Анализе

Ако се у Европи појави Четврти рајх…

Иза кулиса Самита НАТО пакта

 

Јубиларни самит поводом 70. годишњице НАТО-а у Ватфорду у близини Лондона завршио је „збуњеним шапутањем“, изјавио је Кевин Барон, главни уредник америчког одбрамбеног портала Америцан «Defense One», изнервиран одбијањем Доналда Трумпа да учествује на конференцији за штампу после Самита.

Формално гледано Доналд Трумп је одустао од учешћа на самиту НАТО-ве годишњице због чињенице да су га канадски премијер Јустин Трудо, британски премијер Борис Џонсон и француски председник Емануел Макрон исмевали током пријема у Бакингемској палати.

«Председник мрзи саму идеју да му се неко смеје. Међутим, низ година користио је  формулу ‘цео свет нам се смеје’ за личне нападе на његове претходнике ‘, приметила је репортерка ‘Њујорк тајмса’ Меги Хаберман. „НАТО-ова годишњица нарушила је Трампов положај на међунаредној арени,’ рекао је војни аналитичар Рачја Арзумањан у интервјуу ФСК-у. – Један од главних постулата спољне политике САД био је: нико бе сме да нам се смеје и мора да нас поштује! Међутим, у Лондону су се најближи савезници смејали Трампу = САД и јавно изразили своје непоштовање.»

Смех, смеху, али у троуглу Макрон-Ердоган-Трамп заиста су постојале противуречја око војних операција Турске против оружаних група Курдистанске радничке партије, који су поткопали напоре Француске и Израела да створе «регионалну државну формацију у интересу курдских  ‘Одреда самоодбране’ ( YPG) и Радничке партије Курдистана», изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу новинској агенцији «Анадолија».

Макрон је изразио незадовољство поступцима Турске у Сирији, јер нису договорени са НАТО савезницима. «Нажалост, немамо ниједну дефиницију тероризма», рекао је Макрон на конференцији за штампу. – Гледам Турску – они се сада боре са онима који су се борили раме уз раме с нама против Исламске државе [забрањена у Русији терористичка организација]. А у неким случајевима Турска чак и сарађују са онима повезаним са Исламском државом. Оово је стратешко питање! Ако ћемо разговарати само о томе колико плаћамо, без јасних дефиниција такве ситуације, ово није озбиљно!

Ердоган је оштро реаговао, рекавши новинарима: «Ако наши пријатељи из НАТО-а не прихватају да су терористичке организације оне које ми таквим сматрамо и против којих се боримо, ми ћемо бити против било каквих корака које предузме НАТО.»

Несагласност интереса између европских чланица НАТО-а и САД, која су се иначе само појачала појавом Трампа, била је приметно дуга. Европљани се не слажу са Американцима у вези са питањима стратегије на Блиском Истоку, Сједињене Државе настоје да заузму европско тржиште гаса, док су лидери ЕУ Немачка и Француска фокусиране на диверсификацију снабдевања гасом. Европској унији је потребан реални „војни суверенитет“, као што је изјавио Макрон у свом сензационалном интервјуу за магазин «Економист».

Немачка и Француска су већ дуго на том путу. Већ неколико година траје интеграција војно-индустријских комплекса ових земаља, а говори се и о стварању сопствене европске војске. Европска ваздухопловна одбрамбена и свемирска компанија (European Aeronautic Defence and Space Company, EADS), основана јула 2000. године спајањем немачке компаније Daimler-Benz Aerospace AG са француском Aérospatiale-Matra и шпанском CASA (Construcciones Aeronáuticas SA) постала је локомотива војне и индустријске француско-немачке интеграције.

У јулу 2016. француска државна компанија Nexter Systems S.A. и немачка компанија Kraus-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW) је створио „оклопни Авион“ – холдинг које ће се специјализовати за производњу оклопних возила и артиљеријског оружја. Холдинг је добио име КНДС (от KMW and Nexter Defense Systems). Године 2019. почели су преговори о куповини удела у основном капиталу КНДС-а од стране гигантског немачког одбрамбеног концерна Rheinmetall, што би могло довести до појаве једног од најмоћнијих светских произвођача оклопне и артиљеријске технике.

У јуну 2019. године, на изложби авиона у Паризу, француска одбрамбена компанија Dassault Aviation и Airbus представила је владама Француске и Немачке заједнички пројекат стварања ловца нове генерације, који ће заменити француске борце Rafale и немачки Eurofighter. Шпанија се придружила овом пројекту. Француска компанија Safran и немачки MTU Aero Engines заједно ће развити мотор ове нове борбене летелице.

Од почетка века, идеја о стварању јединственог војно-поморског бродоградилишта кружила је европским кулоарима. О пројекту спајања једног од највећих немачких индустријских концерна ThyssenKrupp и француске бродограилишне компаније DCNS више пута су између себе разговарали Николас Саркози и Ангела Меркел.

Процес спајања водећих одбрамбених компанија Француске и Немачке, који такође укључује у себе напредне војно-индустријске комплексе Шпаније и Италије, далеко је од тога да је окончан, међутим оно што је сигирно јесте да неће бити одступања од ове линије која имају за циљ достизање војног суверенитета држава «каролиншког језгра». На тај начин појављују се обриси Европског Четвртог Рајха.

Како ће се он понашати на међународној арени? Руски војни аналитичар Александар Собјанин каже: «У наредним годинама биће период великог и искреног пријатељства између Руске Федерације и Савезне Републике Немачке, али нико у руском руководству не живи у облацима. Ми немамо право да напустимо фазу пријатељства и блиске сарадње са Немачком, јер ће то бити стратешко самоубиство Русије. У нови хипотетички Продор на Исток (Drang nach Osten) поћи ће сасвим другачија Немачка …»

И овде нема разлога за радост ни за страх. За појави Новог, Четвртог рајха у Западној Европи, Русија једноставно речено, мора бити спремна.

 

С руског превео Зоран Милошевић

 

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2019/12/07/esli-v-evrope-pojavitsja-chetvertyj-rejh…-49625.html

 

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.