Анализе

ЈУЖНА СРБИЈА – ПРЕДАЊА У СЕЛИМА ТЕТОВСКОГ КРАЈА (Доњи Полог)

  • Непроштено је подпланинско село североисточно од Тетова. То је при силаску Непроштенске речице на котлинско дно. Прича се да се у средњом веку ово насеље звало другим именом, али у рату противу Турака 1389. године — „кога бил Косовски број“ — ту су се сакупили локални главари и одлучили да се њихов крај преда Турцима без отпора. Због тога су незадовољни становници других тетовских насеља овом селу дали име Непроштено — „да нема опроштај“ за оно што је у њему одлучено. У међуратном периоду (1930. г.) административна власт Непроштепу је одредила друго име — Андрејево, по имену најмлађег сина краља Александра Карађорђевића. Али, од последњег рата опет је уведен стари назив села

 

Челопек је велико тетовско село у подгорини планине Сухе горе. У писаним изворима наводи се за време Стефана Душана између 1337. и 1346. године. Тада је издата хрисовуља тетовском манастиру и у њој се помињу сенокоси на Сухој Гори, који су се ширили до „међе челопечке“. [4] У прошлости насеље је имало утврђени део звани Горњи Челопек, а имало је и део звани Доњи Челопек. У утврђеном делу до почетка турске владавине боравио је са дружином Јорго Војвода, човек великог угледа и имућан. Међутим, када су Турци пошли да освоје Косово 1389. године они су продрли и у Полошку котлину. Јорго Војвода борио се противу Турака али без успеха. Данас у Челопеку постоји локалитет звани Јоргов-дол где је ископан земљани ћуп и у њему, како се прича, нађена је долама војводе Јорга. Давно исељених становника од челопечког рода Јорговци наводи се да је раније било негде у Румунији.

Лешак је познато село у подгорини Шар-планине на пространој плавини (наносни материјал) Лешачке речице. Од Тетова насеље је удаљено око 7 км. Крај села је Лешачки манастир посвећен Св.Богородици. То је средњевековни храм, али је касније рушен. Данашњи манастир почетком XIX века из основе обновио је јеромонах Кирил Пејчиновић, родом из суседног села Теарца. То су историјске чињенице. Међутим, и поред тога раније у народу веровало се да је манастир села Лешка задужбина „цара“ Лазара. У народу Тетовског краја зна се да је Лазар погинуо у борби са Турцима на Косову 1389. године и да је после тога хришћанство подпало под турску власт. Знају се и старе песме о цару Лазару и Косову.

 

ИЗВОР – Македонизирање Јужне Србије – Др Јован Ф.  Трифуноски., duhstarihsrba.wordpress.com

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.