Анализе

Протојереј Саша Петровић: Глобалистистика офанзива на Српску Православну Цркву у десперадо стилу

  • Ових дана наша црквена јавност још једном је са запрепашћењем прочитала вест да је смењени професор Православног Богословског Факултета у Београду, заклети дарвиниста и поборник велико-фанариотске идеологије епископ Максим Васиљевић регрутовао белосветске глобалисте и присталице нео-либералне (јеретичке) теолошке мисли у своју одбрану, а против свог Патријарха и Светог Архијерејског Синода

 

ПИШЕ: Протојереј Саша Петровић

 

Уместо да у монашком смирењу и послушности (шта ли то беше?) испоштује ову сасвим оправдану и дуго очекивану одлуку Синода и на тај начин барем привремено смири духове које је озлоједио својим лупетањима и саблазнима, увредама на рачун Св. Саве и српске цркве, овај „научни геније“ и перјаница Фанара, наставља несмањеном жестином да подрива канонско устројство СПЦ, као и ауторитет Св. Арх. Синода и свог Патријарха.  У патетичном тексту петиције под насловом „Апел православних академских теолога“ који је по свој прилици састављао сам епископ Максим у већ виђеном нарцисоидном стилу, тражи се од Св. Синода да повуче своју одлуку. Сама чињеница да су се потписници ове петиције дрзнули да од Синода једне аутокефалне цркве траже ревидирање своје одлуке представља својеврсни преседан и дрско мешање у унутрашња питања кадровске политике једне помесне православне цркве и њеног Синода, који по Уставу СПЦ под својом директном влашћу има све просветне црквене установе. Читава ујдурма око епископа Максима и „гласови јавности“ који стижу у његову одбрану представља јединствен случај у историји наше Цркве да декларисани безбожници, феминисти и глобалисти „бране цркву и аутономију Богословског факултета“. Другим речима, загракташе свраке и вране, са коца и конопца у одбрану свог истомишљеника.

Када сам прочитао ко су потписници ове петиције, уопште се нисам изненадио, јер имена на која сам наишао морално потпуно одговарају ономе у чију одбрану су устали.

Дарвинисти свих земаља, уједините се или – Свака крпа нађе своју закрпу

Један од потписника је и мој бивши парохијанин под бројем 67. који је прошле године из протеста напустио српску цркву и придружио се Грцима. Није могао да поднесе моје беседе у којима сам изобличавао нео-либерализам, геј бракове и глорификовање сенатора из Аризоне Џона Мекејна – једног од највећих зликоваца нашег доба. У пригодног беседи после Литургије рекао сам да нешто није у реду са нацијом и земљом у којој је Мекејн национални херој. Ради се о Американцу румунског порекла, иначе професору Старог Завета на језуитском Крејтон факултету у Омахи, такође „академском теологу“ чији је морални и верски живот  у већини случајева био у супротности са православном теологијом и хришћанском етиком – другим речима ходајућа саблазан. Овај вајни „теолог“ се женио 3 пута, а преваром и подметањем лажних података успео је да се ожени и четврти пут и то са женом од себе млађом скоро 30. година. (трећа по реду жена је била 20 год. млађа од њега) Последње две жене су му биле студенткиње, које је буквално из школске клупе увукао у кревет. Поред оваквих „изузетних“ моралних особина, овај „академски теолог“ је веома активан у фенимистичком покрету и често је виђен учесник протеста против председника Доналда Трампа,  и загрижени је присталица озлоглашене Хилари Клинтон,  чијим залагањима је у неколико америчких савезних држава легализован абортус до самог момента рођења! Овај гнусни злочин обавља се декапитацијом, када доктор извуче дете из мајчине утробе за ноге, а онда док му је глава још увек унутра, (јер по закону дете још увек „није рођено“) специјалним повијеним маказама му одсеца главу. Дакле озакоњено је убиство деце! Хмм, јел вам сада мало јасније шта овај потписник има заједничко са својим штићеником?!

79-ти по реду потписник је извитоперени психолог-свештеник Ваилиос Термос који нам је пре две године на семинару у Сан Дијегу тврдио да је Праотац Адам био транс-родна особа, односно мушко и женско и да хомосексуалцима не треба ускраћивати Св. Тајне ако се обавежу да „неће неког другог заразити сидом“ приликом свог содомског начина вођења интеркорса. Такође, говорио нам је да је преумњење хомосексуалаца немогуће и да зато као духовници ни не покушавамо да некога обратимо са овог одвратног пута у вечну погибао.

