Анализе

ВАЗДУХ У ГРАДОВИМА И ПСИХА ДЕЦЕ

  • Загађени ваздух значајно повећава ризик психичког растројства код деце

Недавно објављена студија је показала да су ментални поремећаји уочени у 38% адолесцената у узрасту од 12 до 19 година, а који живе у подручјима са највишим нивоом загађења, насупрот 27% међу онима који живе у најмање загађеним подручјима.

Шта су то „психотичне епизоде“?

Психотичне епизоде укључују слушне халуцинације, нападе параноје и манију гоњења. Ова стања су веома честа – сваки трећи тинејџер их је искусио и обично не би требало да буду разлог за забринутост. Међутим, они могу довести до озбиљнијих менталних проблема, као што је шизофренија.

Резултати

„Открили смо да су психотичне епизоде уобичајене у урбаним подручјима, а загађење ваздуха је један од разлога за то“, каже аутор истраживања Џоан Њубери са Краљевског колеџа из Лондона.

Међутим, научници истичу да иако је студија показала већу вероватноћу менталних поремећаја у подручјима са повећаним загађењем ваздуха, она није доказала да је узрок само загађење ваздуха. Они сматрају да могу постојати и други фактори који су својствени градовима, као што је бука.

Шта даље?

Потребна су даљња истраживања, како би се појаснила веза између ових феномена. Професор Френк Кели наглашава: „Деца и млади су најосетљивији на ефекте загађења ваздуха, јер њихови мозгови и респираторни органи још нису формирани. До 2050. године, 70 посто светске популације ће живети у великим градовима, тако да је проналажење механизама везе између психозе и животних услова у граду приоритет.

Студија је објављена у часопису JAMA Psychiatry. У студији су коришћени резултати истраживања 2.322 деце, рођене у Енглеској и Велсу.

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: www.dal.by/news/39/30-03-19-2/

Подели:

Поставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *