Анализе

НЕВЕРЕВОТАНО: Нацистима из СС ДИВИЗИЈЕ и УСТАШАМА Београд враћа одузету имовину као БОРЦИМА

  • Судови су почели да рехабилитују припаднике усташког покрета и озлоглашене СС Принц Еуген дивизије, па је држава Србија, после одлуке Управног суда, у обавези да им врати куће и њиве.

 

Ипак, Агенција за реституцију ће се оглушити о ту судску одлуку. Директор агенције Страхиња Секулић изјавио је за лист да је оваквих случајева све више, пишу Новости.

“Закон децидирано каже да имовина не може бити враћена припадницима страних окупационих снага, а за нас су то и усташе и чланови СС Принц Еуген дивизије, без обзира на то што су судови неке од њих рехабилитовали. Уколико Управни суд сматра да нису припадници окупационих снага, може да искористи своја законска овлашћења и да им сам врати имовину. Ми то нећемо учинити”, каже Секулић.

По тумачењу Управног суда, испада да је одлуком о рехабилитацији проглашено да ти људи нису припадали страним окупационим снагама, иако јесу. Зато по закону немају право на повраћај, каже Секулић.

Лист додаје да је занимљиво и да се Државно правобранилаштво не жали на оваква решења о повраћају, али је зато на пример, уложило жалбу на враћање синагоге у Земуну Јеврејској општини.

 

Извор: Espreso

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.