Анализе

Народно предање о постанку Сарајева

  • Кад је султан Фати Мехмед ударио с војском на Златни До, како се онда звало Сарајево, наишао је на велики отпор. Цар подијели војску на два исета (дијела) и отуда добију имена двије улице у Сарајеву: Исета Горња и Исета Доња. Фати Мехмед нареди војсци да све руши и спаљује гдје год наиђе на кулу или колибу

Неколико дана трајао је бој на Златном Долу, а бијаше касно јесенско доба. Војска је, по наредби царевој, све рушила и палила.

Кад су освојили Златни До наједанпут застуди и окрене снијег и мећава. Војска је била под чадорима, а цару нађу некакву колибу и склоне га од зиме и мраза. Кад су га увели у колибу, рећи ће лале и везири: “Опрости, свијетли царе и господару, морамо те склонути макар и у ову сеоску колибу, само да не дува“. А цар им на то одговори! „Сарај је ово мој, сарај, само кад могу главу склонити“. И тако од цареве ријечи „сарај је ово“ и мјесто се назове Сарајево.

За вријеме саме борбе српска војска била је на сјеверо-западној страни Златног Дола. Фари Мехмед упућивао је своју војску противу непријатеља и угледавши непријатеља на тој страни узвикне: „Кош, кош“ (потеци) – и од тада се тај читав крај Сарајева зове Кошево.

Пошто је освојио Сарајево, цар се попне на источно брдо више Сарајева и погледа доље, па зачудивши се природној љепоти Сарајева – завикаће: „Бак, бак“ (гледај) и од тада се то брдо прозове Бакије.

Забиљежио од Стевана Петровића у Сарајеву.

Н. Т. К.


Извор: Босанска вила бр. 7-8, април 1911. стр. 119.

ПРЕУЗОТО СА: https://www.rasen.rs/2019/08/narodno-predanje-o-postanku-sarajeva/#.XVV4xnuxVPY

Подели:

One Commnet on “Народно предање о постанку Сарајева

  1. Ну, как без хебрејског.
    Сара-ева …. у смислу дугокоса жена која је искривила/сакрила лице …. или саар-а-ева…. у смислу месец се сакрио за гором/планином
    полумесец: חֲצִי-סַהַר
    хаци-саhар
    Мада, постоји и корен САРАЈ но остаје оно ева/ево.

Поставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *