Анализе

У БЕЛОРУСИЈИ ОРГАНИЗОВАНА ПРВА МАСОНСКА ВЕЛИКА ЛОЖА

  • У Минску, 25. маја 2019. године, конституисана је масонска велика ложа
  • Белорусија је последња европска држава у којој је конституисана масoнска велика ложа. До 25. маја у овој држави није било масонских ложа
  • Велику ложу Белорусије подржале су Велике ложе Литваније, Украјине и Пољске
  • Рад на стварању Велике ложе Белорусије траје већ две деценије. До тада, белоруске масонске ложе чиниле су округ „Белорусија“ у Великој ложи Русије (ВЛР), а руски масони су покушали да спрече оснивање независне Велике ложе у Белорусији
  • У исламским земљама масонство је забрањено, с обзиром да је повезано са ционизмом
  • Цркве – како православне, тако римокатоличка и протестантске деноминације – имају негативан став према масонству. Они га осуђују због мистицизма, окултизма и тајанствености. Римокатоличка црква као и православне цркве забрањују причешћивање масона

Шта је Велика ложа, објаснио је масон ложе Бирмингенског универзитета (грофовство Јоркшир, Врлика Британија), Сергеј Харитонов. Међутим, он је одбио да говори о збивањима код белоруских масона.

„Велика ложа је управљачко тело масонских организација које надгледају масонске ложе на одређеној територији. У нашем случају – на територији Белорусије. Поред тога, Велика ложа се бави заступањем националних ложа на међународном нивоу и у иностранству. За Белорусију, стварање Велике ложе је важан догађај.

То значи званични повратак пуноправне масонске традиције у белоруске земље, по први пут након успостављања совјетске власти 1917-1919. године.

У совјетским временима, ЧЕК-ОГПУ (органи безбедности) су озбиљно прогонили слободне зидаре, а активности братства су биле потпуно забрањене широм СССР-а све до његовог распада.

Почетком деведесетих, оживљавање масонске традиције почело је широм Источне Европе. Чињеница да се братство коначно званично вратило у Бјелорусију, сматрам изузетно позитивним знаком не само за Белорусију, већ и за све европско масонство,” каже Сергеј Харитонов.

„Важно је да Велика ложа не може бити створена сама од себе – велике ложе других земаља морају је прзнати.“

Ова процедура и критеријуми су донекле слични формалним критеријима који постоје када су државе признате на дипломатском нивоу. Али, у исто време, слободно зидарство никада и ни у једном правном систему света (укључујући и Белорусију) се не супротставља држави на чијој територији постоји или је првобитно установљена Велика ложа. То је један од главних фактора функционисања у више од 300 година европске масонске традиције, ”- наставља Сергеј Кхаритонов.

Према листу „Наша њива“, Велику ложу Белорусије подржале су Велике ложе Литваније, Украјине и Пољске. Рад на стварању Велике ложе Белорусије траје већ две деценије. До тада, белоруске масонске ложе чиниле су округ „Белорусија“ у Великој ложи Русије (ВЛР), а руски масони су покушали да спрече оснивање независне Велике ложе у Белорусији.

У Русији, слободно зидарство нема много утицаја. 49-годишњи политиколог Андреј Богданов тамо је велики мајстор. Био је суоснивач осам патуљастих партија – од „правог узрока“ до „комунистичке партије социјалне правде“, па се чак кандидовао за председничке изборе 2008. године, добивши 1,8 одсто гласова. Богданов је већ рекао „Нашој њиви“ да Белоруска Велика ложа није створена по правилима, што значи да се не може признати.

У Белорусији постоји неколико – можда шест – масонских ложа, које су у потпуности признале руску надмоћ. Један од њих има чак и веб сајт и профиле на друштвеним мрежама. Обично у једној ложи има од 15 до 100 људи. Друга „браћа“, како се испоставило, борила су се за самостално слободно зидарство. Питање је било ко ће први створити своју Велику ложу. Победиле су присталице независности.

Три извора, независно један од другог, потврдила су „Нашој њиви“ да је велики мајстор Велике ложе Белорусије писац запослен на „Радио Слободи“, Сергеј Дубовец. Сам Дубовец је одбио да коментарише овај догађај: „Не видим потребу да говорим.“

Сада се поставља питање правне регистрације масонског покрета у Белорусији. Велика ложа намерава да добије званични статус у држави Белорусији, иако за светски масонски покрет тај статус већ постоји.

Шта треба да знате о слободном зидарству

Масонски покрет је настао почетком 18. века у Великој Британији. Он окупља различите људе како би пронашла „праве путеве духовне обнове друштва“. У западним земљама, масонски покрет је престао да буде тајна, „браћа“ не крију своја имена, али је и даље окружена ореолом тајанствености.

Тачан број зидара у свету је непознат – кажу око 4 до 6 милиона

Познати белоруски масони били су Антон Луцкевич и Вацлав Ластовски. Они су се придружили “братству” у нади да ће стећи нова познанства која су корисна за развој белоруског покрета. Њихово учешће у слободном зидарству проучавао је историчар Александар Смоленчук. Масон је био премијер привремене владе Русије, Керенски. Историја је, међутим, показала да је „масонска солидарност“ бацана у позадину, ако се супротстављала политичким или пословним интересима појединаца или корпорација. Тако је Керенски одлучно одбио захтев да задовољи националне тежње браће масона других националности.

Масони имају сложене ритуале и алегоријску симболику. Симболи слободног зидарства укључују шестар и угломер. Симболи слободног зидарства су и „свевидеће око“, шпахтла, кецеља, висак, либела, чекић и длето, као и легенде повезане са смрћу главног архитекте храма краља Соломона.

Масони немају заједнички циљ и ниједан масон не може говорити у име целог слободног зидарства.

Појава масонства датира се у 18. век, али ритуали слободних зидара потичу из времена када је подигнут библијски храм краља Саломона.

У неким земљама масонство је бројније, а у другима – мање. На пример, у Чилеу има 240 ложа, неки председници земље, на пример Салвадор Аљенде, били су масони.

Масон је био вођа национално-ослободилачког покрета Италије Ђусепе Гарибалди. У XVIII – XIX веку масони су подржавали револуционарне и антиклерикалне покрете.

Такође је и Ататурк неко време био масон, чини се, са истим циљевима као Луцкевицх и Ластовски.

Руски цар Александар I се придружио масонству, а онда га је забранио. Прва половина XIX векa била је врхунац утицаја масона у Западној Европи. Масонски ритуали критички описујe Толстој у свом познатом делу „Рат и мир“.

Слободно зидарство није монолитно, постоје различите традиције унутар покрета. Дакле, постоје масонске ложе, а услов за улазак у масонство је вера у великог архитекту универзума, а постоје и они који, напротив, инсистирају на слободи савести и секуларизму.

У исламским земљама масонство је забрањено, с обзиром да је повезано са ционизмом.

Цркве – како православне, тако римокатоличка и протестантске деноминације – имају негативан став према масонству. Они га осуђују због мистицизма, окултизма и тајанствености. Римокатоличка црква као и православне цркве забрањују причешћивање масона.

У западним демократијама, зидари често имају негативну репутацију због тајанствености која окружује њихове активности. Припадници масонских ложа се сумњиче да непослушне чланове ликвидирају.

ИЗВОР: http://www.dal.by/news/99/01-06-19-8/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.