Анализе

ДА СЕ ЗНА КО РАЗБИЈА СРБИЈУ: Меморандум о будућности Војводине – У НАТО, споразум с Косовом

  • Девет партија и организација, потписница Меморандума о будућности Војводине, кроз тај документ су се заложили за пуну аутономију Војводине унутар Србије, за улазак Србије у ЕУ и у НАТО, за потписивање правно-обавезујућег споразума с Косовом, али и против српског национализма, који су окарактерисали као главну претњу по мир и стабилност на Западном Балкану.

 

Подсетимо, Меморандум су у понедељак у Београду потписали представници Лиге социјалдемократа Војводине, Војвођанске партије, Демократског савеза Хрвата у Војводини, Румунске партије, Црногорске партије, Заједно за Војводину, Либерално-демократског покрета Војводине и Форума В-21.

„Приоритет нашег деловања јесте организовање Републике Србије као регионализоване и децентрализоване секуларне државе и борба за аутономна права и статус Војводине све док се не реализује идеја о законодавној, извршној и судској власти за Аутономну покрајину Војводину, уз враћање имовине и права на изворне приходе“, наводи се у Меморандуму о будућности Војводине, који је потписало девет странака и организација из Аутономне покрајине Војводине.

Додаје се да те надлежности Војводине морају бити гарантоване Уставом, као и да сва права која траже за Војводину предлажу, у складу са локалним посебностима, и када је реч о другим регионима и покрајинама дефинисаним Уставом Србије.

Истиче се да потписнице Меморандума траже слободне изборе, ослобађање и плурализацију медија, као и најоштрије кажњавање употребе насиља, које се примењује у политичкој борби.

„Независно и од политичких притисака слободно правосуђе, темељ је владавине права и правне сигурности у друштву. Снажно се залажемо за јачање институција и борићемо се против њиховог даљег урушавања“, поручује се у Меморандуму.

Оцењује се да само пуноправно чланство Србије у ЕУ и НАТО гарантује политички, друштвени, економски и цивилизацијски напредак Србије, а то је и једина брана тренутно крајње деструктивном руском утицају на Балкану, који подстиче корумпиране, аутократске и екстремистичке структуре у друштву.

„Без отвореног и снажног покретања процеса евроатлантских интеграција, Србија и даље остаје заробљеник оних политичких и безбедносних структура које су је гурнуле у рат са најближим суседима и са најразвијенијим демократским друштвима Запада. Евроатлантске интеграције представљају симбол припадности Србије вредностима и цивилизацији модерног западног света. Ову припадност добро осећају сви они људи који напуштају нашу земљу, масовно одлазећи на Запад, где се осећају као код куће. Неопходно је да такву кућу створимо у нашој земљи“, поручује се у тексту Меморандума.

„Да Србија престане да се меша у унутрашња питања држава у региону“

Заложили су се да добри односи са суседним земљама постану политички приоритет Србије.

„Србија мора да престане са мешањем у унутрашња питања држава у региону, под лажним изговором заштите српског народа. Националистичка Србија ће увек представљати средишњи фактор нестабилности у региону. Због историјског искуства, недавних ратова, државе у региону овакву политику сматрају опасном и претећом, што је препрека помирењу и трајном миру на Западном Балкану“, наводи се у Меморандуму.

Оцењује се да таква политика Србије не доприноси унапређењу, него компликује и отежава положај српске заједнице у земљама региона. Додаје се да Србија мора бити спремна да прихвати реалност на Косову, да настави бриселски дијалог, у оквиру кога би, кроз договор са косовским друштвом, пронашла решење за заједничку будућност које ће, између осталог, подразумевати и правно-обавезујући споразум потписан са обе стране.

Са 27 националних заједница Војводина је Европа у малом

Подсетили су да у Војводини живи најмање 27 националних заједница и додали да, као таква, она представља „јединствен концепт суживота, Европу у малом“, а да је Скупштина Војводине, са својих шест језика у службеној употреби, један од најмногојезичнијих парламената у Европи, „Европски парламент у малом“.

Додали су да је слоган „Војводина за све нас“ слоган којим желе да се руководе како би изградили бољу будућност за све грађанке и грађане покрајине.

„Војводина је мултикултурална, али ми желимо да Војводини вратимо њену интеркултуралност која је дубоко пољуљана због ратова из деведесетих година 20. века и због милитантног национализма, који и данас постоји у Србији. Интеркултуралност је вредност коју желимо да промовишемо, засновану на духу војвођанске толеранције и стваралачке комуникације. Залагаћемо се за истицање војвођанских културних знаменитости, симбола, личности, за све оно због чега је Војводина и данас и упркос свему културна авангарда Србије“, пише у Меморандуму.

Додаје се да ће се залагати за оживљавање постојећих војвођанских институција културе и за њихово ослобађање из националистичких провинцијалних окова.

Навели су да захтевају доследно поштовање права на образовање и информисање на језицима свих националних заједница у Војводини, као и доследно поштовање културне аутономије националних заједница и поштовање прописа о службеној употреби језика и писама.

О секуларности и антифашизму

„Инсистирамо на доследном поштовању принципа секуларности у друштву и одвојености цркве и државе“, пише у Меморандуму.

Констатовали су да је данашња Аутономна покрајина Војводина утемељена на антифашистичкој борби и дело је свих њених народа и грађана и додали да за њих антифашизам није само питање прошлости, већ и равноправног и слободног живота сваког градјанина у будућности.

„Створићемо услове за кривично гоњење свих починилаца ратних злочина и пљачке, као и лустрацију за политичке инспираторе рата, репресије и дискриминације из последње деценије 20. века. Кривично процесуирање и лустрацију сматрамо предусловом без кога се тешко може изградити демократско и на антифашизму засновано друштво у Србији“, пише у Меморандуму.

Додали су да су одлучни да историјски, регионални и политички субјективитет Војводине сачувају и стално унапређују, с циљем стварања модерног, друштвено и економски најразвијенијег дела Србије.

 

ИЗВОР: https://srbin.info/politika/protivustavno-memorandum-o-buducnosti-vojvodine-u-nato-sporazum-s-kosovom/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.