Анализе

КОШЕРНИ ЛУКСУЗ: Скандалозни живот рабина САД и Израела (милијарде шекела, продаја људских органа и корупција)

Фото: Oded Balilty, File / AP

  • За разлику од хришћанских и будистичких свештеника, који би, према догмама, требало да воде аскетски начин живота и не предају се власти новца, рабинима није забрањено да буду богати. Напротив, многи јеврејски богословии сматрају да је богатство чак и корисно за рабина.
  • Дакле, богатих и веома богатих рабина је у свим временима било. Ипак, богатство неких данашњих јеврејских свештеника је импресивно, посебно у поређењу са њиховим колегама из других религија.

ПИШЕ: Антон Ширјаев

 

„Лента.ру“ наставља причу о луксузном, понекад и развратномном животу свештенства различитих религија и вероисповести. Прошли пут смо говорили о палатама и пословном царству ајатолаха Хамнеија. Пре тога, говорили смо о високом свештенству Англиканске цркве и Далај Ламама који су градили луксузне палате у планинама. Овог пута ћемо говорити о богатству рабина у различитим државама света.

Носите свој новац

За разлику од хришћанских и будистичких свештеника, који би, према догмама, требало да воде аскетски начин живота и не предају се власти новца, рабинима није забрањено да буду богати. Напротив, многи јеврејски богословии сматрају да је богатство чак и корисно за рабина. На крају крајева, он би требао бити пример свом стаду, не само у служењуи Богу, већ и у земаљском животу. Због тога се од рабина тражи да својој породици обезбеди пристојан животни стандард, да образује децу и уопште да буде узорни члан друштва.

Дакле, богатих и веома богатих рабина је у свим временима било. Ипак, богатство неких данашњих јеврејских свештеника је импресивно, посебно у поређењу са њиховим колегама из других религија. На пример, израелски лист «Форбес» (Forbes) је 2013. израчунао богатство најбогатијих рабина у Израелу. Укупна имовина десет најбогатијих рабина износила је 620 милиона долара. Ипак, половину овог износа припада Пинхасу Абухациру, чије је богатство процењено на 367 милиона долара (1,3 милијарде шекела).

Абухатсира је богатство стекао наследством од свог оца. Пинхас је наследни рабин. Његов деда је легендарни Израелац Абу Хацира, познатији као Баба Сали. Гроб Бабе Салија је место где долазе ходочасници, а мрежа образовних установа која се названа по њему постала је главни извор богатства за његову породицу.

Фото: www.rabbielazar.com

Најбогатији рабин Израела и један од најбогатијих људи у земљи, Пинхас Абухацира (са шеширом са леве стране) постао је то после убиства, од стране разочараног парохијана, свог оца Елиезера Абухатсира (у капи десно од свог сина).

Творац мреже – унук Бабе Сали, рабин Елазар Абухацира – убијен је 2011. у 70. години живота од једног од посетилаца, који је свештеника оптужио за неуредност у свом личном животу. Поред образовних установа, породица Абухацир поседује мрежу за производњу и дистрибуцију разних амулета (амајлије, предмети којима приписују магијске моћи и који треба да доносе срећу – прим. прев.), а који садрже благослов Баба Салија.

Међутим и сам Баба Сали почео је да зарађује, те се његова кућа почела звати и „фабриком благослова“. У замену за новац, подносиоци захтева су од њега добијали савете, благослов или амајлију. Ред оних који су желели његов благослов и амулет протезао се на неколико стотина метара и тако је било све до његове смрти.

Нечисте руке

Међутим, понекада су рабини превише предани хедонистичком животу. Због чињенице да је цдака – донација сиромашнима – једна од обавезних заповести у јудаизму, сливање новца у синагоге је знатно. А понекад и сам рабин постаје прималац цдаке. Тако је бивши главни ашкенаски рабин Јона Мецгер осуђена на 3,5 године затвора  2017, пошто је начинио договор са тужилаштвом.

Мецгер је признао да је примио мито у виду донација у вредности од око пет милиона шекела (1,4 милиона долара). Међутим, истрага је тврдила да се радило о двоструком износу. У замену за „донације“, Мецгер је, искористивши положај главног рабина, помагао својим клијентима да реше различите проблеме. Рабин је такође успео да избегне оптужбе за прање новца, упркос оптужбе током истраге. На основу истражног материјала јасно је да је Мецгер трошио новац на путовања у иностранство, куповину скупих аутомобила, станова и вила на обали мора.

Затвор нису избегли ни наследници Бабе Салија. Унук светог, Барух Абухацир, такође познат као Баба Барух, одлежао је пет година затвора због корупције и крађе, док је био заменик градоначелника Ашкелона. Кривични поступци у Израелу и Сједињеним Државама покренути су против још једног праунука Бабе Салија – Рабина Јешајахуа Пинтоа, једног од најпознатијих кабалиста на свету.

Због покушај подмићивања службене особе, преваре, злоупотребе прилога верника и ометање истраге, рабин је осуђен на годину дана затвора, две године условне казне и новчану казну од милион шекела (око 270 000 долара). Иначе, Баба Барух и Јешајаху Пинто су, према Форбсу, најбогатиј рабини у Израелу. Године 2013. њихово богатство процењено је на 50 и 75 милиона шекела (13,5 и 20,3 милиона долара).

