Анализе

НОВА «КАРТА» КРИМИНАЛА И ЗАПАДА У МОЛДАВИЈИ: Ренато Усатиј – замена за одбеглог олигарха Плахатњука и нови румунизатор Молдавије

  • Аналитичари који прате збивања у Румунији и Молдавији били су сведоци покушаја Румуније да присаједини Молдавију, посебно 2018. године, а поводом стогодишњице румунске окупације Бесарабије (данашње Молдавије), где је важну улогу имао и има бивши румунски председник Трајан Басеску.
  • Сви су се наравно питали одакле сиромашној Румунији новац да финасира овакве пројекте ширења у Молдавији, Источној Србији, Бугарској…
  • Клупко се одмотава управо у Молдавији преко разобличавања групе одбеглог молдавског олигарха Плахатњука.
  • Очигледно је, дакле, да су „румунски другови“ финансирали пројекат румунизације Молдавије новцем стеченим криминалним радњама, а падом Плахатњука, систем је разбијен.
  • Свој новац, наравно, олигарси не дају, те сада покушавају да обнове утицај убацивањем у игру нове личности – Рената Усатија

ПИШЕ: Цвијетин Глоговчанин

Недавно је председник Републике Молдавија Игор Додон оценио политичку ситуацију у земљи после бегства олигарховог тима Владимира Плахатњука из земље у САД. Председник је том приликом констатовао да су се отвориле „велике могућности“, укључујући „вођење избалансиране спољне политике између истока и запада, без укључивања у туђе геополитичке игре.“ Међутим, чини се да неће бити могуће избећи интервенцију снага споља“. Додон је очигледно мислио на политичку активност лидера молдавске „Наше странке“ Рената Усатија, који се кандидује за градоначелника другог највећег града у републици – Бељца.

Усатиј, као што се може схватити из његових предизборних изјава, очекује да ће добити подршку руског становништва, које представља градску већину. Истовремено, могуће је да политичар који има крајње проблематични углед и у Молдавији и у Русији није само експонент прозападњачке политике, него и  криминалних структура и суседне Румуније, која има амбицију да присаједини Републику Молдавију.

Одбегли олигарх, Владимир Плахатњук

Наркотици, политика и идентитет Молдовљана

Подсетимо да до Рената Усатија већ дуго води криминална петља, судећи по извештајима медија, само у Молдавији је против њега покренуто више десетина кривичних поступака. „Новая газета“ је известила (19. 05. 2019), да је за Уситијен, између осталог, 2016. године распсиана међународна потерница због организовања убиства руског банкара Германа Горбунцова. Банкар је са своје стране био осумњичен да је умешан у међународну шему прања новца, звану „Молдавски веш“. Такође, Горбунтсова банка, могла је да буде укључена у повлачење средстава која припадају Руским железницама и која би била намењена добављачу превозника – групи 1520 компанија, у којој је својевремено радио Ренато Усатиј. Крај, наравно, није у овим неделима. Нижу се друга, све већа и опаснија.

Акционар „1520“, Валериј Маркелов, ухапшен је пре годину дана због криминалних радњи сада већ бившег високог званичника Министарства унутрашњих послова Русије, пуковника Дмитрија Захарченка. Његов пословни партнер Борис Ушерович крије се од правде у Лондону и, као што се види, не губи везе са Усатијем. У случају пуковника Захарченка, претреси су вршени и у канцеларијама и у кући самог Усатија, а докази воде до одбеглог молдавског олигарха и „владара из сенке“ овом државом, Владимира Плахатњука, које је према истрази, био је један од главних организатора шеме за повлачење средстава из Русије преко Молдавије и главни организатор међународног нарко картела, који је успоставио испоруку хашиша и других тешких дрога Русији. Да посао не би био прекинут Плахотњук је почео да трага за поверљивом особом у Молдавији, наводи руски портал ng.ru, а он није усамљен у овом мишљењу. Тако је избор пао на већ провереног сарадника Рената Усатија.

Наиме у самој Молдавији сматрају да је ранији конфликт Рената Усатија и Плахатњука изрежиран, да би скренули пажњу са њихове очигледне сарадње. Како наводи портал  «АиФ в Молдове» у фебруару 2019. Усаитиј је радио за Плахатњука, што су различитим изворима посведочили бројни важни људи из Молдавије (посланици, пословни људи и адвокати). Из тих разлога се верује да је пројекат „градоначелника Бељца“ – пројекат „кардинала из сенке“, пројекат одбеглог олигарха Плахатњука, како би у земљи имао важног човека.

Овом мишљењу додају се и неки очигледни факти. Усатиј се из Русије вратио у Молдавију исти дан када је Плахатњук побегао из земље. Друго, Усатиј који је лидер „Наше партије“ појавио се са новим Rolls-Royce Cullinan чија је минимална цена 370.000 евра, а који је, како пишу молдавски медији „поклон одбеглог олигарха“.

Румунски спонзори Рената Усатија

Аналитичари који прате збивања у Румунији и Молдавији били су сведоци покушаја Румуније да присаједини Молдавију, посебно 2018. године, а поводом стогодишњице румунске окупације Бесарабије (данашње Молдавије), где је важну улогу имао и има бивши румунски председник Трајан Басеску. Геополитички контекст је био јасан. Проширити Румунију (уствари тако би НАТО добио нову територију и нанено ударац Русији). Сви су се наравно питали одакле сиромашној Румунији новац да финасира овакве пројекте ширења у Молдавији, Источној Србији, Бугарској… Клупко се одмотава управо у Молдавији преко разобличавања групе одбеглог олигарха Плахатњука.

Усатиј је ушао у Молдавију из Румуније, где, према медијским извештајима, данас живи његова млађа сестра Вероника Шмит. Она је удата за румунског милионера Михаела Шмита, који је власник компаније „Stiftung“ у чијем се Управном одбору налази, према подацима молдавског портала Point.md (18.10.2017.) бивши посланик немачког Бундестага, Бернд Фабрициус. Последњи, према подацима портала, био је и специјални известилац Парламнетарне скупштине Савета Европе за Интерпол и у априлу 2017. када је дао изјаву у корист Усатија, који се тада налазио на међународној потерници због покушаја убиства Горбунцова. Са истом групом људи сарађивао је и одбегли олигарх Владимир Плахатњук, а иста група из Румуније је финасирала и прорумунске невладине организације и политичке партије са циљем румнизације Молдавије и њеног присаједињења овој земљи. Очигледно је, дакле, да су „румунски другови“ финансирали пројекат румунизације Молдавије  новцем стеченим криминалним радњама, а падом Плахатњука, систем је разбијен. Свој новац, наравно, олигарси не дају.

Пројекат румунизације Модлавије је очигледно са одласком Плахатњука угрожен и сада су „румунски спонзори“ одлучили да преко Усаитија обнове утицај. Да ли ће успети показаће избори.

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.