Анализе

Муслимани и заставама Турске врше притисак на Србе око Вареша да се иселе

ПОБАДАЈУ ИХ НА СРПСКА ИМАЊА ИЛИ ИХ ВОЗИЛИМА ПРОНОСЕ КРОЗ СРПСКА СЕЛА

  • На земљишту једне српске породице постављен нишан, као обележје гроба покојника муслиманске вере, иако је нико никада није обавестио да је на њеној земљи неко сахрањен

_______________________________________________________________

У СРПСКОМ селу Округлица и другим српским селима на подручју општине Вареш током прошле године вијориле су се заставе Турске, које су без сагласности власника земљишта српске националности постављали сточари и овчари бошњачке националности, саопштено је из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

У саопштењу је наведено да су заставе уклоњене или их је вјетар однео тек пре месец дана, али и даље, сталним провокацијама, жели се натерати српско становништво да заборави на своја огњишта у селима око Вареша и да прода земљиште по ниским ценама.

„Бошњаци без сагласности српских власника улазе у њихове поседе и напасају стоку. На земљишту једне српске породице је постављен нишан, као обележје гроба покојника муслиманске вере, иако нико никада породицу и власника земљишта српске националности није обавестио да је на његовој земљи неко сахрањен“, наведено је у саопштењу.

                      Ево и нишана

Из Одбора наводе да Бошњаци из удаљених бошњачких села возилима пролазе кроз српска села на подручју општине Вареш са истакнутим заставама Турске, чиме се додатно покушава пољуљати воља Срба да очувају српску земљу.

„Село Округлица, које је у средини других српских села Насеоци, Непривај, Очевље, Пајтов Хан, Пођавор, Пољанице, Самари, Рокоч, Славин, Сршљенци, Шикуље, нарочито је на удару јер када би Срби из Округлице почели са продајом земљишта онда друга села не би имали никакве шансе да опстану, а да не продају земљиште“, наведено је у саопштењу.

Из Одбора поручују да они који можда имају намеру да заставама Турске и сталним провокацијама натерају Србе да продају своја имања, треба да знају да су Срби под влашћу Турске преживели пет векова, па ће преживети и провокације и изазове данашњег времена.


ИЗВОР: http://fakti.org/serbian-point/muslimani-i-zastavama-turske-vrse-pritisak-na-srbe-oko-varesa-da-se-isele

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.