Анализе

ЛИБЕРАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ И ПОСЛЕДИЦЕ: Наставници у Немачкој траже да их заштите од ђака

  • Пијани ђаци вређају и малтретирају наставнике толико да већ неки одбијају да држе часове

После бројних случајева агресивног понашања ђака, руководство општеобразовне основне школе „Брухвиз“ из Саарбрукена упутило је јавни позив да им се помогне, отворенин писмом јавности и властима, са низом шокантних детаља.

Према писму, ученици се крајњим омаловажавањем односе према наставницима, називају их погрдним именима и вређају. Ђаци се толико агресивно понашају да се наставници плаше да дођу у школу и одрже часове.

У писму су описани случајеви када је један ученик сломио нос једној ученици вратима, а другом дечаку руку. Чак је и у време писања писма избила свађа између самих ученика осмог разреда, која је заустављена је уз помоћ полиције.

За два месеца ђаци су три пута користили ножеве за обрачун са наставницима. Једној ученици су чак ставили нож на грло. После објављивања писма, ученици су запалили школски часопис.

Али нису само ученици огорчени: мајка једног од ђака била је незадовољна одлуком која је донесена на седници наставничког већа, због чега је упала код директора школе и сломила слику на зиду.

У поменутој школи образује се 350 ученика. Многи од њих не раде домаће задатке и не испуњавају школске обавезе, а више пута су виђени да користе наркотике. Наставници кажу да им у таквом окружењу није лако радити, јер су током образовног процеса приморани да размишљају о личној безбедности.

Према наставницима, проблеми су почели после одлуке да се у школу примају сви ученици, без обзира да ли говоре немачки или не, одакле су дошли и како се понашају. Тако је удео ђака страног порекла порастао на 84%.


ИЗВОР: http://www.dal.by/news/149/15-01-20-6/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.