Анализе

“Тајнa конвенција”: Србија изгубила календар Светог Саве по наредби Фрање Јосифа

Зашто на кули на Смедеревској тврђави пише да је сазидана 6938. године?

Српски календар Светога Саве, са симболима за време, био је званично календар свих српских држава и СПЦ, све до 1881. године, каже за “Новости” протођакон доктор теолошких наука Љубомир Ранковић.

Кад сунце у подне 2 биљара(априла), каже др Ранковић, “пређе преко Пећке патријаршије почиње Ново лето 7528. по српском календару Светога Саве”.

– Тог дана укосиће се северна и јужна енергија иу то ће најавити долазак новог лета – истиће наш саговорник. -Познато је да календар и симбол за време имају само они народи који су некад у прошлости достигли висок степшен цивилизације. Српски календар Светога Саве био је симболом за време свих српских држава и Српске православне цркве, све до 1881. године. Међутим, те године скривено од српског народа, потписана је “Тајна конвенција” између Аустроугарског царства и Србије. По налогу потписника “Тајне конвенције” Чедомиља Мијатовића, министра Србије, избрисана је целокупна историја и наука српског народа која се до тада учила у Великој школи и са њом и Српски календар.

На основу “Тајне конвенције”, наглашава др Ранковић, “Србија се обавезала да ће да уведе Јулијански календар као званични календар Србије и СПЦ. Међутим, са овим се није сагласио митрополит Михаило, па је министар црквених дела, историчар Стојан Новаковић, протерао митроплита из Србије и установио незакониту црквену јерархију.

– Неканонска црквена јерархија спровела је наређење цара Фрање Јосифа и Јулијански календар је од 28. јуна 1881. године, на Видовдан, постао државни и календар СПЦ. Тако је први пут у историји Свете српске цркве уведен туђ календар као званични календар – поручује др Ранковић.

Тако је дан посвећен Светом Стефану, деспоту српском са 19. јула померен на 1. август. У црквинама, на гробном камену, Светог Стефана пише: У летро 6935, месеца јула у 19 дану. Датирање на гробном камену Светога Стефана је по Српском календару Светога Саве и српски народ слави Светог Стефана деспота по туђем Јулијанском календару, 1. августа који је наметуо цар Фрањо Јосиф.


ИЗВОР: Новости

Подели:

3 Comments on ““Тајнa конвенција”: Србија изгубила календар Светог Саве по наредби Фрање Јосифа

  1. Исправите!
    Ако је гробни камен из тог периода неможе писати ЈУЛИ
    већ жетвар.

  2. Држава Србија, мора одлуком највишег законодавног тела, да врати српски календар на велика врата, и да се подробно изврши исправка историја Срба и јужнихх словена, али на основу реалних материјалних чињеница, а то треба да ураде историчари, а не политичари. како би напокон знали ко смо, одакле смо, и да на тим темељима градимо своју будућност. То је најмање што може садашња генерација да учини за спомен на своје претке и на понос својих потомака

Поставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *