Анализе

Николи Коју – Којоту

ФОТО: facebook.com

  • Позвао бих те, Којоте, да дођеш код нас у Црну Гору. Да останеш међу Србе. Али оно што је горе код вас периодично, код нас је у континуитету. Пуних 30, односно 70 година. Ви имате предахе и паузе, ми имамо борбу непрестану. Прелистај мало медије, да видиш што се ође ради и чему све Срби одолијевају. Не због компарације, не због утјехе, него због мотива

ПИШЕ: Лука Радоњић

 

Којоте, персирање ће изостати. Премда те нисам лично упознао, знам те читав живот. И ја, и многи од нас. Одрастали смо уз твоје незаборавне улоге, култне филмове, антологијске сентенце које смо знали и сада знамо напамет.
Прочитао сам јуче твој интервју. Казао си да планираш да напустиш Србију. Казао си да ти је окидач „ово лудило, безакоње, анархија“.

Рекао си да не желиш да твоја дјеца одрастају у црној рупи која гута људе. Рекао си и доста тога против власти, означавајући је као парадигму стања због којег напушташ Србију.

Види легендо, ако одеш нећеш тиме казнити власт. Ни претходну, ни садашњу, ни будућу. Казнићеш Србију. Казнићеш све оне генерације прије тебе, које су мукотрпно, проливајући крв и зној, градиле и браниле Србију. Све оне који нису побјегли од „анархије, безакоња и лудила“, и када је исто долазило споља, и када је долазило изнутра. А било га је много кроз историју. Ти сад види је ли то… у реду. Да ли је у реду да сав тај континуитет изумире у одустајању. Види да ли и ти хоћеш да будеш локомотива, чији хук позива на још једну сеобу. Прочитао сам негдје да само за највећег примитивца, историја почиње онога дана када се он родио. Тебе никад нисмо доживљавали као таквог. Ни сада те не доживљавамо.

Казао си, Којоте, да ће „неко титоистички период назвати диктатуром“, рекао си да је „и ту било опасних ствари али ни близу овог лудила које сада постоји и мултиплицирано је у свакој од ових државица“. Рекао си да је „изузетно тешко вратити оптимизам који је постојао у ранијој држави“.

Легендо, та држава је мајка ових државица. Она је мајка овог лудила о којем говориш. Не причам о рату до 45те, него о оном рату након рата. О немиру мирних година. Тада је ударен темељ свему овоме што се сада дешава. А тај оптимизам… то си имао на мој, и на рачун нас – тада још увијек нерођених. Само што се то не зове оптимизам. Него илузије. Што би Балзак рекао „Изгубљене илузије“.

Све те кредите „оптимизма“ које сте подизали, и новчане и све друге јер је та држава било чедо Хладног рата и ништа више, нисте могли да вратите. Оставили сте их нама. Па цијеним да је минимум коректности, да нам данас макар не причате како је то била страшна идеја, али су криве судије и делегати. Уосталом, све си ти то, стари мој, објаснио боље од мене и од многих у оној чувеној роли „чика Веље“.

Позвао бих те, Којоте, да дођеш код нас у Црну Гору. Да останеш међу Србе. Али оно што је горе код вас периодично, код нас је у континуитету. Пуних 30, односно 70 година. Ви имате предахе и паузе, ми имамо борбу непрестану. Прелистај мало медије, да видиш што се ође ради и чему све Срби одолијевају. Не због компарације, не због утјехе, него због мотива.

Не губи мотив, Србине. Мани се патетике, колико год била оправдана, и песимизма колико год био реалан. И бори се. Чак и ако то захтијева од тебе још једну улогу. Чак и ако је најтежа до сад. Ако су је твоје колеге одбиле, и отишле, ти је прихвати и остани. Вазда си правио разлику. Направи је и сад.
И одглуми. На даскама које живот значе.
На земљи која живот значи.

 

ИЗВОР: https://www.in4s.net/nikoli-koju/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.