Фото: Louis Lanzano / AP

ФБИ прати ухапшене под оптужбом за прање новца, трговину људским органима и корупцију. Поред општинских службеника Њу Џерсија, испоставило се је неколико рабина такође део криминалне банде.

Корупција и преваре међу рабинима није феномен садашњости, и не само у Израелу. Скандали су уздрмали јеврејске заједнице Израела 1980-их, када су власти спровеле велике антикорупцијске кампање на свим нивоима, а недавно је проблем кршења закона од стране рабина стигао и у Сједињене Државе.

Године 2009. грађани државе Њу Џерси били су шокирани због „скандала века“ када су рабини локалне јеврејске заједнице са имигрантима из Сирије успоставили … илегалну трговином људским органима. Рабини су јефтино куповали бубреге у Израелу, шверцовали их у Сједињене Државе и препродавали 16 пута скупље. Зарађени новац легализован је уз помоћ мреже добротворних установа. Зарађени новац рабини су трошили на луксузне аутомобиле, скупе виле на атлантској обали и станове у елитним зградама.

Племенита лица

Скандали се дешавају и због посебног односа према рабинима, јер их третирају боље него остале грађане. Тако је у фебруару 2018. године ребин Јаков Арје Алтер тражио за себе и своје сараднике три одељења у болници «Хадаса», због чега је руководство болнице морало да исели остале пацијенте – већина пацијената је била премештена у друга одељења, а један кревет је чак постављен у ходнику. Арје Алтер је трећа на листи најбогатијих рабина на Форбсовој листи, са богатством од 350 милиона шекела (95 милиона долара). Према израелској пословној публикацији «The Marker», имовина породице рабина достиже од 200 до 250 милиона долара.

Отац Арјие Алтера обогатио се на тржишту некретнима, а сам је власник великих земљишних парцела широм Израела које изнајмљује. У исто време, следбеници примећују невероватну скромност Јакова који, упркос богатству, живи у малом стану у граду Бнеј Брак, близу Тел Авива. Као одговор на талас негодовања у друштву, због односа према Арјиа Алтеру у болници, заједница рабина је објавила саопштење да је поменути рабин добио само „уобичајену негу која се и иначе додељује високо позиционарима особама у болницама“.

У многим земљама рабини примају плату од државе и уживају бројне повластице, а то се људима увек не допада. У октобру 2018. године The New-York Post  објавио је податке истраге о трошковима градске благајне (буџета) за Моше Мориса Аусфресера из Бруклина. Овом рабину градска благајна је поред палте од скоро 100.000 долара годишње, обезбедила и бесплатан аутомобил и возача, чија је плата била 59.000 долара годишње.

Рабин Аусфресер је користио ауто не само током радног времена и за службене потребе, већ и за личне потребе викендом. У одбрану рабина треба рећи да је користио нелуксузни аутомобил, стари Ford Fusion, који је мање штетан за околину, јер је тзв. хибридна верзија.

Деца у кавезима

Јеврејски рабини су више пута били учесници скандала везаних за злостављање деце, не само у Израелу, већ и у Сједињеним Државама и Канади. Сексуално насиље над дечацима и девојчицама дуго времена је било некажњиво, јер по талмудском праву световне власти немају право да знају шта се догађа у јеврејској заједници, такозваној Месири. Они који су знали за злочине једноставно их нису пријављивали.

Фото: Cliff Owen, File / AP

Рабин Бари Френдел био је један од вођа јеврејске заједнице округа Колумбија, све док се није показало да је дуги низ година шпијунирао голе вернице. Суд га је осудио на 6,5 година затвора.

Као резултат тога, 2003. године, на конгресу Савета америчких рабина, највеће организације ортодоксних Јевреја у Сједињеним Државама и Канади, усвојена је резолуција према којој ће рабин осуђен за сексуално злостављање и узнемиравање бити предат властима. После тога повећао се број откривених сексуалних злочина почињених у јеврејским заједницама.

Рабини се не либе сексуалног узнемиравања. Истог тог Јону Мецгера, осуђеног за прање новца, четири жене оптужиле су за сексуално насиље, али је успио да избегне казну. У 2014. години јеврејска заједница Сједињених Држава била је шокирана хапшењем Барија Френдела, рабина из синагоге Кешер Израел у престижној области Џорџетаув у Вашингтону.

Рабин је инсталирао видео камеру у соби за купање и снимио око 150 голих жена . Ухапсили су га пошто је радник синагоге открио скривену видео камеру која је била монтирана у стационарни електронски сат са радио пријемником.

Понекад рабини и само користе услуге проститутки. Године 2018. догодио се скандал у многострадалној јеврејској заједници Њу Џерсија. Рабин Арје Гудман ухапшен је под оптужбом да је имао сексуалну везу са 17-годишњом латиноамеричком проститутком из Бронкса.  Ожењи рабин је и отац двоје деце, а пре тога је 2013. оптужен за везу са 13-годишњим јеврејским дечаком током трајања јеврејског летњег кампа, али тада је Арје успео да избегне казну.

Срећом, у Израелу и Сједињеним Државама, у случају недоличног и незаконитог понашања, статус рабина не штити од медија, као ни од кривичне одговорности. У том смислу, Русија мора много да научи.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://lenta.ru/articles/2019/01/29/rich/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.