и Трачани. Илири су уствари Венети које помиње Јулије Цезар, а неспорно је да су Венети именица замјенска за Србе.

Цезар посебно истиче њихову бројност, наводећи да их има толико да се протежу све до западне Европе. Средњевјековни историчар Магиус Патавиус изричито наводи Србе као прве становноике Хелма и потомке прастарих Српских племена Илира, Дачана, Трачана, Дардана, Трибала и Македонаца.

Илири су добили име по свом духовном вођи Илији, иначе врховном Српском Богу. Иначе и Троја се звала Илион. Интересантно да се то данас не помиње, али најстарије име Лондона је Троја, исто као и Падове.

У данашњој Француској и данас постоји Троа, у Новешкој Тула, Албанији Кроја, у Италији Тропоље (Тропоја на алб.). У Поморављу, доњој Посавини, oко ријеке Колубаре и у источној Србији, сјеверозападној Бугарској, а на југу до данашњег Скопља живјели су Трибали.

Име Трибал траје непрекидно још од 13. вијека прије Христа. Цар Александар Карановић је ујединио Трибале и Илире и са њима кренуо у поход на Исток.

Занимљиво, његов отац Филип је био Трибал, а мајка од Илира! Много вјекова касније, у 15. вијеку чувени Халкокондил је написао да је на Косову Пољу један Трибал убио турског цара Мурата. Трибали су имали уређену државу, о чему свједочи и државни грб пронађен у Србији.

Највећи могући ауторитет Херодот, потврђује да су Венети и Илири исти народ, док Милан Будимир указује на распрострањеност Венета од Атлантика и Балтика, Алпа, Далмације и Тесалије, па све до Црног Мора и Анадолије. Српски цар Нино Бјелов је 2025. године прије Христа са подручја Поморавља окупио српску војску и повео је на Исток.

Могуће да је његов брат Пико повео другу војску на запад, или је Нино послије повратка то сам учинио. Такође, огромно царство је око 1400 година прије Христа направио српски цар Сербо Макаридов! Та огромна империја је била на просторима северне Африке, великог дијела Азије и готово цијела ондашња Европа која се тада сматрала Сербијом. Овакво стање је потрајало у свијету неколико вјекова, све до почетка римских освајања, када се карта Европе почиње мијењати…

(Аутор је учитељ историје у пензији и директор Издавачке куће „Јерусалим“ из Бара)


ИЗВОР: http://www.barskiportal.com

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.