Наравно, под бројем 85. је и фамозна Гејл Волошек, чију књигу “Faith Science Mystery”  је епископ Максим одштампао под окриљем своје епархијске издавачке установе „Севастијан прес“ (дакле црквеним новцем), а која од прве до последње странице промовише екстремни дарвинизам и хвали потписнике срамне петиције подршке Дарвиновој теорији „академских теолога“ ПБФ у Београду предвођених епископом Макисмом. (Ову књигу епископ Максим је био повукао из продаје када сам у августу ове године објавио преглед њеног богохулног садржаја, а сада је продаје на званичној презентацији http://www.sebastianpress.org/product-p/sp-bk-pm-2018-001.htm )

Maximus Hypocriticus – Максим лицемер

Бранећи незаконите промене Устава СПЦ у Северној и Јужној Америци, које су нам наметнуте на Црквено-народном сабору у јулу месецу у манастиру Нова Грачаница, тројица епископа Лонгин Иринеј и Максим саставили су једну заједничку изјаву (https://www.serborth.org/files/SerbianStatement.pdf) у којој апелују на народ да прихвати донешене одлуке и да не потписује петицију која се појавила на интернету, а у којој се тражи од Св. Арх. Синода да поништи овај Нови Устав. При крају ове изјаве они кажу:

„Подсећамо вас да се било која врста „петиције“ унутар Свете Божје заједнице налази у директној супротности са канонима, законима, учењима и црквено-јерархијском структуром наше Српске Православне Цркве. Штавише, поменута петиција је одраз протестантског етоса, и суштински на њему заснована, а по свом карактеру у потпуности је неправославна“.

А шта ћемо са три петиције које су се појавиле на иницијативу епископа Максима?! Да ли су оне у „директној супротности“ са канонима и законима и дали су ове петиције „одраз протестанстског етоса“?! Очигледно је да овде имамо примену нама Србима већ добро познатих  дуплих стандарда. Када епископу Максиму затреба, ода је петиција сасвим у реду, јер за таквог научног генија и светски реномираног теолога „похвалу Православља“ о којег се отимају многи  факултети, не важе правила као за остатак нас смртника. Дакле, лицемерје без пардона!

Чарлс Дарвине ми ти се кунемо, да са твога пута не скренемо

Епископ Максим и даље истрајава у свом убеђењу да је човек потомак мајмуна и да је производ еволуције. Ево још једног доказа: У књизи већ поменутог Василиоса Термоса, под насловом „Психологија у служби Цркве“, која је такође издата под окриљем Западноамеричке епархије, епископ Максим у самом почетку свог предговора каже:

„Човек, биће по слици Божијој и „животиња у процесу обожења“ (по Св. Григорију Назијанзину) – чији су мозак и нервни систем већином обликовани еволуцијом, који је истовремено ограничен и безграничан у својим генима, запечаћен својим претходним искуствима, усмераван својим хормонима и под великом разноврсношћу других утицаја, способан је да покаже широки спектар понашања, од којих су нека ненормална“ (стр.7)  Заиста, као да епископ Максим овде говори о самом себи!

Закључак

Сви ови несрећни догађаји, испади и скандали без преседана који потресају нашу Светосавску Цркву последњих година само показују да се налазимо на историјској прекретници – на ивици понора. Српска Црква је инфилтрирана, а можемо рећи и окупирана од стране јеретика, издајника и петоколонаша разних миљеа. Крајње је време да их се ослободимо, јер национално ослобођење мора кренути од најважније институције српског народа – од Српске Православне Цркве.

Такође, у епископу Максиму и његовом понашању имамо савршени пример како је страшно када хришћанин, а нарочито један епископ упадне у прелест – онда је он једини у праву, а сви остали греше. Он је геније кога нико не разуме јер нису дорасли његовом интелектуалном нивоу. Истовремено можемо јасно видети како је страшно и опасно када неко без дугогодишњег монашког искуства и подвига прими на себе епископски чин и сву власт и част који тај чин доноси. Онда му епископство не бива на спасење, него у његовим рукама постаје деструктивна сила која разара Цркву Божију изнутра.

Теологија без Крста и подвига претвара се у одвратну утопију која води у богоодступништво и јерес, што се најбоље види на примеру такозваних „академских теолога“ који имају образа и храбрости да бране епископа Максима.  Ова последња глобална харанга на Св. Архијерејски Синод и на Патријарха Српског није ништа друго него још једна потврда да је Синод донео више него исправну одлуку у вези епископа Максима, као и да се овај процес не сме завршити само на овој одлуци, већ да се мора спровести до краја. Сви они који истрајавају у својим неправославним ставовима и одбијају послушност Цркви, морају бити свргнути. Верујем да ће наш Св. Арх. Синод и Сабор наћи снаге да се одупру свим притисцима са стране и поступе по речима Апостола Павла који препоручује: „извадите злога између себе ( Кор. 5,13)

 

На Св. Великомученика Димитрија, 2019

Протојереј Саша Петровић, Омаха, Небраска

 

ИЗВОР: http://borbazaveru.info/content/view/12213/1/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.