Анализе

Западни свет заглупљује пред нашим очима

 • Једно од могућих објашњења донекле подсећа на аргументе који су својствени еугеници. Исказано је мишљење, слично оном које постоји у филму “Идиократија”, да је пад просечног нивоа интелигенције повезан са великим бројем деце код родитеља са ниском интелигенцијом (постоји чак и посебан термин – “дисгенска плодност”)
 • Алтернативно објашњење је повећање имиграције, што доводи до појаве мање интелигентних миграната у друштвима са вишим стопом интелигенције
 • Међутим, прошлогодишње истраживање проведено у Норвешкој умањило је значај ових теорија, јер је показало да се ниво IQ смањује не само у контексту друштва у целини, већ и код појединачних породица
 • Другим речима, проблем се не исцрпљује тиме што се образовани Норвежани све више „утапају“ у бројчано супериорније имигранте са ниском интелигнецијом – а проблем није ни у себичности мање образованих становника. Како је истраживање показало, чак и деца рођена од родитеља са високим IQ показују слабе резултате

Многе западноевропске земље имају развијене економије и показују неке од највиших животних стандарда у свету. Међутим, ситуација се ускоро може променити. Ствар је у томе да, како пише Еван Хоровиц, на страницама колумне „Размисли“ на NBC News, стопа IQ (интелигенције) међу становницима Француске, Скандинавије, Британије, Немачке и чак Аустралије почиње да опада.

Тако се појавио и следећи знак апокалипсе у стилу филма „Идиократија“. Подсећамо да се у овој филмској причи говори о томе да становништво Земље постаје све себичније, јер глупи људи потискују своје интелигентније сународнике. Истина, за разлику од филма, узрок овог разочаравајућег тренда у Европи тек треба да се утврди, јер чак и деца релативно интелигентних Европљана постају све глупља.

Судећи према расположивим подацима, резултати се донекле разликују у зависности од анкете и локације. Тако је смањење нивоа интелигнеције у Норвешкој и Данској откривено током вишегодишњег истраживања међу војним регрутима, док се информације о стању интелигенције становништва у Француској заснивају на другом узорку, при чему су и узорци на којима се истраживлао били мањи. Ипак, укупна слика је јасна: од почетка 20. и 21. века, у многим економски најразвијенијим земљама, ниво IQ становништва је из неког разлога почео да опада.

Једно од могућих објашњења донекле подсећа на аргументе који су својствени еугеници. Исказано је мишљење, слично оном које постоји у већ помињаном филму “Идиократија”, да је пад просечног нивоа интелигенције повезан са великим бројем деце код родитеља са ниском интелигенцијом (постоји чак и посебан термин – “дисгенска плодност”). Алтернативно објашњење је повећање имиграције, што доводи до појаве мање интелигентних миграната у друштвима са вишим стопом интелигенције.

Међутим, прошлогодишње истраживање проведено у Норвешкој умањило је значај ових теорија, јер је показало да се ниво IQ смањује не само у контексту друштва у целини, већ и код појединачних породица. Другим речима, проблем се не исцрпљује тиме што се образовани Норвежани све више „утапају“ у бројчано супериорније имигранте са ниском интелигнецијом – а проблем није ни у себичности мање образованих становника. Како је истраживање показало, чак и деца рођена од родитеља са високим IQ показују слабе резултате.

Могућа објашњења укључују раст броја паметних телефона и других уређаја који утичу на способност људи да се концентришу, као и повећање броја радних места у услужном сектору, која не захтевају високе квалификације и стога не пружају довољно хране за ум и не стимулишу интелектуални развој.

Без обзира на разлог, дугорочно изгледа да овај тренд наговештава пад продуктивности и одступање од постигнутих економских успеха, који су међусобно повезани са нивоом интелигенције међу становништвом.

Приредио Зоран Милошевић

Подели:

3 Comments on “Западни свет заглупљује пред нашим очима

 1. ….како пише Еван Хоровиц…. име му се преводи као „ја са искривљеним лицем“, „искривљено лице (гримаса)“…. а презиме Хоровиц…. њих има и у Србији, у Новом Саду, адвокатска породица…..
  Снижавање ИКУ ….хммм, у духу трансхуманизма. Човек није више личност, нема више ЈА, сада је само биообјект, погодна ствар за продају, манипулацију, депо органа (у младости). Флоскуле: „потрошачи кисеоника, сметачи, сувишни, емитери штетног ЦО2, ундерменшн“ све је то из исте кухиње.

 2. ОКРУЖЕЊЕ ДИКТИРА ПОДИЗАЊЕ, ОДНОСНО ПАД ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ – ПРАТИМО ПОСЛОВИЦЕ, „С КИМ СИ, ОНАКАВ СИ“, АЛИ СЕ ТО ОДНОСИ И НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ… наша деца у страном окружењу уче и примају њихов модел понашања. Нема изазова за мозак да би се развијала интелигенција, јер мозак мора константно да учи да би се развијао… а на западу се, скоро сваки нови производ употпуњује упозорењима, типа – непотребно је рећи за неку књигу или играчку „није за јело“, или да се обавезно ставе наочаре на очи када се користи лепак… постоје листе са преко седамдесет процената ризика у школама. Све је „опасно“ и „ограничавајуће“… Ствара се страх, тако се одраста и онда се тај систем понашања преноси на следеће генерације…

 3. Катастрофална је и школа: тражи све мање, бави се дебилима наместо са супериорном децом. Средње школе сус е начисто срозале, а факултети дају лошије образовање него некада средње школе. Све ово наравно чини да деца мање упошљавају мозак, а он, као и мишићи, хоће да атрофира.
  Мене су многе колеге питале „за кој ђаво смо учили онолику математику, а после кроз струку употребљавамо само пиљарску – 4 рачунске радње?“ Мој је одговор: да је у тим годинама требало нешто да нам оптерети мозак, развије апстрактно мишљење, а после: ако устреба – ако не устреба .. видеће се?!

Поставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *