Анализе

У свету зависност од видео-игара проглашена за психичко растројство које треба лечити

У ЛОНДОНУ СЕ УСКОРО ОТВАРА ЦЕНТАР ЗА ЛЕЧЕЊЕ – КОМПЈУТЕРСКЕ ЗАВИСНОСТИ      

  • Светско тржиште сајбер-спорта `тешко` је 1,1 милијарду долара, а компјутерске игре – по проценама – игра 1,7 милијарди људи
  • Тренутно су најпопуларније Dota 2, Counter-Strike и League of Legends

_____________________________________________________________________________

СВЕТСКА здравствена скупштина извршила је промену у Међународној класификацији болести којом је у списак болести и психичких растројстава – по први пут – укључила зависност од компјутерских видео-игара.

Нова болест добила је званичну ознаку 6С51 («Гејмерско растројство»), а подједнако се односи на игре типа Counter-Strike, фудбалске симулаторе и онлајн игре попут World of Tanks.

Закључак је: «Свако може постати зависан од сваке видео-игре», а зависношћу се сматра «свако упорно понављање једног те истог упркос све већим физиолошким, психичким, социјалним и финансијским проблемима».

Видео-игре доводе ДО «губитка контроле над собом» и могу – у најтежим случајевима – гејмера коштати живота.

Најбоље је изучен случај девојчице у Кини која је умрла од изнуренности играјући World of Warcraft.

Њена сахрана је преношена онлајн, а присуствовале су јој „десетине ликова из пријатељских кланова“.

Према одлуци, за дијагнозу «гејмерска зависност» – симптоми ће морати да се манифестују у току једне године. У тежим случајевима – и краће.

Проглашавање игроманије за болест отвара врата њеном лечењу. Амбулантном и болничком. У најтежим случајевима – и принудном.

У Лондону се, иначе, ускоро отвара центар  за лечење „компјутерске зависности“.

Светско тржиште сајбер-спорта `тешко` је 1,1 милијарду долара, а компјутерске игре – по проценама – игра 1,7 милијарди људи.

Тренутно су најпопуларније Dota 2, Counter-Strike и League of Legends.

Највећа и најпрестижнија такмичења гејмера организују сами произвођачи видео-игара.

Један од највећих је годишњи сајберспортски The International (Dota 2). Прошле године му је наградни фонд био 25,53 милиона долара.

Слично као наркомане, и игромане је, по правилу, тешко наговорити да оду и на преглед, а за нешто више од тога – одбијају и да чују…  


ИЗВОР: http://fakti.org/quo-vadis-orbi/u-svetu-zavisnost-od-video-igara-proglasena-za-psihicko-rastrojstvo-koje-treba-leciti

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.