Анализе

Масовни прогон кинеских научника у САД

  • САД кинеске научнике протерују из државе, док  студентима из ове земље не дају визе. Истовремено, амерички професори се ислеђују од стране ФБИ уколико су имали какав контакт са колегама из Кине.
  • Нова рунда сучељавања две суперсиле претворила се и у битку за науку и напредну технологију. Како се ово одвија и какве су последице?

Пре годину дана у Силиконској долини умро је један од водећих физичара нашег времена, професор Стенфорда, кандидат за Нобелову награду, Чжан Шоучен. Околности његове смрти још увек нису у потпуности утврђене. Јасно је само да је овај угледни научник последњу годину свог живота провео у атмосфери прогона.

У марту 2018, трговински представник САД, Роберт Лајтхајизер објавио је извештај о „Кинеској крађи интелектуалног власништва“, у коме је поменуо компанију Чжан Шоучена, а која успешно послује у Пало Алту. У новембру је објављена нова верзија извештаја, у којем је Чжан Шоучен постао готово главни оптужени за крађу напредне технологије у Сједињеним Државама.

Документ је написан у незаборавном стилу ере макартизма. Био је препун израза попут „кинеске инфилтрације у поље америчких напредних технологија“, „убацивање кинеских агената“ и „продор представника кинеског режима у Силицијумску долину“. Сјајна каријера Чжан Шоучен -а, с његовим грантовима и наградама које се добијају равномерно у Сједињеним Државама и Кини, тумачена је као злонамерна шпијунажа. Научник је крив за грант који је добио од кинеске владе у оквиру програма «Хиљаду талената» за повратак кинеских научника у отаџбину и сарадњу са Хуавеј (Huawei).

Посебно су биле необичне оптужбе да је скривао информације о себи, иако је физичар био апсолутно отворен, јавни делатникт. Читава његова научну каријера била је доступна «као на длану», јер је сво објављивао на интернету. Редовно је предавао на Универзитету Стенфорд и од давно је амерички држављанин. Сву своју активност у САД је водио  већ одавно и јавно Међутим, Лајтхајизеров извештај учинио га је некаквим тајним шпијуном, буквално онаквим ликом какве су представљали амерички филмови снимании 40-их година прошлог века.

На крају, његова компанија настала је на кинеском новцум уз топлу подршку америчке стране. Чжан Шоучен је купио стартапове који раде на пољу напредних технологија у Силицијумској долини, која му их је са задовољством продавала. Поред његове компаније, данас у Силиконској долини ради више од 20 таквих компанија које се финансирају из Кине.

Лајтхајизер је утицајни функционер Беле куће. Као шеф америчке трговинске мисије он надгледа америчке трговинске ратове – укључујући и са Кином. Његов извештај играо је улогу „потказивачког, јер су га искористиле“ америчке тајне службе, а у новембру су агенти ФБИ упали и у канцеларију Чжан Шоучена.

Чжан Шоучен

Почела је истрага. Чжан Шоучена је одведен на испитивање. 1. децембра 2018. године у Канади, на захтев Сједињених Држава, а ухапшена је и ћерка оснивача компаније Хуавеј, са којом је Чжан Шоучен сарађивао. Истог дана научник је «искочио кроз прозор». Рођаци су рекли да се десило самоубиство узроковано депресијом. Међутим, његов колега, професор Сколковског института науке и технологије, Артем Оганов, рекао је за магазин «Огонек» да је „тешко замислити здравију, оптимистичнију и успешнију особу“.

Скоро одмах, одбегли кинески олигарх Хуо Венгуј интервенисао је да набацује да су научника наводно убиле кинеске обавештајне агенције: наводно је имао неке тајне податке о томе како Кина купује и краде америчку технологију.

ЕТНИЧКА ЧИСТКА У АМЕРИЧКОЈ НАУЦИ

Међутим, представници кинеске научне заједнице у Сједињеним Државама добили су супротан сигнал. Схватили су да им америчке тајне службе могу створати не само проблеме, већ и фаталан исход. На крају, сви се сећају како су водећи ирански стручњаци за нуклеарну физику, иако у највећој животној снази, умирали један за другим.

Загонетна смрт угледног кинеског физичара открила је, уствари врх леденог брега, јер прогон кинеских научника у Сједињеним Државама траје већ неколико година. Данас су добили такву размеру да их представници научне заједнице отворено називају „етничком чистком“.

Током низа година кинески студенти (данас скоро 300.000 студира у Сједињеним Државама) су омогућили несметан доток долара водећим универзитетима у земљи. Научници из Кине постигли су сјајне успехе у америчким лабораторијама, имали важна открића, предавали, добијали престижне научне награде и, заправо, обезбедили интернационалној «компанији» која се називала „америчка наука“ славу.

Међутим данас, Трампова администрација, смањује све врсте сарадње две земаља. Визе кинеским студентима се дају нерадо. Кинеским научницима се такође ускраћују виза, са и без повода. Амерички универзитети су, на захтев ФБИ, приморани да затворе Институте Конфучија, иако их је Кина отварала према обрасцу немачког института Гетеа и Британског савета за учење језика и промоцију националне културе у иностранству.

Прогон познатих научника подсећа на седњовековни „лов на вештице“. Пре две године, кинески супружници Ли Сјаочан и Ли Шихуа, професори на Универзитету Емори у Атланти, начинили су помак у области борбе са неизлечивом болешћу Хантигтона. Неко време били су хероји америчке штампе. Међутим, годину дана касније, обоје је изненада отпуштено са Универзитета. Ни 23-годишње радно искуство, ни америчко држављанство нису помогли. Супружници су били приморани да се врате у Кину.

Иста судбина задесила је професора Ву Сифена – једног  од водећих светских стручњака за борбу против рака. Тексашки истраживачки центар у којем је радила био је приморан да је отпусти, пошто је ФБИ почео да шаље упозорења америчким научним центрима о неприхватљивости рада са кинеским научницима. Њен амерички пасош такође није играо никакву улогу. Професорка је оптужена за крађу америчке технологије и присиљена је да напусти земљу.

У почетку је разлог за примену репресије према научницима био њихово кинеско порекло. Данас америчке власти почињу да притискају чистокрвне америчке научнике за било какав покушај контактирања са кинеским колегама.

Све је постало још компликованије, када је Кина почела активно да даје грантове, стипендије и да на све начине подстиче сарадњу својих научника и иностраних колега. Пошто су САД смањиле буџет за науку, амерички научници су такође почели да аплицирају за грантове из Кине. Међутим, сада чињеница да је неко добио грант из Кине постаје компромитирајући доказ за научника.

Прогон кинеских научника је сада државна политика и координира се у самом врху. Директор ФБИ Кристопфер Реј отворено је изјавио да сматра Кину „највећом пријетњом националној безбедности“ на плану крађе напредних технологија. Међутим, активисти за заштиту људских права подсећају да је тероризам који се сада примењује над кинеским научницима сличан интернирању Јапанаца током Другог светског рата. Тада су Американце јапанског порекла осумњичили за шпијунажу и саботаже,  те су „превентивно“ смештени у логоре. Међутим, ни једна оптужба никада није доказана.

Формално, Американци заиста покушавају да заштите своја научна истраживања и спрече извоз технологије у Кину. Међутим, у ствари, сви разумеју да је воз одавно отишао. Снажан јуан омогућава Кини да купи напредне стартаппове (бизнис планови, напредне технологије и сл.) широм света. То се ради јавно и није потребна примена шпијунаже и шпијуна. Посебно јер су и сами кинески научници у врху савремене физике, биологије и фармакологије. Америка може да херметички затворити своје границе, али то неће спречити кинеске научнике да постигну највише резултате и сарађујуи са колегама из других развијених земаља.

Америчке власти успостављеном праксом једноставно туку по научној класи Кине, надајући се да ће изазвати негодовање међу њима и да че се укључити информативни рат, јер су трговински рат, свакако, већ узгубили.

С обзиром на традиционално поштовање које се исказује према научни рад у Кини, каријера на универзитетима (посебно америчкиом) дуго се сматрала врхом успеха. Међутим, рат против кинеских научника приморава их да се преиспитају. Кинески научни сада почињу да траже посао у Европи или се враћају у своју ремљу. Оно што је кинеска влада годинама тежила, а то је да је стипендијама и грантовима врати научнике, сада се догађа због америчке репресије.

Парадоксално, али је тачно да су америчке санкције спречиле «одлив кинеских мозгова» из земље, више него мегагрантови система «хиљаду талената», тако да дефинитовно раде на јачању кинеске науке.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: http://geo-politica.info/ssha-nachali-massovuyu-travlyu-kitayskikh-uchenykh.html

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.