Анализе

Сер Артур Џон Еванс о Србима и латинима у Босни

Вршидба жита у Босни, крај 19. века

  • Британски археолог Сер Артур Џон Еванс боравио је 1875. у Босни, бележећи и скицирајући занимљаивости на које је наилазио. У књизи „Кроз Босну и Херцеговину“ оставио је драгоцене документе о турбулентном времену Херцеговачког утсанка и Првог српско-турског рата. Преносимо занимљив детаљ његовог виђења карактера ставновништва Босне и Хереговине.

 

Сав је народ овде православне вере.

Међутим, централније и северније области, које сам добро упознао, претежно су насељене римокатолицима.

Често се наглашава да су православни, ортодоксни, у Босни уопште моралнији и храбрији од Латина.

Православни поп држи своје вернике за

руку, а римокатолички свештеник их вуче за нос.

Сер Артур Џон Еванс, Кроз Босну и Херцеговину (Енглеска), 1877.

Артур Џон Еванс

Артур Џон Еванс

Сер Артур Џон Еванс (Sir Arthur John Evans, 1851-1941) био је британски археолог чије је најчувеније откриће локалитета минојске културе у Кнососу на Криту. Еванс је проучавао Микену, посебно правоугаоне критске печате. На основу проучавања претпоставио је да микенска култура води порекло са Крита. Када је острво ослобођено од турске власти, Еванс је почео са откопавањима и 1900. године откривена је палата у Кнососу, као и велики број глинених плочица. Истражени су локалитети и у Фестосу и Агија Тријади. Еванс је дао периодизацију Минојске цивилизације, која је названа по митском краљу Миноју.

Први његов сусрет са балканским пределима одиграо се током Херцеговачког устанка 1875. године када се са братом Луисом запутио у правцу Босне и Херцеговине. Опчињен оријенталним призорима, али и под снажним утисцима немилосрдних сукоба и бруталности током окршаја отоманских трупа са побуњеним Србима, Еванс је бележио и скицирао све са чиме се сусретао.

Две године касније британски дневни лист Manchester Guardian ангажовао га је као извештача и из Босне и Херцеговине где је био сведок репресалија отоманских власти над српским становништвом као последица минулог Херцеговачког устанка, као и Првог Српско-турског рата.

1878. настанио се у Дубровнику где је наставио новинарску каријеру отворено изражавајући негативан став у вези са аустроугарском анексијом Босне и Херцеговине.  Услед јавно изношених антиаустроугарских ставова 1882. године је ухапшен под сумњом да је британски тајни агент и провокатор и протеран је са аустроугарског тпростора.

 

ИЗВОР: https://www.rasen.rs/2019/05/ser-artur-dzon-evans-o-srbima-i-latinima-u-bosni/#.XQjLj4-xVPY

Подели:

2 Comments on “Сер Артур Џон Еванс о Србима и латинима у Босни

  1. То да су изворни верници моралнији и храбрији од конвертита – резултат је чисте математике. Зна се ко ће преверити: слабији, лаком, безобзиран. И онда се деси да се створи нова нација од таквих, а да изворна остане БЕЗ њих.

  2. Разлика је непремостива. Католички свештеници су надојени јудохришћанским догмама, и спроводе јудаизам унутар хришћанства (сам раскол су и изазвали „прекршени“ дојучерашњи евреји). Значи њихови свештеници имају улогу коју имају и јудејски, а то је да су превасходно политички коммесари над својом паством (и у јудаизму се плаћа данак од 10% у корист Храма (обнова онога што је Велики Веспасијан згромио, нека је Вечна слава његова!!).
    Палеолингвистика помаже у откривању многих термина. Термин „латин“ је из јудаизма, корен је глагол лаат што значи скривати, прикривати, закулисно радити…. те из тога и сав латински језик. Већина топонима у савременој Италији нема корен у латинском нити у италијанском него у хебрејском.
    Треба вам још доказа? Видите, далеке 1666 је саграђен велики престо за који је требао засести Машиах (=антиХрист). Где је саграђен? У Риму. И данас га целују. https://c8.alamy.com/comp/CRCHG4/cathedra-petri-chair-of-saint-peter-by-bernini-in-the-apse-of-st-peters-CRCHG4.jpg

Поставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *